Κορωνοϊός: Η τρίτη δόση του εμβολίου έχει «παρόμοιες» παρενέργειες με τη δεύτερη

εμβόλια για να καταπολεμηθεί ο κορωνοϊός
29-09-2021

Τα εμβόλια που βγήκαν είναι ο μοναδικός μέχρι στιγμή τρόπος για να καταπολεμηθεί ο κορωνοϊός. Βέβαια, οι παρενέργειες τους έχουν κάνει ορισμένους να φοβούνται να τα κάνουν. Τώρα, νέα έρευνα Αμερικανών επιστημόνων δείχνει πως οι παρενέργειες που παρατηρούνται μετά μια αναμνηστική δόση των εμβολίων της Pfizer και της Moderna κατά της Covid είναι «παρόμοιες» με αυτές που εκδηλώθηκαν μετά τη δεύτερη δόση.

Τα δεδομένα αυτά συγκεντρώθηκαν από αρκετές χιλιάδες άτομα που έκαναν μια τρίτη δόση του εμβολίου τους την περίοδο από τα μέσα Αυγούστου έως τα μέσα Σεπτεμβρίου. Τότε που η αναμνηστική δόση είχε εγκριθεί για ορισμένα ανοσοκατεσταλμένα άτομα στη χώρα.

Κορωνοϊός: Οι παρενέργειες της τρίτης δόσης του εμβολίου

Η μελέτη δείχνει ότι «οι αναμνηστικές δόσεις είναι επί του παρόντος καλά ανεκτές». Αυτό δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου η Ροσέλ Ουαλίνσκι, η διευθύντρια των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης των Ασθενειών (CDC). «Η συχνότητα και το είδος των παρενεργειών ήταν παρόμοια με αυτά που παρατηρήθηκαν μετά τις δεύτερες δόσεις των εμβολίων. Και και ήταν τις περισσότερες φορές ελαφρά ή μέτρια και σύντομης διάρκειας», πρόσθεσε.

Στις 19 Σεπτεμβρίου, περισσότερα από δύο εκατομμύρια άνθρωποι είχαν λάβει ήδη μια αναμνηστική δόση στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τα CDC.

Τα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν στηρίζονται σε σχεδόν 20.000 ανθρώπους που είναι εγγεγραμμένοι σε μια εφαρμογή (v-safe) και συμπλήρωσαν ένα ερωτηματολόγιο μετά τον εμβολιασμό τους. Ανάμεσα σε αυτούς που συμπλήρωσαν το συγκεκριμένο ερωτηματολόγιο μετά την καθεμία από τις τρεις δόσεις, σχεδόν το 79% ανέφερε μια τοπική αντίδραση μετά την τρίτη δόση (πόνο στο σημείο που έγινε το εμβόλιο…) και το 74% ανέφερε μια λεγομένη συστημική αντίδραση, δηλαδή που επηρεάζει όλο τον οργανισμό (κόπωση…). Μετά τη δεύτερη δόση, οι αριθμοί αυτοί ήταν 78% και 77% αντίστοιχα, συνεπώς πολύ όμοιοι.

Συμμετείχαν 20.000 άνθρωποι. Από αυτούς, σχεδόν το 28% δήλωσε ότι δεν μπόρεσε να συνεχίσει τις συνήθεις καθημερινές ασχολίες του μετά την τρίτη δόση. Ως επί το πλείστον την επομένη του εμβολιασμού.

Τι δείχνουν τα στοιχεία

Τα στοιχεία αυτά δεν είναι ωστόσο αντιπροσωπευτικά του αμερικανικού πληθυσμού, προειδοποιούν τα CDC. Η πλειονότητα των ανθρώπων που ήταν εγγεγραμμένοι στην εφαρμογή ήταν λευκοί. Επιπλέον, η μελέτη δεν εστιάζει απαραίτητα μόνο στα ανοσοκατεσταλμένα άτομα. Ούτε σε άλλα άτομα μπορεί επίσης να έκαναν μια τρίτη δόση παρακάμπτοντας τις συστάσεις που ίσχυαν τότε.

Οι αμερικανικές υγειονομικές αρχές διεύρυναν από το τέλος της περασμένης εβδομάδας τον επιλέξιμο πληθυσμό για μια τρίτη δόση του εμβολίου Pfizer.

Στο εξής μπορούν επίσης να την λάβουν οι ηλικίας 65 ετών και άνω, και ορισμένα άτομα “υψηλού κινδύνου” λόγω της κατάστασης της υγείας τους ή της εργασίας όταν στο πλαίσιο αυτής είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένοι στον ιό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Κορωνοϊός: Μειώνεται η αρνητική αντίληψη για την πανδημία