Κορωνοϊός: Η πανδημία έφερε κατάθλιψη στους εφήβους

γυναίκα που έχει κατάθλιψη από την πανδημία που έφερε ο κορωνοϊός
23-07-2021

Ο κορωνοϊός δεν έχει επηρεάσει τον πλανήτη μας μόνο υγειονομικά. Νέα έρευνα δείχνει πως οι μαθητές που έχουν βιώσει πείνα εξαιτίας της φτώχειας και παιδιά που είχαν χρειαστεί ψυχιατρική υποστήριξη, αντιμετωπίζουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο κατάθλιψης, άγχους και διαταραχής της ευζωίας τους εξαιτίας της πανδημίας. Κυρίως λόγω της διακοπής της παρακολούθησης των μαθημάτων στο σχολείο τους.

Η μελέτη έγινε σε περίπου 12.000 μαθητές ηλικίας 12-21 ετών στη Μ. Βρετανία. Αυτοί, στο πρώτο κύμα της πανδημίας παρέμειναν σπίτι σε σύγκριση με μαθητές που παρακολουθούσαν τα μαθήματά τους στο σχολείο.

Όπως είναι φυσικό, επισημαίνει η μελέτη, και η κατηγορία των μαθητών που παρακολουθούσε μαθήματα δια ζώσης αντιμετώπισε ψυχικά προβλήματα εξαιτίας της πανδημίας. ‘Ομως, στα προβλήματα αυτά είχαν συντελέσει επίσης τα ατομικά τους χαρακτηριστικά και καταστάσεις στο περιβάλλον τους.

Συνολικά:

  • το 14% των εφήβων εμφάνισε κατάθλιψη
  • το 10% των εφήβων εμφάνισε άγχος
  • το 38% είδε την ποιότητα ζωής του να μειώνεται

Κορωνοϊός κι έφηβοι: Μελέτη της Οξφόρδης

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό JCPP Advances. Σύμφωνα με την επικεφαλής της Κάρεν Μάνσφιλντ από το τμήμα Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, είναι σημαντικό να αναγνωρίζονται καταστάσεις που μπορούν να επηρεάσουν τους μαθητές στη διάρκεια των lockdown. Τόσο για να προσδιορίζονται οι περιορισμένοι χώροι του σχολείου, όσο και για να υποστηρίζεται η εκπαίδευση των παιδιών. Τα αποτελέσματα ανέδειξαν τους παράγοντες κινδύνου που είναι ήδη γνωστοί. Αλλά και πρόσθετες καταστάσεις που σχετίζονται σημαντικά με την καλή ψυχική υγεία των μαθητών και του ευ ζην τους σε περίοδο lockdown.

Οι επιστήμονες ανέλυσαν οκτώ διαφορετικούς παράγοντες κινδύνου, μεταξύ των οποίων η δυνατότητα πρόσβασης στο σχολείο σε περιστατικά κατάθλιψης, άγχους και αυτοαναφερόμενης διαταραχής στην ευζωία τους.

Το προφίλ

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, εκτός από τα κορίτσια, τους μαθητές που έχουν βιώσει πείνα λόγω φτώχειας και όσους είχαν δεχθεί ψυχιατρικές υπηρεσίες υγείας, ευάλωτοι ήταν επίσης:

  • οι μαθητές των οποίων οι γονείς εργάζονταν οπότε έπρεπε να βγουν από το σπίτι
  • οι μαθητές που προετοιμάζονταν για εθνικές εξετάσεις

Η ψυχική υγεία διαταράχθηκε σε μαθητές που έπαιρναν ένα γεύμα στο σχολείο. Αυτοί βρίσκονται μεταξύ των πιο ευάλωτων μαθητών.

Με το μερικό κλείσιμο των σχολείων από το οποίο εξαιρέθηκαν τα παιδιά των οποίων οι γονείς ήταν εργάτες και έπρεπε να βγουν από το σπίτι για να δουλέψουν, τα παιδιά που θεωρούνταν ευάλωτη ομάδα επειδή είχαν ανάγκη ψυχολογικής υποστήριξης ή ζουν με την στήριξη της πρόνοιας, και στη συνέχεια το μερικό άνοιγμα των σχολείων για μαθητές που θα έδιναν εξετάσεις σε εθνικό επίπεδο, δημιουργήθηκαν ανησυχίες για ενίσχυση των ανισοτήτων που ήδη υπάρχουν.

Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι το κλείσιμο των σχολείων, μπορεί να έχει μοναδικά οφέλη για ειδικές κατηγορίες μαθητών. Για παράδειγμα σε αυτούς που δέχονται επιθέσεις από τους συμμαθητές τους. Είναι όμως ιδιαίτερα βλαπτικό για παιδιά που χρειάζονται ψυχολογική στήριξη. Επιπροσθέτως, αναδεικνύονται και άλλοι παράγοντες κινδύνου στο σπίτι, όπως η οικογενειακή βία, ο περιορισμένος χώρος, οικονομικά προβλήματα, μονογονεϊκές οικογένειες μπορεί να προκαλέσουν αυξημένες κακουχίες και ενδέχεται να οδηγήσουν σε άμεσες ή μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην ψυχική υγεία των εφήβων.

Από τους 11.765 εφήβους μαθητές που μετείχαν στη μελέτη, οι 10.633 απάντησαν ότι είχαν αλλαγές στην ψυχική υγεία τους. Το 63% των μαθητών ήταν κορίτσια. Το 14% των συμμετεχόντων εμφάνισε κατάθλιψη πάνω από όριο της κλινικής διάγνωσης, το 10% εμφάνισε άγχος και το 38% ανέφερε υποβάθμιση της ποιότητας ζωής τους στη διάρκεια του lockdown.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Κορωνοϊός: Πως επηρεάζουν την μετάδοση οι πυρκαγιές