Κορονοϊός: Μηχανισμό επιτήρησης μεταλλαγμένων στελεχών δημιουργεί η Ελλάδα – Σε 60 χώρες ο ιός της Μεγάλης Βρετανίας

20-01-2021

Μία από τις πρώτες χώρες του κόσμου είναι η Ελλάδα στη δημιουργία μηχανισμού εντοπισμού των μεταλλαγμένων στελεχών του κορονοϊού. Ήδη έχουν εντοπιστεί μέχρι στιγμής 26 κρούσματα που φέρουν τον ιό της Μεγάλης Βρετανίας, ενώ τα δύο από αυτά – τα οποία εντοπίστηκαν στην Αττική και την Κρήτη – έχουν μολυνθεί από εγχώρια διασπορά. 

Σύμφωνα με πληροφορίες του healthview,gr, στην προσπάθεια αυτή ηγείται το Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ), ενώ συμμετέχουν ακόμη 7 εργαστήρια αναφοράς ανά την Ελλάδα. Σημαντική είναι και η επιτήρηση της εισροής κρουσμάτων που φέρουν το μεταλλαγμένο στέλεχος στην χώρα, επιχείρηση την οποία έχει αναλάβει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Μιλώντας στο healthview.gr επιστήμονες που συμμετέχουν στην ταυτοποίηση των δειγμάτων για την ανίχνευση μεταλλαγμένων στελεχών, σημειώνουν ότι η διαδικασία αυτή είναι ιδιαιτέρως σημαντική για την καλύτερη επιτήρηση της επιδημίας.

Σε 60 χώρες ανά τον κόσμο το μεταλλαγμένο στέλεχος

Το βρετανικό παραλλαγμένο στέλεχος του νέου κορονοϊού εξακολουθεί να εξαπλώνεται στον κόσμο και ως την προηγούμενη εβδομάδα είχε εντοπιστεί σε 60 χώρες και περιοχές, δηλαδή 10 περισσότερες από ό,τι στις 12 Ιανουαρίου, ανακοίνωσε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Το νοτιοαφρικανικό παραλλαγμένο στέλεχος, το οποίο όπως και το βρετανικό είναι πιο μεταδοτικό, εξαπλώνεται πιο αργά και έχει εντοπιστεί μέχρι στιγμής σε 23 χώρες και περιοχές, δηλαδή 3 περισσότερες σε σχέση με τις 12 Ιανουαρίου, διευκρίνισε ο ΠΟΥ στην εβδομαδιαία επιδημιολογική του έκθεση.

Ο ΠΟΥ επεσήμανε ότι παρακολουθεί και την εξάπλωση δύο άλλων παραλλαγμένων στελεχών του SARS-CoV-2, του Ρ1 που εμφανίστηκε στην πολιτεία Αμαζόνας αλλά και σε 4 πρόσωπα στην Ιαπωνία προερχόμενα από τη Βραζιλία, καθώς και ενός ακόμη.

“Αυτή τη στιγμή υπάρχουν πολύ λίγες διαθέσιμες πληροφορίες για να εκτιμηθεί αν έχει αλλάξει η μεταδοτικότητα ή η σοβαρότητα (της covid-19) λόγω των νέων αυτών παραλλαγμένων στελεχών”, σημειώνει ο ΠΟΥ.

Το βρετανικό παραλλαγμένο στέλεχος, για το οποίο ενημερώθηκε στα μέσα Δεκεμβρίου ο ΠΟΥ και θεωρείται ότι είναι 50% με 70% πιο μεταδοτικό από το αρχικό στέλεχος του SARS-CoV-2, έχει εντοπιστεί σε έξι γεωγραφικές ζώνες του ΠΟΥ, ενώ το νοτιοαφρικανικό στέλεχος σε 4.

Τα δύο αυτά παραλλαγμένα στελέχη δεν είναι πιο επικίνδυνα, σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής έρευνες, όμως μολύνοντας περισσότερους ανθρώπους, ασκούν μεγαλύτερη πίεση στα συστήματα υγείας των χωρών.

Μέχρι στιγμής από την covid-19 έχουν πεθάνει περισσότεροι από 2 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως. Ο ΠΟΥ επεσήμανε στην έκθεσή του που δημοσιεύθηκε σήμερα ότι ο αριθμός των νεκρών αυξήθηκε κατά 9% στη διάρκεια της εβδομάδας που ολοκληρώθηκε στις 17 Ιανουαρίου σε σχέση με την προηγούμενη, φτάνοντας τον αριθμό ρεκόρ των 93.000 θανάτων.