Κορωνοϊός: Η παρενέργεια του εμβολίου COVID μαζί με αυτό της γρίπης

εμβόλια για να καταπολεμηθεί ο κορωνοϊός
18-11-2021

Οι γιατροί έχουν πει πως η χορήγηση του εμβολίου για να καταπολεμηθεί ο κορωνοϊός, μαζί με αυτό της γρίπης είναι ασφαλής. Παρόλα αυτά, οι επιστήμονες διαπίστωσαν μία «παρενέργεια» που εμφανίζεται. Σε μικρό, βέβαια, αριθμό εμβολιασμένων.

Κορωνοϊός: Η παρενέργεια που προκαλείται από τα δυο εμβόλια μαζί

Συγκεκριμένα, η νέα έρευνα από το Ηνωμένο Βασίλειο που δημοσιεύτηκε στο διεθνές περιοδικό «The Lancet». Και σύμφωνα με τα ευρήματα, παρατηρήθηκε νοσηλεία λόγω κεφαλαλγίας.

Την μελέτη ανέλυσαν οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Πάνος Μαλανδράκης, Γιάννης Ντάνασης και Θάνος Δημόπουλος.
Έγινε σε ενήλικες που έλαβαν μαζί με τη δεύτερη δόση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού, είτε κάποιο αντιγριπικό εμβόλιο είτε placebo.

Συνολικά πήραν μέρος 679 άτομα. Από αυτούς, 340 έλαβαν ταυτόχρονα τα δύο εμβόλια. Οι 339 διαδοχικά με 21 ημέρες διαφορά.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που προέκυψαν, οι ανοσολογικές αποκρίσεις δεν επηρεάστηκαν από την ταυτόχρονη έγχυση. Και οι περισσότερες αντιδράσεις ήταν ήπιου ή μέτριου βαθμού. Παρόλα αυτά, παρατήρησαν μία σοβαρή ανεπιθύμητη παρενέργεια. Νοσηλεία λόγω κεφαλαλγίας.

Η ταυτόχρονη χορήγηση λοιπόν, είναι ασφαλής και αποτελεσματική σε αυτή την ομάδα ασθενών. Και μπορεί δυνητικά να διευκολύνει το σύστημα υγείας τον επόμενο χειμώνα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Κορωνοϊός: Πώς επηρεάζει τον ύπνο των ασθενών