Κορωνοϊός: Αντισώματα από τα εμβόλια περνάνε από τη μητέρα στο μητρικό γάλα

μητέρα και παιδί φορούν μάσκες για να μην τους χτυπήσει ο κορωνοϊός
06-03-2021

Πολλά έχουν ειπωθεί τους τελευταίους μήνες για το εάν ο κορωνοϊός μπορεί να χτυπήσει τις μητέρες και τα παιδιά τους. Τώρα, νέα έρευνα Αμερικανών επιστημόνων δείχνει πως αντισώματα από τα εμβόλια περνάνε στο μωρό μέσα από το μητρικό γάλα. Προς το παρόν, δεν είναι σαφές για πόσο καιρό αυτά τα αντισώματα μπορούν να εκκρίνονται στα γάλα. Ούτε κατά πόσο παρέχουν κάποια προστασία στο μωρό που θηλάζει. Αυτή είναι μια καθησυχαστική είδηση για τις νεαρές μητέρες που διστάζουν να εμβολιαστούν γιατί μέχρι τώρα δεν είχαν καμία επίσημη μελέτη που να αποδεικνύει πως το εμβόλιο θα τις βοηθήσει.

Κορωνοϊός: Τα αντισώματα των εμβολίων μέσα απο τον θηλασμό

Τα αντισώματα που παράγονται στο σώμα των γυναικών που έχουν κάνει τα εμβόλια των Pfizer/BioNTech και Moderna κατά του κορωνοϊού και οι οποίες έχουν γεννήσει πρόσφατα, μπορούν να ανιχνευθούν και στο μητρικό γάλα.

Οι ερευνητές του Ιατρικού Κέντρου του Πόρτλαντ στο Όρεγκον έκαναν τη σχετική προδημοσίευση στο medRxiv.
Οι ειδικοί πήραν δείγματα μητρικού γάλακτος από έξι μητέρες σε φάση γαλουχίας. Τόσο πριν όσο και μετά τον εμβολιασμό τους το Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο. Το τελευταίο δείγμα ελήφθη δύο εβδομάδες μετά τη δεύτερη δόση. Καμία από τις εμβολιασμένες γυναίκες δεν είχε προηγουμένως μολυνθεί από τον κορωνοϊό.

Μία εβδομάδα μετά την πρώτη δόση του εμβολίου, όλες οι γυναίκες είχαν αντισώματα IgG (κυρίως) και IgA κατά της Covid-19 στο μητρικό γάλα τους. Στη συνέχεια τα επίπεδα των αντισωμάτων έπεσαν ελαφρώς, ενώ μετά τη δεύτερη δόση αυξήθηκαν απότομα. Και τα δύο συγκεκριμένα εμβόλια ήσαν εξίσου αποτελεσματικά στην παραγωγή αντισωμάτων, αν και τα επίπεδα των τελευταίων διέφεραν από γυναίκα σε γυναίκα.

Οι ερευνητές ανέφεραν ότι «χρειάζεται περαιτέρω έρευνα σχετικά με τη χρονική διάρκεια της ανοσιακής ανταπόκρισης στο μητρικό γάλα, καθώς επίσης το μέγεθος και τη διάρκεια της πρόκλησης ανοσίας στο βρέφος έναντι του κορωνοϊού».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Κορωνοϊός: Αυτό είναι το σύμπτωμα που νομίζουμε πως είναι αθώο