Κορονοϊός: Ελληνική σφραγίδα στην θεραπεία

28-09-2021

Η ιστορία μια μεγάλης ελληνικής ανακάλυψης

Τον Απρίλιο του 2020, το Ινστιτούτο Σήψης με επικεφαλής τον κ. Ευάγγελο Γιαμαρέλλο, Καθηγητή Παθολογίας – Λοιμώξεων του Πανεπιστημίου Αθηνών, ανακοινώνει ότι η χρήση ενός γνωστού φαρμάκου – του βιολογικού παράγοντα anakinra – θα μπορούσε να ανατρέψει την πορεία προς την αναπνευστική ανεπάρκεια των ασθενών με πνευμονία εξαιτίας του νέου κορονοϊού.

Η σκέψη της ομάδας, προκύπτει από την ανάλυση δεδομένων στους πρώτους 57 Έλληνες ασθενείς με πνευμονία από τον κορονοϊό.

Εκτιμούν ότι η χορήγηση πρέπει να γίνεται εγκαίρως – πριν δηλαδή ο ασθενής  φτάσει στη ΜΕΘ-  και μόνο αν ένας γνωστός βιολογικός εργαστηριακός δείκτης -με το όνομα suPAR- δείξει αυξημένα επίπεδα. Γιατί αυτό θα σήμαινε ότι υπάρχει φλεγμονή και το ανοσοποιητικό σύστημα έχει ήδη ενεργοποιηθεί.  Ο δείκτης δηλ.  -ο οποίος ανιχνεύεται μέσω μιας απλής εξέτασης στο αίμα- μπορεί να δώσει το σήμα για χορήγηση, σε πολύ πρώιμο στάδιο της νόσου κι από την πρώτη στιγμή που ο ασθενής αναζητά περίθαλψη στο νοσοκομείο. Πριν δηλ. οι ασθενείς εμφανίσουν τα πρώτα συμπτώματα επιδείνωσης και χρειαστούν διασωλήνωση.

Η προοπτική μια μελέτη Ελλήνων επιστημόνων να θέσει τη χώρα μας στο παγκόσμιο προσκήνιο της προσπάθειας αντιμετώπισης του κορονοϊού, είναι ορατή.

Η μελέτη φάσεως 2 με το όνομα SAVE, ξεκινά τέτοια εποχή και ολοκληρώνεται τον περασμένο Δεκέμβριο σε πάνω από 700 ασθενείς από 12 Κλινικές στην Ελλάδα και την Κύπρο.

Τα αποτελέσματα είναι παραπάνω από ενθαρρυντικά καθώς φαίνεται σημαντική μείωση της αναπνευστικής ανεπάρκειας και πάνω από 50% μείωση της θνητότητας μετά από την συγκεκριμένη θεραπεία.

Τα αποτελέσματα κινητοποιούν το Ινστιτούτο αλλά και τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) ο οποίος ζητά από τον κ. Γιαμαρέλλο τον σχεδιασμό νέας μελέτης με την συμβουλευτική υποστήριξη και τις οδηγίες του Οργανισμού, για να επιβεβαιώσουν τα αποτελέσματα.

Η μελέτη SAVE MORE, φάσεως 3, υλοποιείται από το Δεκέμβριο ως τον Απρίλιο του 2021, με περισσότερους από 600 ασθενείς σε 29 κέντρα στην Ελλάδα και 8 στην Ιταλία, ενώ η βιοανάλυση των δειγμάτων των ασθενών γίνεται στην Ολλανδία.

Τα αποτελέσματα επιβεβαιώνονται και είναι εξαιρετικά. Η Ελληνική πρόταση για την αντιμετώπιση της πνευμονίας COVID-19, δείχνει 55% μείωση των θανάτων και η συνολική βελτίωση φτάνει στο 64% των ασθενών.

Η SAVE MORE είναι η μοναδική στον κόσμο ολοκληρωμένη μελέτη φάσεως 3 και έχει ελληνική σφραγίδα!

Με τη στρατηγική της έγκαιρης χορήγησης του anakinra που προτείνει η ελληνική ομάδα, σχεδόν τριπλασιάζεται η πιθανότητα ίασης, ενώ μειώνεται κατά 50% η πιθανότητα παραμονής στο νοσοκομείο ή στη ΜΕΘ.

Τον Μάιο ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) ανακοινώνει επισήμως ότι ξεκινά αξιολόγηση των αποτελεσμάτων.

Η αναγνώριση της ελληνικής προσπάθειας και της επιστημονικής αρτιότητας της έρευνας διεθνώς, έρχεται στις αρχές Σεπτεμβρίου όταν η μελέτη δημοσιεύεται στο έγκυρο περιοδικό Nature Medicine.

Τον Οκτώβριο πλέον αναμένεται από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων η απάντηση για την έγκριση, της ένδειξης του φαρμάκου Anakinra για την πνευμονία από COVID-19.

Διαβάστε ακόμη:

Θεραπεία κορωνοϊού: Μεγάλη ελληνική ανακάλυψη