Κορωνοϊός: Η παχυσαρκία αυξάνει τον κίνδυνο μακροχρόνιων επιπλοκών

γυναίκα στο νοσοκομείο επειδή την έχει μολύνει ο κορωνοϊός
28-10-2021

Ο κορωνοϊός μπορεί να αφήσει μακροχρόνιες επιπλοκές στην υγεία των ασθενών. Και νέα έρευνα δείχνει πως η παχυσαρκία όχι μόνο αυξάνει τον κίνδυνο για σοβαρή νόσηση αλλά αυξάνει και τον κίνδυνο εμφάνισης μακροχρόνιων επιπλοκών.

Επιπρόσθετα, κάποιοι επιστήμονες έχουν διατυπώσει την ανησυχία για το αν η παχυσαρκία επηρεάζει και την αποτελεσματικότητα των εμβολίων. Γεγονός που δεν έχει καθολικά αποδειχθεί ως τώρα. Μια νέα μελέτη, που δημοσιεύτηκε πρόσφατα σε διεθνές επιστημονικό περιοδικό, έδειξε ότι παχυσαρκία επηρεάζει αρνητικά ακόμη και τους ασθενείς με ήπια COVID-19.

Ο κορωνοϊός και η παχυσαρκία

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε στις ΗΠΑ. Και συμπεριέλαβε περισσότερους από 500 ασθενείς που βρέθηκαν θετικοί για κορωναϊό αλλά δεν χρειάστηκαν νοσηλεία. Περίπου δύο τρίτα (2/3) των συμμετεχόντων σε αυτή τη νέα μελέτη ήταν υπέρβαροι. Τα ποσοστά είναι παρόμοια με αυτά που ισχύουν για τον γενικό πληθυσμό των ΗΠΑ και πολλών άλλων δυτικών χωρών. Βρέθηκε ότι οι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι ασθενείς ήταν πιο πιθανό να παρουσιάσουν συμπτωματολογία σε σύγκριση με τα νορμοβαρή άτομα.  (67% έναντι 34%).

Επίσης, είχαν μεγαλύτερης διάρκειας αναπνευστικά συμπτώματα (μέσος όρος 7 ημερών έναντι 4 ημερών). Αλλά και περισσότερα συμπτώματα σε αριθμό, όπως συνδυασμό βήχα και δύσπνοιας. Τα ευρήματα αυτά αφορούσαν τόσο ενήλικες όσο και εφήβους. Οι άνθρωποι με παχυσαρκία παρουσιάζουν χρόνια συστηματική φλεγμονή, ανοσολογική δυσλειτουργία αλλά και ποικίλες συννοσηρότητες, που μπορεί να επηρεάζουν την κλινική εικόνα και να εξηγούν τα αποτελέσματα αυτά.

Τα στοιχεία που έχουμε συνολικά ως τώρα μας ωθούν ως επιστήμονες να συμβουλεύουμε τους πολίτες για μαζική προσέλευση στην εμβολιαστική διαδικασία, αλλά και για παρεμβάσεις που μειώνουν το σωματικό βάρος. Αποτελεί αδιαμφισβήτητο γεγονός πλέον ότι η πανδημία COVID-19 ανέδειξε, μεταξύ άλλων, και μια άλλη πιο χρόνια πανδημία, αυτή της παχυσαρκίας, η πρόληψη και αντιμετώπιση της οποίας θα πρέπει να αποτελέσει καίριο μέλημα των σύγχρονων κρατών και κοινωνιών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Κορωνοϊός: Ποιοι ασθενείς παρουσιάζουν λιγότερες επιπλοκές στο χειρουργείο