Κορωνοϊός: Αυτή είναι η ένδειξη στο τεστ που δείχνει αν θα τον περάσουμε ήπια ή όχι

ασθενής που τον έχει μολύνει ο κορωνοϊός στο νοσοκομείο
04-01-2021

Η λοίμωξη COVID-19 που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός είναι απρόβλεπτη. Ο κορωνοϊός έχει ορισμένους προφανείς παράγοντες επικινδυνότητας. Για παράδειγμα η ηλικία και τα υποκείμενα νοσήματα. Από την άλλη, ακόμη και νεαρά και υγιή άτομα έχουν χάσει την ζωή τους από COVID-19.

Ως εκ τούτου, πολλοί ανησυχούν για το πόσο βαριά θα είναι η δική τους κατάσταση σε περίπτωση που κολλήσουν κορωνοϊό. Ευτυχώς, οι ειδικοί στον τομέα της υγείας μαθαίνουν κάθε μέρα ολοένα και με μεγαλύτερη ακρίβεια το πώς να διακρίνουν εάν ένα μολυσμένο άτομο θα αντιμετωπίσει σοβαρές επιπλοκές. Σύμφωνα με έρευνες, το μοναδικό πράγμα που θα μπορούσε να καθορίσει εάν η COVID-19 θα είναι ήπια, ή σοβαρή είναι το ιικό φορτίο του ασθενούς.

Κορωνοϊός: Είναι πιθανότερο να περάσετε σοβαρή COVID-19 εάν έχετε υψηλότερο ιικό φορτίο

Το ιικό φορτίο είναι η ποσότητα του ιού στο σώμα και μετριέται αντίστροφα σε τιμές Ct (Cycle threshold). Δηλαδή:

  • Εάν η τιμή Ct είναι υψηλή, τότε έχετε μικρό ιικό φορτίο.
  • Εάν το Ct είναι χαμηλό, τότε έχετε υψηλό ιικό φορτίο.

Μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Open Forum Infectious Diseases έδειξε ότι οι ασθενείς με Ct κάτω από 22 (υψηλό ιικό φορτίο) είχαν περισσότερες από τέσσερις φορές αυξημένες πιθανότητες θανάτου εντός 30 ημερών σε σύγκριση με εκείνους που είχαν υψηλότερα επίπεδα Ct, δηλαδή μικρό ιικό φορτίο.

Προηγούμενη έρευνα, δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Cell. Σε αυτή, καταγράφηκαν τα ιικά φορτία σε περισσότερους από 3.000 νοσηλευόμενους ασθενείς COVID-19, την πρώτη ημέρα νοσηλεύτηκαν. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το 40% των ασθενών που είχαν επίπεδα Ct 25 και κάτω πέθαναν ενώ ήταν στο νοσοκομείο. Σε σύγκριση με μόλις το 15% των ασθενών με υψηλότερα επίπεδα Ct.

Κορωνοϊός: Είναι πιθανότερο να είστε ασυμπτωματικοί εάν έχετε χαμηλό ιικό φορτίο

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό The Journal of Biomedical Research έδειξε ότι τα άτομα που ήταν ασυμπτωματικά είχαν μέση τιμή Ct 29,6. Αυτό υποδηλώνει ότι όσοι δεν εμφανίζουν συμπτώματα COVID-19 μπορεί να έχουν χαμηλότερο ιικό φορτίο σε σχέση με εκείνους που είναι συμπτωματικοί. Αυτό συμβάλλει στη συσχέτιση του υψηλότερου ιικού φορτίου με την αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης συμπτωμάτων, τα οποία θα μπορούσαν να εξελιχθούν σε σοβαρή ή ακόμη και θανατηφόρα περίπτωση κορωνοϊού.

Κορωνοϊός: Το ιικό σας φορτίο φαίνεται σε ένα τεστ COVID-19

Ευτυχώς, ο προσδιορισμός του επιπέδου Ct δεν είναι περίπλοκο θέμα. Το ιικό σας φορτίο μπορεί να προσδιοριστεί από το κανονικό PCR τεστ COVID-19. Αυτά τα τεστ πραγματοποιούνται σε “κύκλους”, οι οποίοι διπλασιάζουν την ποσότητα του γενετικού υλικού του ιού, που αντλείται από το δείγμα ενός ασθενούς. Εάν το ιικό σας φορτίο είναι υψηλό, θα απαιτηθούν λίγοι “κύκλοι” στο τεστ σας για να γίνει η διάγνωση. Επομένως:

Εάν λάβετε θετικό αποτέλεσμα για κορωνοϊό με χαμηλό Ct, αυτό σημαίνει ότι έχετε υψηλό ιικό φορτίο και άρα περισσότερες πιθανότητες να περάσετε πιο σοβαρή νόσο COVID-19.
Εάν πρέπει να εκτελεστούν πολλοί κύκλοι προτού βγει το θετικό αποτέλεσμα, θα έχετε υψηλό Ct, οπότε πιθανότατα έχετε μικρότερο ιικό φορτίο και άρα είναι πιο πιθανό να περάσετε ήπια COVID-19.

Πηγή: https://bestlifeonline.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Κορωνοϊός: Γιατί απειλεί περισσότερο τα άτομα με παχυσαρκία