Κορωνοϊός: Οι ασυμπτωματικοι ασθενείς ευθύνονται για τα μισά κρούσματα

γιατρός με ασθενείς που τους έχει μολύνει ο κορωνοϊός
08-01-2021

Φαίνεται πως ο κορωνοϊός μεταφέρεται κυρίως από ασυμπτωματικούς ασθενείς. Όπως έδειξε μαθηματικό μοντέλο ερευνητών στα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), περισσότερα από τα μισά κρούσματα προέρχονται από προσυμπτωματικούς και ασυμπτωματικούς ασθενείς.

Τα ευρήματα, λέει η ερευνητική ομάδα, καθιστούν ακόμα σημαντικότερη την τήρηση των συστάσεων για χρήση μάσκας, σχολιαστικό πλύσιμο των χεριών και κοινωνική αποστασιοποίηση για όλους, ανεξάρτητα από το εάν εμφανίζουν συμπτώματα ή όχι.

Το μοντέλο βρίσκεται γενικά σε συμφωνία με προηγούμενες μελέτες για το θέμα. Αυτό σχολιάζει στην Washington Post o επιδημιολόγος Ρίτσαρντ Μένζις, διευθυντής του Διεθνούς Κέντρου Φυματίωσης McGill στον Καναδά.

Οι ασυμπτωματικοί και ο κορωνοϊός

«Τα αποτελέσματα είναι πειστικά και στέρεα» είπε, αν και άλλοι ερευνητές εξέφρασαν επιφυλάξεις για τις υποθέσεις στις οποίες βασίστηκε η ανάλυση.

Στο βασικό μοντέλο της μελέτης, η οποία δημοσιεύεται στην επθεώρηση JAMA Network Open, οι ασθενείς χωρίς συμπτώματα ευθύνονται για το 59% των κρουσμάτων. Το 35% των μεταδόσεων αναλογεί σε ασθενείς που μόλυναν άλλους πριν εκδηλώσουν συμπτώματα και το 24% σε άτομα που δεν εκδήλωσαν ποτέ συμπτώματα της πανδημικής ίωσης.

Οι άνθρωποι χωρίς συμπτώματα βρέθηκαν να αναλογούν σε πάνω από το 50% των κρουσμάτων. Μάλιστα, αυτό σε όλα τα σενάρια που εξέτασε η μελέτη. Στο βασικό σενάριο, ένας στους τρεις ανθρώπους που μολύνονται από τον κορωναϊό δεν εκδηλώνει ποτέ συμπτώματα. Η μολυσματικότητα αυτών των ασθενών αντιστοιχεί στο 75% της μολυσματικότητας των συμπτωματικών ασθενών. Στο ίδιο σενάριο η μέση περίοδος επώασης ήταν πέντε ημέρες.

Τι λένε οι ειδικοί

«Το τελικό συμπέρασμα είναι ότι ο έλεγχος της πανδημίας Covid-19 θα απαιτήσει την αντιμετώπιση της πανδημίας μεταδόσεων από άτομα χωρίς συμπτώματα» δήλωσε στην Washington Post ο Τζέι Μπάτλερ, αναπληρωτής διευθυντής του τμήματος Λοιμωδών Νοσημάτων στα CDC και μέλος της ερευνητικής ομάδας.

Ωστόσο ο Μιουτχ Σέβικ, λοιμωξιολόγος του Πανεπιστημίου Σεντ Άντριους στη Σκωτία έχει άλλες απόψεις. Θεωρεί πως κάποιες από τις υποθέσεις της μελέτης είναι εσφαλμένες. Όπως επισήμανε, ανασκόπηση της διαθέσιμης βιβλιογραφίας που δημοσιεύτηκε τον Δεκέμβριο, έδειχνε ότι η μολυσματικότητα των ασυμπτωματικών φορέων αντιστοιχεί σε μόλις 35% της μολυσματικότητας των συμπτωματικών ασθενών. Όχι στο 75%.

Επιπλέον, η μελέτη δεν εξετάζει τυχόν διαφοροποιήσεις ανάλογα με το περιβάλλον μετάδοσης. «Ίσως η ασυμπτωματική μετάδοση να είναι σημαντική. Μπορεί όμως να είναι πολύ σημαντικότερη στα γηροκομεία και τα νοικοκυριά» είπε στην εφημερίδα.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Κορωνοϊός: Αυτές οι δυο κακές συνήθειες αυξάνουν τον κίνδυνο μετάδοσης