Κορωνοϊός: Ο βασικός παράγοντας που αυξάνει την μεταδοτικότητα του

ασθενής που τον έχει μολύνει ο κορωνοϊός στο νοσοκομείο
05-02-2021

Από την αρχή της πανδημίας οι ειδικοί έχουν μιλήσει για παράγοντες που το κάνουν πιο εύκολο για να μεταδοθεί ο κορωνοϊός. Τώρα, Ισπανοί επιστήμονες… μελέτησαν ανθρώπους διαγνωσμένους με τον ιό. Και βρήκαν ποιος είναι ο πιο σημαντικός από αυτούς τους παράγοντες.

Ο κορωνοϊός και ο ιικό φορτίο

Καθοριστικό παράγοντα για το κατά πόσο κάποιος θα μεταδώσει τον ιό σε άλλους αποτελεί η ποσότητα του κορωνοϊού SARS-CoV-2 στο σώμα ενός ανθρώπου, δηλαδή το ιικό φορτίο. Κι ο παράγοντας αυτός είναι σημαντικότερος π.χ. από τον βήχα.

Η μελέτη έδειξε πως «ο κίνδυνος συμπτωματικής Covid-19 σχετίζεται στενά με το ιικό φορτίο». Κι ενισχύει την πεποίθηση ότι τη μεγάλη «ζημιά» της μεταδοτικότητας την κάνουν μερικοί υπερμεταδοτικοί φορείς. Αυτοί που έχουν μεγάλο ιικό φορτίο του κορωνοϊού στον οργανισμό τους.

Οι ερευνητές είχαν επικεφαλής τον δρα Μάικλ Μαρκς της Σχολής Δημόσιας Υγείας και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου. Έκαναν τη δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό για τις λοιμώδεις νόσους «The Lancet Infectious Diseases».
Σύμφωνα με το,«Nature», μελέτησαν 282 ανθρώπους άνω των 18 ετών στη Βαρκελώνη, οι οποίοι πρόσφατα είχαν αναπτύξει ήπια συμπτώματα Covid-19, καθώς και άλλα 753 ενήλικα άτομα που είχαν στενή επαφή με τους πρώτους.

Διαπιστώθηκε ότι μόνο το ένα τρίτο των φορέων του ιού (32%) τον μετέδωσαν σε τουλάχιστον μία στενή επαφή τους. Όμως, εκείνοι με υψηλό ιικό φορτίο ήταν πολύ πιθανότερο να τον μεταδώσουν (περίπου διπλάσια πιθανότητα), σε σχέση με εκείνους που είχαν χαμηλό φορτίο κορωνοϊού. Ακόμη, όσοι έβηχαν δεν ήταν πιθανότερο να είναι πιο μεταδοτικοί, σε σχέση με όσους δεν έβηχαν. Μία ένδειξη πως το επίπεδο του ιικού φορτίου είναι τελικά σημαντικότερο από τον βήχα ως παράγοντας μεταδοτικότητας.

Οι ερευνητές επεσήμαναν τη σημασία του εντοπισμού των ατόμων με υψηλό ιικό φορτίο και της ιχνηλάτησης των στενών επαφών τους ως μέτρο κατά της μετάδοσης της Covid-19.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Κορωνοϊός: 4 τρόποι να κάνεις την μάσκα πιο αποτελεσματική