Κορωνοϊός: Αυξημένος ο κίνδυνος σοβαρής Covid-19 και για τους καρκινοπαθείς σε ύφεση

θάλαμος με ασθενείς που τους έχει μολύνει ο κορωνοϊός
21-01-2021

Σημαντικά υψηλότερο κίνδυνο να νοσήσουν σοβαρά από την λοίμωξη Covid-19 που προκαλεί ο κορωνοϊός, αντιμετωπίζουν οι ασθενείς με καρκίνο σε ύφεση. Ασθενείς που δεν κάνουν πλέον κάποια θεραπεία.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι οι ασθενείς με ενεργό καρκίνο κινδυνεύουν περισσότερο να μολυνθούν από τον κορονοϊό και να πεθάνουν από αυτόν, σε σχέση με το γενικό πληθυσμό. Η νέα αμερικανική μελέτη δείχνει ότι αυτό ισχύει και για όσους έχουν καρκίνο σε ύφεση.

Ο κορωνοϊός σε ασθενείς με καρκίνο

Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια είχαν επικεφαλής την επίκουρη καθηγήτρια Αιματολογίας-Ογκολογίας Κάρα Μάξγουελ. Έκαναν τη δημοσίευση στο ογκολογικό περιοδικό «JNCI Cancer Spectrum».
Οι ειδικοί ανέλυσαν στοιχεία για περισσότερα από 4.800 άτομα που είχαν κάνει τεστ για κορωνοϊό. Από τους 328 που διαγνώσθηκαν θετικοί, οι 67 (ποσοστό 21% ή ένας στους πέντε) είχαν ιατρικό ιστορικό καρκίνου. Ττο 73% ή τρεις στους τέσσερις αδρανή καρκίνο.

Διαπιστώθηκε, ότι οι ασθενείς με καρκίνο (18 με ενεργό και 49 με ανενεργό) είχαν μεγαλύτερη πιθανότητα να νοσηλευθούν λόγω κορωνοϊού σε σχέση με τους μη καρκινοπαθείς με ποσοστό 55% έναντι 29%).
Να εισαχθούν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας-ΜΕΘ 26% έναντι 12% στους μη ασθενείς. Και να πεθάνουν 13,4% έναντι 1,6% στους μη ασθενείς. Αν και ο κίνδυνος σοβαρής Covid-19 ήταν μεγαλύτερος στους ασθενείς με ενεργό καρκίνο, ήταν επίσης αυξημένος σε εκείνους με καρκίνο σε ύφεση.

Τι λένε οι ειδικοί

«Οι ασθενείς που έχουν καρκίνο πρέπει να είναι προσεκτικοί. Να μην εκτίθενται αυτή την εποχή. Και αυτό δεν αφορά μόνο όσους νοσηλεύονται για καρκίνο ή κάνουν αντικαρκινική θεραπεία. Όλοι οι ογκολογικοί ασθενείς πρέπει να παίρνουν σημαντικές προφυλάξεις για να προστατεύσουν τον εαυτό τους». Αυτό δήλωσε η δρ Μάξγουελ.

Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι εν γένει οι καρκινοπαθείς κινδυνεύουν περισσότερο να εμφανίσουν επιπλοκές της Covid-19 λόγω της μεγαλύτερης ηλικίας τους, του υψηλότερου ποσοστού καπνίσματος, των άλλων υποκείμενων νοσημάτων τους, των επιπτώσεων των αντικαρκινικών θεραπειών κ.ά. Υπάρχουν, επίσης, ενδείξεις ότι ο ίδιος ο καρκίνος και η επίπτωσή του στο σώμα παίζουν ρόλο στην επιδείνωση της λοίμωξης Covid-19. «Τα ευρήματα μας ενισχύουν την υπόθεση ότι ο καρκίνος αποτελεί ανεξάρτητο παράγοντα κινδύνου για κακή έκβαση της Covid-19», ανέφεραν οι ερευνητές.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Κορωνοϊός: Τι να κάνετε τις δύο μέρες πριν το εμβόλιο για να ”πιάσει” καλύτερα