Κορωνοϊός: Και ο λόξιγγας ένα από τα περίεργα συμπτώματα του COVID

παιδάκι φοράει μάσκα για να μην τον μολύνει ο κορωνοϊός
02-01-2021

Ο νέος κορωνοϊός δεν σταματά να μας εκπλήσσει καθώς υπάρχουν ακόμα πολλά πράγματα για αυτόν που δεν γνωρίζουμε. Ο COVID-19 συγκρίθηκε αρχικά με την γρίπη επ-επειδή είχε παρόμοια συμπτώματα. Με τον καιρό όμως άρχισαν να προσθέτονται ολοένα και περισσότερα συμπτώματα. Τώρα ένα ακόμα… ο λόξιγγας.

Κορωνοϊός: Τι μαθαίνουμε ακόμα για τα συμπτώματα

Μερικοί ασθενείς νοσηλεύθηκαν με προβλήματα εγκεφάλου και καρδιάς, που αποδείχθηκε ότι προκλήθηκαν από τον κορωνοϊό. Οι γιατροί στη συνέχεια παρατήρησαν διάφορα παράξενα συμπτώματα, με την ξαφνική απώλεια μυρωδιάς (ανοσμία) και γεύσης (αγευσία) να είναι τα πιο διαδεδομένα. Αν και απαιτείται τεστ PCR για θετική διάγνωση, η απώλεια αυτών των δύο αισθήσεων είναι μια καλή ένδειξη ότι ένα άτομο μπορεί να έχει COVID-19.

Παρατηρήθηκαν επίσης βλάβες στο δέρμα, προβλήματα ακοής και οφθαλμικά προβλήματα. Καθώς περνούσαν οι μήνες, μάθαμε να αναγνωρίζουμε κάθε είδους ασυνήθιστα σημάδια της COVID-19. Μερικά από αυτά τα περίεργα συμπτώματα, όπως η απώλεια δοντιών χωρίς πόνο ή αιμορραγία, εμφανίστηκαν πολύ αφότου η μόλυνση είχε περάσει. Αυτά τα μακροχρόνια προβλήματα φτάσαμε να τα ομαδοποιήσουμε ως “μακρά COVID-19“.

Μια παράξενη περίπτωση

Ένα χρόνο αργότερα, η COVID-19 έχει ακόμα κάποιες εκπλήξεις στην… φαρέτρα της. Μια νέα ερευνητική δημοσίευση περιγράφει την περίπτωση ενός άνδρα που εισήλθε στα Επείγοντα νοσοκομείου για μια πολύ σπάνια πάθηση, η οποία αποδείχθηκε ότι οφειλόταν στην COVID-19.

Ο Μοχάμεντ Ζαχράν από το Πανεπιστημιακό Κολέγιο Ιατρικής της Αλεξάνδρειας δημοσίευσε μια έκθεση στο επιστημονικό περιοδικό Research Square σχετικά με έναν 64χρονο που παρουσίασε επίμονο λόξιγκα επί τρεις ημέρες προτού πάει στο νοσοκομείο.

“Είναι μη καπνιστής, χωρίς άλλες συννοσηρότητες, ή ιστορικό πνευμονικής νόσου (…) Δεν είχε άλλα συμπτώματα όπως δύσπνοια, βήχα ή πυρετό”, αναφέρεται στην έκθεση. Οι γιατροί διέγνωσαν ήπια μορφή ρόγχου (mild rhonchi), έναν συγκεκριμένο τύπο πνευμονικού ήχου που εντόπισαν κατά τη διάρκεια τυπικής εξέτασης με στηθοσκόπιο. Πραγματοποιήθηκε ακτινογραφία θώρακα, που έδειξε σημάδια τα οποία εμφανίζονται σε ασθενείς με COVID-19. Και οι δύο πνεύμονες είχαν επηρεαστεί. Οι εξετάσεις αίματος που ακολούθησαν έδειξαν λευκοπενία (μειωμένα επίπεδα λευκών αιμοσφαιρίων), η οποία επίσης παρατηρείται σε ασθενείς με COVID-19.

Σε αυτό το σημείο, οι γιατροί υποψιάστηκαν ότι ο ασθενής είχε COVID-19 και τον μετέφεραν σε δωμάτιο απομόνωσης. Το επακόλουθο τεστ PCR βγήκε θετικό, επιβεβαιώνοντας τις υποψίες. Ο ασθενής ήταν σταθερός καθ’ όλη τη διάρκεια της παραμονής του και έλαβε μόνο θεραπεία για τα συμπτώματα. Ο λόξιγκας βελτιώθηκε μετά από 7 ημέρες (!) και ο ασθενής πήρε εξιτήριο την 14η ημέρα μετά από δεύτερο σερί αρνητικό τεστ PCR.

“Εξ όσων γνωρίζουμε, αυτή είναι η δεύτερη περίπτωση επίμονου λόξιγκα ως άτυπο σύμπτωμα της COVID-19”, έγραψε ο ερευνητής στην έκθεση, την οποία μπορείτε να διαβάσετε εδώ. Ένα παρόμοιο περιστατικό συνέβη με έναν 62χρονο άνδρα που είχε επίμονο λόξιγκα επί τέσσερις ημέρες. Και στη δική του περίπτωση οι ακτινογραφίες και οι αξονικές τομογραφίες έδειξαν σημάδια κορονοϊού στους πνεύμονες. Ο ασθενής είχε επίσης μειωμένο αριθμό λευκών αιμοσφαιρίων.

Πηγή: https://bgr.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Κορωνοϊός: Ποιοι κινδυνεύουν λιγότερο από το νέο στέλεχος