Κορωνοϊός: Γιατί η κοινότητα των ομοφυλοφίλων κινδυνεύει περισσότερο

γραφικό που δείχνει πως είναι ο κορωνοϊός και η μετάλλαξη Όμικρον
05-02-2021

Όσοι ανήκουν στην κοινότητα των ΛΟΑΤ αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο σοβαρής Covid-19 που προκαλεί ο κορωνοϊός. Γιατί όμως; Υπάρχει επιστημονική λόγος που προκύπτει από έρευνα των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων (CDC) των ΗΠΑ. Κι αυτός δεν είναι άλλος από το ότι τα άτομα που ανήκουν στην κοινότητα ΛΟΑΤ είναι πιθανότερο να πάσχουν από χρόνια υποκείμενα νοσήματα, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασαν επιστήμονες.

Ανάμεσα στις παθήσεις που συνδέονται με πιο βαριά λοίμωξη από τον κορωνοϊό και είναι συχνότερες στα άτομα ΛΟΑΤ, σε σχέση με τους ετεροφυλόφιλους, είναι:

  • το άσθμα
  • η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ)
  • η καρδιοπάθεια
  • διαβήτης
  • η υπέρταση

Αυτές οι διαφορές αποδίδονται από τους επιστήμονες εν μέρει στις επιπτώσεις των διακρίσεων και του στίγματος που συχνά συνοδεύει τους ΛΟΑΤ, κάτι που μπορεί να επιδεινώσει και την επίπτωση της Covid-19 πάνω τους.

Ο κορωνοϊός στην κοινότητα των ΛΟΑΤ

Οι ερευνητές, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο εβδομαδιαίο ιατρικό δελτίο «Morbidity and Mortality Weekly Report (MMWR)» του CDC, ανέφεραν ενδεικτικά ότι σχεδόν το 20% των ατόμων των λεγόμενων «σεξουαλικών μειονοτήτων» άνω των 18 ετών έχουν ιστορικό άσθματος, έναντι 14% μεταξύ των ετεροφυλόφιλων. Επίσης το 10% των «γκέι» και άλλων ΛΟΑΤ έχουν ΧΑΠ, έναντι 7% των «στρέιτ».

Ακόμη, οι ΛΟΑΤ έχουν συνήθως υψηλότερα ποσοστά καρκίνου, παχυσαρκίας, νεφρικής νόσου και καπνίσματος, σε σχέση με τους ετεροφυλόφιλους, κάτι που επίσης αυξάνει τις πιθανότητες σοβαρότερης Covid-19. Εν κατακλείδι, οι ειδικοί του CDC ζητούν τη συμπερίληψη του σεξουαλικού προσανατολισμού στα στοιχεία επιδημιολογικής επιτήρησης της πανδημίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Κορωνοϊός: Ο βασικός παράγοντας που αυξάνει την μεταδοτικότητα του