Κορωνοϊός: Μισό εκατομμύριο ερευνητές σε όλο τον κόσμο έχουν κάνει δημοσιεύσεις για τον Covid

επιστήμονες κάνουν πειράματα για να δουν πως θεραπεύεται ο κορωνοϊός
16-03-2021

Ο κορωνοϊός εδώ κι έναν χρόνο έχει μονοπωλήσει το ενδιαφέρον της επιστημονικής κοινότητας. Κι αυτό είναι λογικό αφού ο COVID παίρνει χιλιάδες ζωές την ημέρα παγκοσμίως. Τώρα, νέα στοιχεία Βρετανών ειδικών με επικεφαλής Έλληνα επιστήμονα δείχνουν πως οι επιστήμονες και ερευνητές ανά τον κόσμο που έχουν συγγράψει και δημοσιεύσει κάτι περί Covid-19, έφθασαν σχεδόν το μισό εκατομμύριο

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές αυτοί έχουν φτάσει τους 495.010 στις αρχές Μαρτίου φέτος. Κι ο αριθμός τους βαίνει συνεχώς αυξανόμενος. Αυτό προκύπτει από τα επικαιροποιημένα στοιχεία σχετικής διεθνούς μελέτης, με επικεφαλής τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Στάνφορντ της Καλιφόρνια Γιάννη Ιωαννίδη,. Η έρευνα προδημοσιεύθηκε στο medRxiv.

Ο κορωνοϊός μονοπωλεί το ενδιαφέρον των επιστημόνων

«Είναι ασύλληπτος ο αριθμός αυτός», σχολίασε ο κ. Ιωαννίδης, που διδάσκει και διεξάγει έρευνα στα Τμήματα Ιατρικής, Επιδημιολογίας και Υγείας του Πληθυσμού, Επιστήμης Βιοϊατρικών Δεδομένων και Στατιστικής, καθώς και στο Κέντρο Καινοτομίας Μετα-Έρευνας του Στάνφορντ, και του οποίου οι δημοσιεύσεις έχουν μεγάλη απήχηση διεθνώς.

Αναλύοντας τα στοιχεία από την επιστημονική βάση δημοσιεύσεων Scopus έως την 1η Μαρτίου 2021, προκύπτει ότι έχουν καταγραφεί 129.570 δημοσιεύσεις και προδημοσιεύσεις σχετικά με την Covid-19. Αυτές έγιναν από συνολικά 495.010 συγγραφείς ερευνητές. Από αυτούς, οι 211.894 είχαν κάνει τουλάχιστον πέντε επιστημονικές δημοσιεύσεις στην καριέρα τους και οι 15.012 βρίσκονται στο κορυφαίο 2% του επιστημονικού πεδίου από άποψη επιρροής.

Από τους 495.010 συγγραφείς-ερευνητές περί Covid-19, οι περισσότεροι προέρχονται από:

  • τις ΗΠΑ (82.858)
  • την Κίνα (44.472)
  • την Ιταλία (30.157)
  • τη Βρετανία (28.699)
  • την Ινδία (17.926)
  • την Ισπανία (17.282)

Η Κίνα είχε τους περισσότερους στον κόσμο συγγραφείς-ερευνητές σχετικά με την πανδημία έως το Μάιο του 2020, οπότε την ξεπέρασαν οι ΗΠΑ.

Αυτή η άνευ προηγουμένου υπερπαραγωγικότητα και αύξηση των δημοσιεύσεων για την Covid-19 είναι πολύ πιο γρήγορη και μαζική από την αντίστοιχη για άλλους ιούς και νόσους (ιός γρίπης Η1ΝΙ, Ζίκα, Έμπολα HIV/AIDS και φυματίωση).

Από τα επί μέρους πεδία, αναλογικά οι περισσότερες δημοσιεύσεις περί Covid-19 έχουν προέλθει από τους ειδικούς σε θέματα εντατικολογίας, δημόσιας υγείας και κλινικής ιατρικής. Ακόμη όμως και από τα πεδία της Φυσικής και Αστρονομίας υπήρξαν 3.225 ερευνητές που μέχρι σήμερα έχουν κάνει δημοσιεύσεις περί κορωνοϊού.

Τι λένε οι ειδικοί

Ο Γ. Ιωαννίδης και οι συνεργάτες του επισημαίνουν ότι «η ταχεία ανταπόκριση της επιστημονικής κοινότητας στην κρίση είναι σε μεγάλο βαθμό ένα ευπρόσδεκτο φαινόμενο. Πολλοί επιστήμονες γρήγορα εστίασαν την προσοχή τους σε μια επείγουσα κατάσταση, σε ένα εντελώς νέο παθογόνο μικροοργανισμό και μία νέα νόσο. Αυτό δείχνει ότι η επιστημονική κοινότητα έχει επαρκή ευελιξία για να μεταθέτει γρήγορα την προσοχή της σε μείζονα ζητήματα. Έτσι, πολλά πράγματα έγιναν γρήγορα γνωστά για την Covid-19».

Από την άλλη όμως, εγείρουν κάποιες αμφιβολίες για την ποιότητα πολλών σχετικών δημοσιεύσεων. Όπως τονίζουν, «η υπερβολική παραγωγικότητα θα ήταν ανησυχητική, αν θυσιάζει την ποιότητα».

Εν κατακλείδι, όπως αναφέρουν, «καθώς η πανδημία ωριμάζει, η επιστήμη της Covid-19 επίσης θα ωριμάσει. Σημαντικά ερωτήματα παραμένουν σχετικά με τη έκταση και τη διάρκεια της “Covid-οποίησης” της έρευνας». Μένει να φανεί, μεταξύ άλλων, κατά πόσο οι επιστήμονες του κόσμου από διάφορα επιστημονικά πεδία θα συνεχίσουν να συγκλίνουν προς τη μελέτη της Covid-19, αν άλλα μη-Covid πεδία έρευνας θα παραμεληθούν και, τελικά, πόσο βάσιμος και ωφέλιμος θα αξιολογηθεί πώς ήταν όλος αυτός ο ορυμαγδός δημοσιεύσεων περί κορωνοϊού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Κορωνοϊός : Γιατί οι γυναίκες εμφανίζουν συχνότερα ανεπιθύμητες παρενέργειες μετά το εμβόλιο