Κορωνοϊός: Μειώνονται τα κρούσματα στην Ελλάδα – 25 νέα κρούσματα στα 2170 τα συνολικά – Στους 101 οι θάνατοι

Σωτήρης Τσιόδρας
14-04-2020

Μείωση των ημερήσιων κρουσμάτων COVID-19 παρατηρείτα στη χώρα μας, όπως προκύπτει από τα νεότερα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο καθηγητής παθολογίας Σωτήρης Τσιόδρας. Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας στα 2170 έφτασαν τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Ελλάδα, ενώ στους 101 είναι οι συνολικοί θάνατοι ασθενών που αποδίδονται στη νόσο COVID-19.

Σύμφωνα με τον καθηγητή παθολογίας Σωτήρη Τσιόδρα και τον υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Χαρδαλιά, τα νέα κρούσματα του κορονοϊού SARS-CoV-2 στη χώρα μας είναι μόνο 25, ενώ 2 άνθρωποι κατέληξαν σε θάνατο τις τελευταίες 24 ώρες.

“Η νόσος φθίνει και δεν πρέπει να χαλάσουμε όσα χτίσαμε”, είπε ο καθηγητής κ. Τσιόδρας και πρόσθεσε: “Αυτή τη στιγμή καταγράφεται σταδιακή μείωση των κρουσμάτων που νοσηλεύονται και των σοβαρών κρουσμάτων που καταγράφονται”.

Από τα 2170 κρούσματα στη χώρα, τα 555 σχετίζονται με ταξίδι στο εξωτερικό, ενώ τα 869 κρούσματα  σχετίζονται με ήδη γνωστό κρούσμα.

Διασωληνωμένοι ασθενείς & Θάνατοι

Οι διασωληνωμένοι ασθενείς που νοσηλεύονται στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας της χώρας είναι 75 και έχουν διάμεση ηλικία τα 68 έτη.

  • Από τους 75 ασθενείς, οι 58 είναι άνδρες και οι 17 γυναίκες. Το 80% από αυτούς τους βαριά ασθενείς, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι άνω των 70 ετών.
  • Από τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, εξήλθαν 27 ασθενείς

Τέλος, έχουμε 2 ακόμη καταγεγραμμένους θανάτους  εντός 24ωρου και 101 θανάτους συνολικά στη χώρα από την αρχή της πανδημίας

  • Από τους 101 ανθρώπους που έχασαν τη μάχη, οι 74  ήταν άνδρες και οι 27  ήταν γυναίκες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι τα 73 έτη.
  • Το 89% από τους θανόντες είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Συνολικά στην Ελλάδα από την αρχή της πανδημίας έχουν ελεγχθεί 48.798 κλινικά δείγματα.

Αρνητικά τα δείγματα στον οικισμό των Ρομά και το Νοσοκομείο Ξάνθης

Αρνητικά ήταν τα 326 δείγματα που ελήφθησαν από κατοίκους στους καταυλισμούς Ρομά στην Ξάνθη.Όπως είπε ο κ.Χαρδαλιάς αρνητικά είναι και τα 15 δείγματα του προσωπικού της Παιδιατρικής κλινικής του Νοσοκομείου Ξάνθης.

«Αποφύγαμε μια κατάσταση δύσκολη. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να παραμείνουμε σε επιφυλακή και εγρήγορση, καθώς η Ξάνθη έχει υψηλά φορτία».

Ο κ. Χαρδαλιάς κάλεσε, επίσης, τους κατοίκους μέχρι τις 27 Απριλίου να ακολουθήσουν τις διαδικασίες που προβλέπονται από τις μικρές και μεγάλες απαγορεύσεις που αφορούν στην ευρύτερη περιοχή και κυρίως να μείνουν σπίτι τους.

Επίσης με απόφαση του πρωθυπουργού η ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων προχώρησε μέσω της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας στη χρηματοδότηση από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων εμβληματικής δράσης για επιδημιολογική μελέτη του SARS-Cov-2 στην Ελλάδα.