Κορωνοϊός: Από αναπηρία κινδυνεύουν μεσήλικες γυναίκες με υποκείμενα νοσήματα

γυναίκα στο νοσοκομείο επειδή την έχει μολύνει ο κορωνοϊός
25-10-2021

Ξέραμε από την αρχή πως ο κορωνοϊός δεν είναι εύκολη υπόθεση. Η νέα έρευνα Βρετανών επιστημόνων προκαλεί σοκ. Όπως φάνηκε, οι γυναίκες που μέσης ηλικίας που έχουν νοσήσει με COVID κινδυνεύουν από μόνιμες αναπηρίες.

Πιο συγκεκριμένα, οι επιπτώσεις που αντιμετωπίζουν ασθενείς που έχουν νοσήσει σοβαρά και έχουν νοσηλευθεί για κορονοϊό, είναι δραματικές μετά την αποθεραπεία τους, προειδοποιεί νεότερη μελέτη Βρετανών επιστημόνων.

Η ίδια έρευνα αποκαλύπτει ότι περισσότερο κινδυνεύουν με αναπηρίες και δραστική αλλαγή του τρόπου ζωής, οι γυναίκες μέσης ηλικίες που πάσχουν από δύο ή και περισσότερα υποκείμενα νοσήματα.

Η μελέτη στο Ηνωμένο Βασίλειο εξέτασε 1.077 ασθενείς άνω των 18 ετών που νοσηλεύτηκαν σε νοσοκομεία (μεταξύ Μαρτίου και Νοεμβρίου του 2020) λόγω COVID19.
Αυτοί, αξιολογήθηκαν σε διάστημα δύο έως επτά μηνών μετά την έξοδό τους από το νοσοκομείο.

Αποδείχθηκε ότι οι παράγοντες που σχετίστηκαν με χειρότερη ανάκαμψη από τη νόσο μετά τη νοσηλεία ήταν:

  • το γυναικείο φύλο
  • η μέση ηλικία (40 – 59 έτη)
  • η παρουσία δύο ή περισσότερων συννοσηροτήτων

Οι 2 στις 10 αναγκάστηκαν ακόμη και να αλλάξουν δουλειά.

Κορωνοϊός: Σοκάρουν οι επιπτώσεις

Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια της παρακολούθησης, από τους 830 συμμετέχοντες, μόνο 29% ένιωθαν ότι είχαν επανακάμψει πλήρως, ενώ 20% είχαν εμφανίσει κάποια μορφή αναπηρίας που δεν προϋπήρχε. Σε σύνολο 641 ασθενών, το 19% αναγκάστηκε να αλλάξει επάγγελμα λόγω προβλημάτων υγείας.

Από το σύνολο των συμμετεχόντων, μάλιστα, μεγαλύτερη επιβάρυνση είχαν όσοι είχαν νοσήσει πιο σοβαρά.

Από τη μελέτη προέκυψαν τέσσερις διαφορετικοί φαινότυποι σε σχέση με τη βαρύτητα της επιβάρυνσης της σωματικής και ψυχικής υγείας, μετά την ανάρρωση:

Σε σύνολο 767 ασθενών:

  • 17% είχαν πολύ σοβαρή επιβάρυνση,
  • 21% σοβαρή
  • 17% μέτρια αλλά με γνωσιακές διαταραχές
  • 46% ήπια

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν πως ένας δείκτης φλεγμονής ( η C-αντιδρώσα πρωτεΐνη) σχετίζεται σημαντικά με το βαθμό της ψυχικής και σωματικής επιβάρυνσης.

Τι πρέπει να γίνει

Οι επιστήμονες κατέληξαν στα συμπεράσματά τους, πως στην κλινική πράξη απαιτείται μια στενή προσέγγιση των ασθενών με COVID19 στηριζόμενη στη συνεργασία πολλών ιατρικών ειδικοτήτων, η οποία μάλιστα θα πρέπει να ξεκινά κατά την οξεία φάση της νόσου. Επιπλέον απαιτείται η ευρεία πρόσβαση των ασθενών στα post COVID-19 ιατρεία, η δυνατότητα διαστρωμάτωσης της περίθαλψης και της αποκατάστασης, ενώ η πρόληψη παίζει καθοριστικό ρόλο στην αποφυγή των σωματικών και ψυχικών επιπτώσεων της COVID-19.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Κορωνοϊός: Πώς και για πόσο μπορεί να επηρεάσει το μυαλό μας