Κορονοϊός και ασφάλεια των τροφίμων

18-03-2020

Τι είναι ο κορονοϊός;

Οι κορονοϊοί είναι μια οικογένεια ιών που συνήθως προκαλούν αναπνευστικά νοσήματα. Περιλαμβάνουν ιούς που προκαλούν το κοινό κρυολόγημα και πιο σοβαρές ασθένειες, όπως το Αναπνευστικό Σύνδρομο της Μέσης Ανατολής (MERS-CoV) και το Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο (SARS-CoV).

Μπορεί ο ιός να μεταδοθεί μέσω φαγητού;

Η προηγούμενη εμπειρία με εκδηλώσεις ασθένειας που οφείλονται σε MERS-CoV, SARS-CoV και άλλους ιούς της αναπνευστικής οδού (όπως  γρίπη των πτηνών) υποδεικνύουν ότι ο νέος κορονοϊός μπορεί να έχει μεταδοθεί από τα ζώα στον άνθρωπο.

Η μετάδοση μέσω τροφής είναι απίθανη και δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι αυτό συμβαίνει με τους νέους κορονοϊούς μέχρι σήμερα, ωστόσο συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό της πηγής της εκδήλωσης, η έκταση της εξάπλωσης της μόλυνσης και ο τρόπος μετάδοσης.

Σίτιση, μέτρα υγιεινής για μείωση του κινδύνου:

Ο καθένας πρέπει να εφαρμόζει καλή υγιεινή και άλλα μέτρα για την προστασία από τις λοιμώξεις.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) συμβουλεύει να:

  • Πλένετε τα χέρια τακτικά
  • καλύπτετε το στόμα και τη μύτη όταν βήχετε και φτερνίζεστε
  • να μαγειρεύετε καλά το κρέας (well done), όπως και τα αυγά
  • να αποφεύγετε τη στενή επαφή με οποιονδήποτε παρουσιάζει συμπτώματα αναπνευστικής νόσου, όπως βήχα και φτάρνισμα.

Η καλή υγιεινή είναι σημαντική για να αποφευχθεί η διασταυρούμενη μόλυνση μεταξύ ωμών ή μη ψημένων τροφίμων και μαγειρεμένων ή έτοιμων προς κατανάλωση τροφίμων στην κουζίνα.

Ως πρόσθετη προφύλαξη, εάν έχετε υποψίες για συμπτώματα αναπνευστικής νόσου, θα πρέπει να αποφύγετε την προετοιμασία φαγητού για άλλους ανθρώπους και να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια.

Πηγές:

  • Food Standards Australia, New Zealand, Novel Coronavirus and Food Safety, February 2020, ανακτήθηκε από: www.foodstandards.gov.au

ΔΗΜΗΤΡΗΣ Π. ΜΠΕΡΤΖΕΛΕΤΟΣ- Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc, MEd, Ομάδα Ειδικών Αθλητικής Διατροφής Ομάδα Ειδικών Δημόσιας Υγείας.