Κορωνοϊός: Αυξάνει τον κίνδυνο άλλων λοιμώξεων

δωμάτιο σε νοσοκομείο με ασθενείς που τους έχει χτυπήσει ο κορωνοϊός
02-11-2022

Ο κορωνοϊός μειώνει και διαταράσει τη σύνθεση των βακτηριακών ειδών στο έντερο του ασθενούς. Αυτό, μπορεί να κάνει πιο εύκολη την ανάπτυξη επικίνδυνων μικροβίων, τα οποία πολλαπλασιάζονται και μπορούν να προκαλέσουν άλλες λοιμώξεις. Αυτά όλα είναι τα συμπεράσματα νέας έρευνας Αμερικανών επιστημόνων.

Προηγούμενες μελέτες είχαν βρει ενδείξεις ότι η διατάραξη του εντερικού μικροβιώματος συνδέεται με αυξημένη πιθανότητα σοβαρής Covid-19. Επίσης η νέα μελέτη έλαβε υπόψη της ότι η αλόγιστη χρήση αντιβιοτικών κατά τις τελευταίες δεκαετίες έχει οδηγήσει στην ανάπτυξη πιο ανθεκτικών παθογόνων μικροοργανισμών και σε αύξηση των βαριών λοιμώξεων.

Μέχρι τώρα παρέμενε ασαφές ποιο προηγείται: η λοίμωξη με κορωνοϊό διαταράσσει το μικροβίωμα του εντέρου ή, αντίστροφα, ένα ήδη εξασθενημένο έντερο καθιστά τον άνθρωπο πιο ευάλωτο στον κορονοϊό; Η νέα μελέτη φαίνεται να ενισχύει την πρώτη εξήγηση. ίναι η πρώτη έρευνα που επιβεβαιώνει ότι από μόνος του ο κορωνοϊός -και όχι η χρήση αντιβιοτικών όπως κάποιοι υποστήριξαν- αρκεί για να προξενήσει ζημιά στο εντερικό μικροβίωμα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή μικροβιολογίας Κεν Κάλντγουελ της Ιατρικής Σχολής Grossman του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης και του ιατρικού κέντρου Langone Health, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Nature Communications», μελέτησαν 96 ανθρώπους που είχαν νοσηλευθεί λόγω Covid-19. Διαπιστώθηκε ότι οι περισσότεροι είχαν χαμηλή μικροβιακή βιοποικιλότητα στο έντερο τους και μάλιστα ένας στους τέσσερις ασθενείς είχε κατά βάση μόνο ένα κυρίαρχο είδος βακτηρίου.

Παράλληλα, καταγράφηκε αυξημένη παρουσία αρκετών μικροβίων γνωστών ότι είναι ανθεκτικά στα μικρόβια. Στο 20% των ασθενών αυτά τα ανθεκτικά μικρόβια είχαν εισέλθει στην κυκλοφορία του αίματος, αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο δευτερογενούς λοίμωξης πέρα από την Covid-19.

«Τα ευρήματα μας δείχνουν ότι η λοίμωξη με κορονοϊό έχει άμεση επίπτωση στην υγιή ισορροπία των μικροβίων στο έντερο, θέτοντας τους ασθενείς σε περαιτέρω κίνδυνο», δήλωσε ο δρ Κάλντγουελ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Κορωνοϊός: Η άσκηση αυξάνει την αποτελεσματικότητα των εμβολίων