Κορωνοϊός: Η φυσική ανοσία μετά τη λοίμωξη διαρκεί τουλάχιστον έξι μήνες

γυναίκα με στολή θερμομετρεί νεαρή κοπέλα για να δει εάν την έχει μολύνει ο κορωνοϊός
03-02-2021

Οι άνθρωποι που πέρασαν την Covid-19 που προκαλεί ο κορωνοϊός, έχουν μικρή πιθανότητα να μολυνθούν μέσα στο επόμενο εξάμηνο. Αυτό δείχνει μία νέα έρευνα Βρετανών επιστημόνων σύμφωνα με την οποία, η φυσική ανοσία διαρκεί τουλάχιστον έξι μήνες για τους περισσότερους ανθρώπους. Η μελέτη επιβεβαιώνει ανάλογα ευρήματα προηγούμενων ερευνών περί ανοσίας για τουλάχιστον πέντε έως έξι μήνες.

Κορωνοϊός: Έξι μήνες ανοσία μετά την ασθένεια

Η έρευνα της Biobank σε περισσότερα από 20.000 άτομα. Επικεφαλής ήταν ο καθηγητής Ιατρικής και Επιδημιολογίας Ρόρι Κόλινς του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

Σύμφωνα με τους «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς», υπάρχουν αντισώματα:

  • στο 99% των ανθρώπων τρεις μήνες μετά την αρχική λοίμωξη Covid-19
  • στο 88% των ανθρώπων (δηλαδή σχεδόν εννέα στους δέκα)

μετά από έξι μήνες.

Ο Κόλινς ανέφερε ότι το ποσοστό 88% είναι μία «συντηρητική εκτίμηση». Γιατί; Στα τεστ αίματος οι ερευνητές εστίασαν σε ένα συγκεκριμένο αντίσωμα και όχι σε άλλα είδη αντισωμάτων και κυττάρων μνήμης που μπορεί να παρέχουν ανοσιακή προστασία. Πρόσθεσε αυτά ότι τα ευρήματα «υποστηρίζουν την απόφαση της κυβέρνησης να καθυστερήσει τη δεύτερη δόση του εμβολίου Covid-19». Κι αυτό γιατί δείχνουν πως υπάρχει σημαντική και διαρκείας προστασία από τον κορωναϊό όταν πυροδοτείται η δημιουργία πολλών αντισωμάτων. Είτε μέσω λοίμωξης είτε μέσω εμβολίου.

Η έρευνα

Η μελέτη αντισωμάτων σε δείγμα του πληθυσμού, η οποία έγινε μετά από εντολή της βρετανικής κυβέρνησης, βρήκε, επίσης, ότι το ποσοστό των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί από τον κορονοϊό αυξήθηκε από 6,6% τον Ιούνιο 2020 σε 8,8% τον Νοέμβριο και προφανώς σήμερα, πλέον, έχει αυξηθεί περαιτέρω. Αξιοσημείωτη είναι η διαφορά στα αντισώματα ανά ηλιακή και φυλετική ομάδα: Ενώ το 13,5% των ατόμων κάτω των 30 ετών βρέθηκαν να έχουν αντισώματα έναντι του κορονοϊού, το ποσοστό ήταν μόνο 6,7% μεταξύ των ανθρώπων άνω των 70 ετών. Επίσης, ενώ στους λευκούς ήταν 8,5%, στους μαύρους έφθανε το 16,3%. Μεγάλες ήταν και οι γεωγραφικές διαφορές: Στο Λονδίνο, το 12,4% βρέθηκαν με αντισώματα, έναντι μόνο 5,8% στη νοτιοδυτική Αγγλία και 5,5% στη Σκωτία.

Ακόμη, η μελέτη βρήκε -με βάση συνεντεύξεις από όσους αρρώστησαν- ότι το 25% όσων μολύνθηκαν ήταν ασυμπτωματικοί, ενώ το 40% δεν είχαν καθόλου «κλασσικά» συμπτώματα Covid-19, όπως επίμονο ξηρό βήχα, πυρετό ή απώλεια όσφρησης/γεύσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Κορωνοϊός: 10 πράγματα που πρέπει να κάνετε ή να αποφύγετε με τα εμβόλια