Σε τεστ κορονοϊού θα υποβάλλονται όλοι οι εργαζόμενοι στις δομές φιλοξενίας ηλικιωμένων, μετά τα δεκάδες κρούσματα που σημειώθηκαν σε μονάδες της Θεσσαλονίκης και τους ηλικιωμένους που μολύνθηκαν και κατέληξαν σε θάνατο.
Τη σχετική δήλωση έκανε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, μιλώντας σε ραδιοφωνική εκπομπή του ΣΚΑΪ: “Οι εργαζόμενοι θα τεστάρονται” δήλωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε:
«Αμέσως μετά τις διακοπές τους, και πριν την επιστροφή τους στους οίκους ευγηρίας, οι εργαζόμενοι θα τεστάρονται. Είχαμε συνεργασία με τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργό Άκη Σκέρτσο και την υφυπουργό Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου», είπε ο κ. Κικίλιας.
Διαβάστε επίσης: Κι άλλη Δομή Φιλοξενίας Ηλικιωμένων στη Θεσσαλονίκη με κρούσματα κορονοϊού
Ο υπουργός Υγείας πρόσθεσε ότι αν και οι προνοιακές δομές εντάσσονται οργανικά στο υπουργείο Εργασίας, αποτελούν προτεραιότητα στη μάχη για τον κορονοϊό, για το Υπουργείο Υγείας: “Έχω μιλήσει για την ανάγκη προστασίας των ευπαθών ομάδων, κινδυνεύουν πιο πολύ απ’ όλους τους άλλους από τον κορονοϊό”, σημείωσε και πρόσθεσε ότι το ερχόμενο φθινόπωρο και ο χειμώνας θα είναι δύσκολες εποχές.
«Θα έχουμε δύσκολο φθινόπωρο και χειμώνας, στόχος μας είναι να λύνουμε ένα – ένα τα προβλήματα στο μετρό του δυνατού και να δίνουμε αντικειμενική εικόνα του τι επικρατεί στον κόσμο», είπε ο κ. Βασίλης Κικίλιας.
Κικίλιας: “Μας ανησυχούν τα άνω των 200 καθημερινά κρούσματα”
Ο υπουργός Υγείας δήλωσε επίσης, την ανησυχία του για τον σταθερά υψηλό αριθμό κρουσμάτων των τελευταίων ημερών, επισημαίνοντας πως «με πάνω από 200 κρούσματα σταθερά, και με μετρήσεις που μας ανησυχούν για την επιστροφή των νέων από τις διακοπές, δυνάμει υπάρχει κίνδυνος και πρέπει να πάρουμε μέτρα ώστε να σώσουμε έστω και μια ανθρώπινη ζωή. Είναι κάτι το οποίο προβληματίζει τους ειδικούς μας», είπε.
Απευθυνόμενος προς τους νεότερους, ανέφερε: «Βάλτε μάσκα, τηρήστε αποστάσεις. Και μια ζωή να μπορέσουμε να σώσουμε είναι πολύτιμη».
Στην ίδια συνέντευξη, ο Βασίλης Κικίλιας αναφερόμενος στις άλλες χώρες που δοκιμάστηκαν από το πρώτο κύμα του κορονοϊού τόνισε ότι η Ελλάδα εξακολουθεί να βρίσκεται σε πολύ καλύτερη κατάσταση, επιδημιολογικά:
«Έχουμε πανδημία, δεν έχουμε φτάσει στους 1.000 νεκρούς την ημέρα, όπως στη Ισπανία και στη Βρετανία. Είναι προφανές ότι υπάρχει διασπορά μετά το άνοιγμα στην κανονικότητα, στην Ισπανία είχαν πάνω από 3.500 κρούσματα, είχαν αύξηση κρουσμάτων και στη Γερμάνια, τη Γάλλια την Ιταλία… Ανεβαίνει σε όλο τον κόσμο η νόσος» ανέφερε ο υπουργός Υγείας που διευκρίνισε ωστόσο ότι «είναι φύσει αδύνατον να τεστάρεις όλο τον πληθυσμό καθημερινά».