Κορωνοϊός: Οι εμβολιασμένες έγκυες περνάνε στα μωρά υψηλά επίπεδα αντισωμάτων

μωρό στο νοσοκομείο που το έχει μολύνει ο κορωνοϊός
27-09-2021

Ορισμένες έγκυες έχουν αποφασίσει να κάνουν εμβόλια mRNA κατά της Covid-19 που προκαλεί ο κορωνοϊός. Τώρα, νέα έρευνα Αμερικανών επιστημόνων δείχνει πως αυτές περνάνε υψηλά επίπεδα αντισωμάτων στα μωρά τους.

Οι ερευνητές ήταν από το Ιατρικό Κέντρο Langone του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης. Κι έκαναν τη δημοσίευση στο Αμερικανικό Περιοδικό Μαιευτικής και Γυναικολογίας.
Ανέλυσαν δείγματα αίματος από τον ομφάλιο λώρο 36 νεογνών. Οι μητέρες τους είχαν κάνει τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου Pfizer/BioNTech ή Moderna.

Διαπιστώθηκε ότι και τα 36 μωρά είχαν σημαντικά επίπεδα αντισωμάτων IgG κατά της πρωτεΐνης ακίδας του κορωνοϊού SARS-CoV-2. Όλα τα αντισώματα σχετίζονταν με τον εμβολιασμό των μητέρων τους, ο οποίος είχε γίνει 6 έως 25 εβδομάδες πριν τον τοκετό.

Όπως δήλωσε η ερευνήτρια δρ Άσλεϊ Ρόμαν, «τα αντισώματα που η μητέρα αναπτύσσει λόγω του εμβολίου, διασχίζουν τον πλακούντα. Κι είναι πιθανό ότι παρέχουν οφέλη στο μωρό μετά τη γέννηση του».

Δεν είναι ακόμη σαφές αν και σε ποιό βαθμό το χρονικό σημείο εμβολιασμού κατά την εγκυμοσύνη σχετίζεται με τα κατοπινά επίπεδα αντισωμάτων στο νεογνό. Δηλαδή, κατά πόσο ωφελεί περισσότερο αν η μητέρα έχει εμβολιαστεί στο δεύτερο ήμισυ της κύησης της ή νωρίτερα. Ούτε είναι γνωστό για πόσο καιρό αυτά τα αντισώματα διατηρούνται στο μωρό.

Πάντως, σύμφωνα με τη Ά. Ρόμαν, «η παρουσία αυτών των αντισωμάτων στο αίμα του λώρου, που είναι το αίμα του εμβρύου, δείχνει ότι το μωρό έχει τη δυνατότητα να αντλήσει οφέλη από τον μητρικό εμβολιασμό». Ιδίως επειδή τα μωρά μετά τη γέννηση τους μπορεί να έλθουν σε επαφή με ανεμβολίαστα μέλη της οικογένειας ή ανεμβολίαστους υγειονομικούς.

Οι ερευνητές τόνισαν ότι «τα ευρήματά μας έρχονται να προστεθούν σε έναν αυξανόμενο κατάλογο σημαντικών λόγων που συμβουλεύουμε τις γυναίκες να κάνουν το εμβόλιο Covid-19 κατά την εγκυμοσύνη τους».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Κορωνοϊός: Ανακάλυψαν πρωτεΐνη που δείχνει πόσο βαριά θα τον περάσουμε