Κορωνοϊός: Αυτά τα σημάδια που μπορεί να έχουν οι ασυμπτωματικοί φορείς

γυναίκα με στολή θερμομετρεί νεαρή κοπέλα για να δει εάν την έχει μολύνει ο κορωνοϊός
24-03-2020

Μέχρι τώρα ξέραμε πως ο κορωνοϊός εμφανίζεται με βήχα, δύσπνοια, πυρετό. Τώρα όμως, όσο προχωρούν οι έρευνες, τόσα περισσότερα μαθαίνουμε. Αμερικανοί ερευνητές λένε τώρα λοιπόν πως υπάρχουν σημάδια για τον κορωνοϊό, ακόμα και στους φαινομενικά ασυμπτωματικούς φορείς.

Ο κορωνοϊός και η όσφρηση

Δημοσίευμα των New York Times φιλοξενεί δηλώσεις από γιατρούς από Βρετανία, ΗΠΑ και άλλες χώρες του κόσμου. Αυτοί λένε λοιπόν πως δύο νέα συμπτώματα φαίνεται να προστίθενται σε αυτά της νόσου από τον κορωνοϊό. Ποια είναι αυτά; Πρόκειται για την απώλεια όσφρησης και γεύσης. Αυτές φαίνεται να αποτελούν πιθανές ενδείξεις πως κάποιος τους έχει μολύνει ο κορωνοϊός.

Την Παρασκευή, Βρετανοί γιατροί, επικαλούμενοι αναφορές από συναδέλφους τους ανά τον κόσμο, ζήτησαν από ενήλικες που χάνουν τις αισθήσεις της όσφρησης και της γεύσης να αυτοπεριοριστούν για επτά ημέρες, ακόμα και αν δεν έχουν άλλα συμπτώματα, προκειμένου να επιβραδυνθεί η εξάπλωση του Covid-19. Τα διαθέσιμα δεδομένα είναι περιορισμένα, ωστόσο οι γιατροί ανησυχούν αρκετά για να προβούν σε προειδοποιήσεις.

«Θέλουμε πραγματικά να καταστήσουμε γνωστό πως είναι μια ένδειξη μόλυνσης και πως οποιοδήποτε παρουσιάζει απώλεια της αίσθησης της όσφρησης θα έπρεπε να αυτοπεριοριστεί» σημείωσε η καθηγήτρια Κλερ Χόπκινς, πρόεδρος της British Rhinological Society .«Θα μπορούσε να συμβάλει στην επιβράδυνση της μετάδοσης και να σώσει ζωές».

Μάλιστα, στην απώλεια όσφρησης αναφέρθηκε και ο εκπρόσωπος του Ελληνικού υπουργείου Υγείας, Σωτήρης Τσιόδρας.

«Πολλοί ασθενείς του κορωνοϊού αρχικά χάνουν την όσφρησή τους. Είναι τελικά ένα σύμπτωμα. Δεν το περιμέναμε» δήλωσε, μεταξύ άλλων.

«Βρισκόμαστε σε επαγρύπνηση συνεχώς. Είναι ένας άγνωστος ιός και πολλά είναι άγνωστα ακόμη» πρόσθεσε.

Η στρατηγική των Βρετανών γιατρών

Σύμφωνα με το δημοσίευμα των New York Times, η καθηγήτρια Κλερ Χόπκινς και ο Νιρμάλ Κούμαρ, πρόεδρος του ENT UK έβγαλαν ανακοίνωση. Με αυτή συστήνεται στους υγειονομικούς η χρήση προσωπικού προστατευτικού εξοπλισμού κατά την περίθαλψη ασθενών που έχουν χάσει την αίσθηση της όσφρησης. Επίσης, αποθαρρύνεται η διενέργεια μη απαραίτητων διαδικασιών ενδοσκόπησης στη μύτη σε οποιονδήποτε. Κι αυτό επειδή ο ιός αναπαράγεται στη μύτη και στον λαιμό. Μια εξέταση θα μπορούσε να προκαλέσει βήχα ή φτερνίσματα που εκθέτουν τον γιατρό σε υψηλά επίπεδα ιού.

Δύο ωτορινολαρυγγολόγοι στη Βρετανία που έχουν μολυνθεί είναι σε κρίσιμη κατάσταση, είπε η Χόπκινς. Προηγούμενες αναφορές από τη Γουχάν της Κίνας, όπου είχε εμφανιστεί αρχικά ο ιός, προειδοποιούσαν πως ωτορινολαρυγγολόγοι και οφθαλμίατροι μολύνονται και πεθαίνουν σε μεγάλους αριθμούς, τόνισε η Χόπκινς.

Οι Βρετανοί γιατροί επικαλούνται αναφορές από άλλες χώρες που υποδεικνύουν ότι σημαντικοί αριθμοί ασθενών που τους είχε χτυπήσει ο κορωνοϊός, βίωσαν ανοσμία. Σημείωσαν πως στη Νότια Κορέα, όπου γίνονται δοκιμές σε ευρεία κλίμακα, το 30% από 2.000 ασθενείς που βρέθηκαν θετικοί είχαν βιώσει ανοσμία ως κύριο σύμπτωμα.

Στοιχεία από τις ΗΠΑ

Η Αμερικανική Ακαδημία Ωτορινολαρυγγολογίας είπε πως αυξανόμενα στοιχεία υποδεικνύουν ότι η απώλεια ή η μείωση των αισθήσεων της όσφρησης και της γεύσης αποτελούν σημαντικά συμπτώματα που συνδέονται με τον Covid-19. Έχουν εντοπιστεί σε ασθενείς που εν τέλει βρέθηκαν θετικοί χωρίς άλλα συμπτώματα.

Τα συμπτώματα αυτά, απουσία αλλεργιών ή ρινίτιδας, θα έπρεπε να σημάνουν «συναγερμό» για τους γιατρούς. Θα πρέπει να εξετάζουν αυτούς τους ασθενείς για τον ιό και να λαμβάνει χώρα απομόνωση και εξέταση αυτών των ατόμων.

«Υπάρχουν αυξανόμενα στοιχεία πως οι ωτορινολαρυγγολόγοι είναι μεταξύ των ομάδων υψηλότερου κινδύνου όταν πραγματοποιούν επεμβάσεις και εξετάσεις στο ανώτερο αναπνευστικό» τονίζεται. «Υψηλός βαθμός εξάπλωσης του Covid-19 σε ωτορινολαρυγγολόγους έχει αναφερθεί από την Κίνα, την Ιταλία και το Ιράν, σε πολλές περιπτώσεις καταλήγοντας σε θάνατο».

Την ίδια ώρα, έρευνα από τη Νότια Κορέα διαπίστωσε πως το 30% περίπου 2.000 ασθενών που βρέθηκαν θετικοί είχαν αναφέρει ανοσμία. Ακόμη, ο Χέντρικ Στρέεκ, Γερμανός ιολόγος από το Πανεπιστήμιο της Βόννης που έκανε συνεντεύξεις με ασθενείς, έχει πει ότι τουλάχιστον τα 2/3 άνω των 100 ατόμων με τα οποία μίλησε, που περνούσαν ήπια την ασθένεια, ανέφεραν απώλεια όσφρησης και γεύσης για αρκετές ημέρες.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Κορωνοϊος: Τι να αγοράσετε πριν μείνετε για μέρες στο σπίτι