Κορωνοϊός: Γιατί κινδυνεύουν περισσότερο όσοι έχουν ομάδα αίματος Α

θάλαμος με ασθενείς που τους έχει μολύνει ο κορωνοϊός
04-03-2021

Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι όσοι έχουν αυτή ομάδα αίματος Α διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να αρρωστήσουν σοβαρά αν τους μολύνει ο νέος κορωνοϊός. Τώρα, μελέτη από επιστήμονες του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ εξηγεί καλύτερα το γιατί.

Το κλειδί ως φαίνεται είναι το γεγονός ότι ο νέος κορωνοϊός προσελκύεται ιδιαιτέρως από τα αντιγόνα της ομάδας αίματος Α (λέγονται αντιγόνα τύπου Α) που υπάρχουν στα κύτταρα του αναπνευστικού συστήματος.

Κορωνοϊός: Ποια ομάδα αίματος διατρέχει αυξημένο κίνδυνο από την COVID-19

Η νέα έρευνα εστιάστηκε στην πρωτεΐνη-ακίδα στην επιφάνεια του κορωνοϊού με την οποία προσκολλάται στα κύτταρά μας. Η προσκόλληση αυτή είναι απαραίτητη για να μπορέσει εν συνεχεία να εισβάλλει στο εσωτερικό τους και να τα μολύνει. Γι’ αυτό και η συγκεκριμένη πρωτεΐνη αποτελεί σημαντικό στόχο των επιστημόνων, που προσπαθούν να καταλάβουν πως ακριβώς μας επηρεάζει.

Η μελέτη διεξήχθη στο εργαστήριο, σε κυτταρικές σειρές. Οι επιστήμονες εξέτασαν συγκεκριμένα πως επηρεάζεται από το αντιγόνο των ομάδων αίματος Α, Β και Ο ένα συγκεκριμένο τμήμα της πρωτεΐνης ακίδας. Το τμήμα αυτό είναι ο τομέας δέσμευσης υποδοχέα (receptor binding domain – RBD).

Τα ευρήματα

Όπως διαπίστωσαν, ο τομέας RBD έδειχνε ισχυρή προτίμηση στην ένωση με το αντιγόνο τύπου Α που υπήρχε στα αναπνευστικά κύτταρα. Ωστόσο δεν έχει καμία προτίμηση στη σύνδεση με τα αντιγόνο τύπου Α στα ερυθρά αιμοσφαίρια (είναι κύτταρα του αίματος). Ούτε με τα αντιγόνα των άλλων ομάδων αίματος.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι το εύρημα τους εξηγεί γιατί όσοι έχουν ομάδα αίματος Α έχουν βρεθεί σε πολλές μελέτες να κινδυνεύουν περισσότερο από τον κορωνοϊό. Ειδικότερα, προγενέστερες μελέτες έχουν δείξει ότι τα άτομα με ομάδα αίματος Α κινδυνεύουν περισσότερο να μολυνθούν από τον επικίνδυνο ιό. Διατρέχουν επίσης αυξημένο κίνδυνο σοβαρής νόσου εξαιτίας του.

«Έχει μεγάλο ενδιαφέρον το γεγονός ότι ο τομέας RBD του ιού προσελκύεται από το αντιγόνο τύπου Α στους πνεύμονες. Αυτοί πιστεύεται ότι αποτελούν την πύλη εισόδου του ιού στους περισσότερους ασθενείς», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Dr. Sean Stowell, αναπληρωτής καθηγητής Παθολογοανατομίας στο Χάρβαρντ.

«Η ομάδα αίματος είναι αληθινή πρόκληση, διότι είναι κληρονομούμενο χαρακτηριστικό και όχι κάτι που μπορούμε να αλλάξουμε», συνέχισε. «Είναι, όμως, σημαντικό να κατανοήσουμε καλύτερα τον τρόπο αλληλεπίδρασής της με τον κορωνοϊό. Ίσως μπορέσουμε να βρούμε νέα φάρμακα ή καλύτερες μεθόδους πρόληψης με τη βελτίωση αυτής της γνώσης».

Πάντως, έσπευσε να διευκρινίσει, τα νέα ευρήματα δεν αρκούν για να γίνουν προβλέψεις για το πόσο κινδυνεύει κάθε ασθενής. Η νέα μελέτη δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση Blood Advances.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Κορωνοϊός: Τα φάρμακα για την χοληστερίνη μειώνουν τον κίνδυνο για θάνατο