Κορωνοϊός: Μικρότερος ο κίνδυνος θανάτου για όσους λαμβάνουν ορισμένα αντικαταθλιπτικά

ασθενής που τον έχει χτυπήσει ο κορωνοϊός στο νοσοκομείο
16-11-2021

Ο κορωνοϊός είναι μια νόσος που ακόμα την μαθαίνουμε. Τώρα, ερευνητές από την Αμερική ανακάλυψαν κάτι καινούργιο. Πως όσοι παίρνουν μια συγκεκριμένη κατηγορία αντικαταθλιπτικών έχουν μικρότερη πιθανότητα να πεθάνουν από τη νόσο που προκαλεί ο κορωνοϊός. Τα αντικαταθλιπτικά αυτά είναι οι αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης (ή SSRI), ιδίως τη φλουοξετίνη. Πωλείται με τις επωνυμίες Prozac και Ladose, μεταξύ άλλων. Η νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη βασίστηκε σε μια μεγάλη ανάλυση ιατρικών αρχείων από 87 κέντρα υγείας στις ΗΠΑ.

Η μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό «JAMA Network Open», έρχεται να προστεθεί σε άλλες ενδείξεις ότι τα αντικαταθλιπτικά αυτής της «οικογένειας» μπορεί να έχουν επωφελή δράση εναντίον των χειρότερων συμπτωμάτων της Covid-19, μολονότι αυτό πρέπει να επιβεβαιωθεί από μεγάλες κλινικές δοκιμές που ακόμη δεν έχουν γίνει.

Κορωνοϊός και αντικαταθλιπτικά: Τι έδειξε η έρευνα

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Σαν Φρανσίσκο, ανέλυσαν στοιχεία για 83.584 ενήλικες διαγνωσμένους με Covid-19, από τους οποίους οι 3.401 έπαιρναν αντικαταθλιπτικά τύπου SSRΙ.

Διαπιστώθηκε ότι όσοι έπαιρναν φλουοξετίνη, είχαν 28% μικρότερη πιθανότητα να πεθάνουν από τη λοίμωξη του κορονοϊού. Όσοι έπαιρναν άλλο SSRI επίσης είχαν μικρότερη πιθανότητα θανάτου από Covid-19.

Γενικότερα, οι ασθενείς με Covid-19 που έπαιρναν κάποιο αντικαταθλιπτικό SSRI, είχαν κατά μέσο όρο 8% μικρότερο κίνδυνο θανάτου.

«Δεν μπορούμε να πούμε αν όντως τα εν λόγω αντικαταθλιπτικά φάρμακα επιφέρουν αυτό το αποτέλεσμα, αλλά η στατιστική ανάλυση δείχνει σημαντική συσχέτιση. Οι αριθμοί έχουν δύναμη», ανέφερε η αναπληρώτρια καθηγήτρια παιδιατρικής Μαρίνα Σιρότα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Κορωνοϊός: Πώς τον καταπολεμούν τα εμβόλια mRNA