Κορωνοϊός: Μία δόση εμβολίου αρκεί για όσους έχουν ήδη νοσήσει

γιατρός κρατά το εμβόλιο για να καταπολεμηθεί ο κορωνοϊός
02-02-2021

Ολόκληρος ο πλανήτης επιδίδεται σε έναν απίστευτο αγώνα δρόμου προκειμένου να προχωρήσουν οι εμβολιασμοί όσο πιο γρήγορα γίνεται. Μάλιστα, από την αρχή οι φαρμακευτικές εταιρίες μιλούσαν για δυο δόσεις του εμβολίου. Μόνο που τώρα, μια νέα έρευνα Αμερικανών επιστημόνων έρχεται να ανατρέψει τα δεδομένα. Όπως δείχνει, όσοι τους έχει ήδη χτυπήσει ο κορωνοϊός, έχουν ακόμη ανάγκη να εμβολιασθούν. Στην περίπτωση τους πιθανώς αρκεί μία μόνο δόση του εμβολίου

Κορωνοϊός: Η αλλαγή στα δεδομένα με τα εμβόλια

Η νέα μικρή μελέτη έγινε σε 231 εμβολιασμένους ανθρώπους. Από αυτούς οι 83 είχαν περάσει Covid-19 και οι υπόλοιποι όχι. Η μελέτη είχε επικεφαλής τον διακεκριμένο καθηγητή ιολογίας Φλόριαν Κράμερ της Ιατρικής Σχολής Icahn του Όρους Σινά στη Νέα Υόρκη. Και προδημοσιεύθηκε στο medRxiv, σύμφωνα με τους New York Times.
Οι ειδικοί βρήκαν ότι οι άνθρωποι που πέρασαν λοίμωξη από τον νέο κορωνοϊό, αναφέρουν συχνότερα αντιδράσεις (κόπωση, πονοκέφαλοι, κρυάδες, πυρετό, πόνοι σε μυς και αρθρώσεις) μετά την χορήγηση σε αυτούς της πρώτης δόσης του εμβολίου, σε σχέση με όσους εμβολιάστηκαν χωρίς προηγουμένως να έχουν περάσει Covid-19.

Ακόμη, όσοι είχαν αρρωστήσει στο παρελθόν από τον κορωνοϊό, εμφάνισαν πολύ μεγαλύτερα επίπεδα αντισωμάτων στο σώμα τους. Τόσο μετά την πρώτη όσο και μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου. Με βάση αυτά τα ευρήματα, όσοι πέρασαν Covid-19, πιθανώς τους αρκεί μια μόνο δόση του εμβολίου.

«Νομίζω ότι ένας μόνο εμβολιασμός είναι επαρκής. Αυτό θα γλιτώσει τους ανθρώπους από περιττή ταλαιπωρία όταν πάρουν τη δεύτερη δόση. Επιπλέον θα καταστήσει διαθέσιμες περισσότερες δόσεις εμβολίων», δήλωσε ο δρ Κράμερ.
«Οι άνθρωποι που είχαν Covid-19, φαίνεται να αντιδρούν στην πρώτη δόση σαν να επρόκειτο για την πρώτη δόση. Συνεπώς μια δόση είναι πιθανώς περισσότερο από αρκετή γι’ αυτούς», δήλωσε μια άλλη διακεκριμένη ανοσολόγος, η ιαπωνικής καταγωγής καθηγήτρια Ακίκο Ιβασάκι της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Γιέλ.

Ο δρ Σέιν Κρότι του Ινστιτούτου Ανοσολογίας La Jolla στην Καλιφόρνια τόνισε πως μια εντονότερη ανοσιακή απόκριση στο εμβόλιο τυπικά σημαίνει καλύτερη προστασία, οπότε αν κάποιος αντιδρά έντονα στην πρώτη δόση, «η παράλειψη της δεύτερης δόσης θα ήταν σοφή ενέργεια, καθώς η δεύτερη δόση πιθανώς είναι αχρείαστη».

Τι λένε οι ειδικοί

Αν και μερικοί επιστήμονες συμφωνούν με αυτή τη λογική, άλλοι είναι πιο επιφυλακτικοί. Ο Τζον Γουέρι, διευθυντής του Ινστιτούτου Ανοσολογίας του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια, δήλωσε ότι θα ήθελε να δει περισσότερα στοιχεία, όπως ότι τα αυξημένα αντισώματα μετά από μία μόνο δόση όντως μπορούν να σταματήσουν την αναπαραγωγή του κορονοϊού στον οργανισμό και να προστατεύσουν κάποιον από το να μολυνθεί. Επιπλέον, πρόσθεσε, υπάρχει η δυσκολία να εντοπισθούν όσοι πράγματι πέρασαν Covid-19.

Οι επιστήμονες τονίζουν ότι ορισμένες παρενέργειες μετά τον εμβολιασμό είναι απολύτως αναμενόμενο να συμβούν σε μερικούς ανθρώπους, καθώς δείχνουν ότι το ανοσοποιητικό σύστημα ενεργοποιείται και προετοιμάζεται για να καταπολεμήσει τη λοίμωξη, όταν κάποια στιγμή το σώμα εκτεθεί στον κορονοϊό. Τα εμβόλια mRNA των Pfizer/BioNTech και Modena θεωρούνται πολύ καλά στο να πυροδοτούν μια τέτοια ισχυρή ανοσοαπόκριση, γι’ αυτό ορισμένοι εμβολιαζόμενοι αναφέρουν πόνο στο σημείο εμβολιασμού, κόπωση ή κάποιο πονοκέφαλο. Όπως έδειξαν οι κλινικές δοκιμές των εταιρειών, οι περισσότεροι άνθρωποι νιώθουν πιο έντονες παρενέργειες μετά τη δεύτερη δόση.

Πάντως η μελέτη του Κράμερ έγινε σε μικρό δείγμα ανθρώπων, συνεπώς τα ευρήματα της θα πρέπει να επιβεβαιωθούν από περαιτέρω έρευνες, προτού βγει οριστικό συμπέρασμα κατά πόσο όντως είναι μη αναγκαία η δεύτερη δόση σε όσους στο παρελθόν αρρώστησαν από Covid-19. Το θέμα ήδη τέθηκε, στις 27 Ιανουαρίου, σε συνάντηση της ομάδας ειδικών συμβούλων των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων (CDC) των ΗΠΑ, το οποίο έκανε γνωστό πως διερευνά το ζήτημα των πιο σοβαρών αντιδράσεων στα εμβόλια που έχουν οι πρώην άρρωστοι από κορωνοϊό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Κορωνοϊός: Τα 16 είδη των ανθρώπων μέσα στην πανδημία