Κορωνοϊός: Γιατί απειλεί περισσότερο τα άτομα με παχυσαρκία

θάλαμος με ασθενείς που τους έχει μολύνει ο κορωνοϊός
04-01-2021

Δεν το ακούμε για πρώτη φορά από τότε που άρχισε η πανδημία. Ο κορωνοϊός συνιστά σοβαρή απειλή για τους ανθρώπους με πολλά κιλά. Τώρα όμως μια νέα έρευνα το επιβεβαιώνει και δίνει και την αιτία. Ποια είναι αυτή; Επιστήμονες από τη Βοστώνη διαπίστωσαν ότι η αναπνευστική δυσκολία που επιφέρουν τα περιττά κιλά είναι ένας από τους κυριότερους λόγους.

Πολλές μελέτες έχουν δείξει πως οι υπέρβαροι και παχύσαρκοι ασθενείς διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο:

  • Να εισαχθούν στην μονάδα εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ)
  • Να χρειασθούν διασωλήνωση
  • Να χάσουν τη ζωή τους εξαιτίας της λοίμωξης που προκαλεί ο νέος κορωναϊό

Η παχυσαρκία και ο κορωνοϊός

Πληθυσμιακές μελέτες έχουν επίσης δείξει ότι στις χώρες με υψηλά ποσοστά παχυσαρκίας καταγράφεται υψηλότερη θνησιμότητα από τη λοίμωξη Covid-19 που προκαλεί ο κορωνοϊός.

«Οι πάσχοντες από παχυσαρκία είναι ιδιαιτέρως ευάλωτοι στον νέο κορωνοϊό», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ. Anahita Mostaghim, από το Ιατρικό Κέντρο της Βοστώνης. «Οι ακριβείς λόγοι γι’ αυτό δεν έχουν ακόμα αποσαφηνιστεί. Μπορεί όμως να έχουν άλλους παράγοντες κινδύνου, όπως σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, υπέρταση ή/και στεφανιαία νόσο, που επίσης αυξάνουν τον κίνδυνο. Τα νοσήματα αυτά είναι φλεγμονώδη και μπορεί να επηρεάζουν την ανοσολογική αντίδραση».

Όπως αναφέρει το iatropedia.gr, στο πλαίσιο της μελέτης η δρ. Mostaghim και οι συνεργάτες της συνέκριναν τους δείκτες φλεγμονής σε 791 ασθενείς που νοσηλεύονταν με Covid-19. Οι ασθενείς είχαν ηλικία 18 ετών και άνω. Οι 361 από αυτούς (ποσοστό 45,6%) ήσαν παχύσαρκοι.

Όσοι από αυτούς έπασχαν από δεύτερου ή υψηλότερου βαθμού παχυσαρκία (Δείκτη Μάζας Σώματος 35 kg/m2 ή υψηλότερο) είχαν:

  • Διπλάσιες πιθανότητες να εισαχθούν στην ΜΕΘ
  • Τετραπλάσιες πιθανότητες να χάσουν τη ζωή τους

Όσοι από τους ασθενείς είχαν πρώτου βαθμού παχυσαρκία (ΔΜΣ 30-34,9 kg/m2), διέτρεχαν υψηλότερο κίνδυνο εισαγωγής στην ΜΕΘ. Δεν είχαν όμως σημαντικά αυξημένο κίνδυνο θανάτου.

Άλλα προβλήματα

Οι αναλύσεις αίματος που έκαναν όλοι οι ασθενείς έδειξαν ότι οι παχύσαρκοι είχαν συνήθως χαμηλότερους δείκτης φλεγμονής τις πρώτες 2 ημέρες της νοσηλείας τους. Το εύρημα αυτό υποδηλώνει ότι «οι αυξημένες αρνητικές εκβάσεις δεν σχετίζονται με τον υψηλότερο βαθμό φλεγμονής», δήλωσε η επιβλέπουσα ερευνήτρια Dr. Natasha Hochberg, αναπληρώτρια καθηγήτρια Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης.

Όπως εξήγησε, οι παχύσαρκοι άνθρωποι συχνά έχουν ταυτοχρόνως λιπώδη διήθηση του ήπατος ή/και μειωμένες αναπνευστικές εφεδρείες. Μπορεί επίσης ο κοροναϊός να τους προκαλέσει μεγαλύτερη ιϊκή εισβολή με πολυοργανική δυσλειτουργία. Όλ’ αυτά θα μπορούσαν να εξηγούν την αυξημένη νοσηρότητα και θνησιμότητα μεταξύ τους, κατά την Dr. Hochberg.

Σε κάθε περίπτωση, «τα νέα ευρήματα υποδηλώνουν ότι οι πάσχοντες από παχυσαρκία έχουν συχνά φτωχότερη έκβαση, ακόμα και χωρίς αυξημένη φλεγμονή», προσθέτει.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Κορωνοϊός: Και ο λόξιγγας ένα από τα περίεργα συμπτώματα του COVID