Κορωνοϊός: Αν ο βήχας έχει αυτά τα τρία χαρακτηριστικά, τότε μάλλον ΔΕΝ είναι COVID-19

πολίτες φορούν μάσκες για να μην τους μολύνει ο κορωνοϊός
16-12-2020

Ένα από τα συμπτώματα που εμφανίζει ο κορωνοϊός είναι ο βήχας. Αυτός όμως εμφανίζεται και σε άλλες ασθένειες, όπως το κοινό κρυολόγημα και η εποχική γρίπη. Πως λοιπόν καταλαβαίνουμε εάν ο βήχας μας είναι σύμπτωμα του κορωνοϊού ή όχι;

Ένας βήχας από μόνος του είναι ένα σύμπτωμα που παρατηρείται σε ένα σωρό ασθένειες. Αυτό σημαίνει ότι ο βήχας δεν είναι απαραίτητα σημάδι της COVID-19. Μάλιστα, υπάρχει τρόπος για να προσδιορίσετε εάν ο βήχας που ίσως μόλις σας ξεκίνησε είναι ή όχι ένδειξη COVID-19.

«Ο κορωνοϊός εκδηλώνεται με ένα ευρύ φάσμα σοβαρότητας βήχα. Από ήπιο έως σοβαρό βήχα ή ακόμη και σοβαρή πνευμονοπάθεια. Μπορεί να είναι δύσκολο να γίνει διάκριση μεταξύ του βήχα που προκαλείται από τη νόσο COVID-19 ή κάτι άλλο». Αυτά λέει ο δρ. Nate Favini, ιατρικός προϊστάμενος στον οργανισμό Forward.

Κορωνοϊός: Τρία χαρακτηριστικά που δείχνουν ότι ο βήχας μάλλον δεν είναι σύμπτωμα COVID-19

1. Δεν έχετε φλέγμα

Μιλώντας στο BestLife, ο δρ. Nate Favini λέει ότι ένα σημάδι που πρέπει να προσέξετε είναι το φλέγμα. Εάν δεν βγάζετε φλέγμα όταν βήχετε, υπάρχει πιθανότητα να μην είναι σύμπτωμα που σχετίζεται με τον κορωνοϊό. Σύμφωνα με μερικές μελέτες, πάνω από το 60% των ασθενών με COVID-19 εμφανίζουν ξηρό βήχα. Αυτό γενικά σημαίνει βήχας χωρίς παραγωγή φλέγματος. Υπολογίζεται ότι μόνο στο 33% των περιπτώσεων ο κορονοϊός εκδηλώνεται με βήχα που συνοδεύεται από βλέννα, γνωστός και ως “υγρός” ή “παραγωγικός» βήχας.

2. Δεν έχετε συριγμό

Στο BestLife μίλησε σχετικά και η δρ. Sara Narayan, αλλεργιολόγος στο Emerson Hospital, η οποία λέει ότι ο βήχας που συνοδεύεται από συριγμό πιθανότατα δεν αποτελεί ένδειξη COVID-19:

Η δρ. Narayan σημειώνει ότι αν και ο κορονοϊός έχει πολλά κοινά με τις αλλεργίες, υπάρχουν μερικά πράγματα που διαφοροποιούν τα δύο, συμπεριλαμβανομένου του συριγμού. “Σε ασθενείς με άσθμα, οι αλλεργίες μπορεί να προκαλέσουν βήχα, συριγμό και δύσπνοια. Μόνο δύο από αυτά σχετίζονται με την COVID-19. Ο κορονοϊός συνήθως δεν προκαλεί συριγμό”.

Το Health.com προσθέτει:

Ένας ξηρός βήχας μπορεί επίσης να ακούγεται διαφορετικά από έναν υγρό βήχα. “Έχει πολύ σταθερό ήχο”, λέει ο δρ. Subinoy Das. Ο βήχας αυτός συχνά προκαλείται από ένα “γαργάλημα στο πίσω μέρος του λαιμού”, με βραχνό ήχο, ή με ήχο σαν γαύγισμα σκύλου. Αυτό συμβαίνει επειδή ο αεραγωγός δεν αλλάζει συνεχώς με τον βήχα. Στον υγρό βήχα, συσσωρεύεται βλέννα στον λαιμό, στη συνέχεια φεύγει, οπότε αυτό αλλάζει συνεχώς την κατάσταση στους αεραγωγούς.

3. Δεν έχετε φαγούρα

Υπάρχει επίσης η πιθανότητα ο βήχας σας να οφείλεται σε αλλεργίες. Έτσι, θα πρέπει να δώσετε προσοχή στο αν ο βήχας σας συνοδεύεται με οποιοδήποτε είδος κνησμού (φαγούρα). Εάν ναι, τότε μάλλον δεν είναι κορωνοϊός, καθώς η φαγούρα δεν σχετίζεται με μια ιογενή ασθένεια, όπως ο κορωνοϊός.

Γενικά

Τα πιο κοινά συμπτώματα κορονοϊού, που πρέπει να γνωρίζετε περιλαμβάνουν:

  • δύσπνοια
  • πυρετό
  • μυϊκό πόνο
  • πονοκέφαλο
  • πονόλαιμο
  • ξαφνική απώλεια γεύσης (αγευσία) και μυρωδιάς (ανοσμία)
  • κόπωση

Τέλος, ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης πρόσφατα παρατήρησαν ότι τα ρινικά προβλήματα (όπως η ρινική ξηρότητα) μπορεί μερικές φορές να προηγούνται της αγευσίας και της ανοσμίας και, ως εκ τούτου, μερικές φορές μπορεί να είναι ένα πρώιμο σημάδι COVID-19.

 

Πηγή: https://bgr.com
Πηγή: https://www.health.com
Πηγή: https://bestlifeonline.com

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Κορωνοϊός: Οι 5 τρόποι να μην κολλήσετε ακόμα και με ασθενή μέσα στο σπίτι