Κορωνοϊός: Oι παράγοντες που καθορίζουν την πορεία της νόσου στα παιδιά

δωμάτιο σε νοσοκομείο με ασθενείς που τους έχει χτυπήσει ο κορωνοϊός
21-10-2021

Ο κορωνοϊός, στην πλειοψηφία των παιδιών, έρχεται με ήπια συμπτώματα. Ωστόσο, ένα μικρό ποσοστό παιδιών θα επιβαρυνθούν σημαντικά. Και τελικά θα χρειασθούν νοσηλεία. Ποιοι είναι οι παράγοντες που καθορίζουν την πορεία της νόσου στα παιδιά;

Μελέτη δημοσιεύεται στο EBioMedicine. Ερευνητές από την Αργεντινή βρήκαν ότι σημαντικό ρόλο παίζει η επάρκεια της απάντησης του ανοσοποιητικού συστήματος στην αρχική φάση της νόσου.

Η μελέτη έγινε στο Μπουένος Άιρες σε 550 παιδιά με πρόσφατη διάγνωση για τον κορωνοϊό. Έδειξε ότι τα παιδιά, στα οποία δεν παρήχθησαν επαρκή αντισώματα τις πρώτες ημέρες της λοίμωξης, είχαν μεγαλύτερες πιθανότητες να χρειασθούν νοσηλεία. Εκτός από τα αντισώματα οι ερευνητές μελέτησαν και άλλες πτυχές της ανοσολογικής απάντησης.
Βρήκαν ότι στα παιδιά που επιβαρύνθηκαν περισσότερο η ανοσολογική απόκριση είχε στοιχεία πιο αδύναμης κυτταρικής ανοσίας. Αλλά και πιο καθυστερημένης αποτελεσματικότητας.

Στα παιδιά οι συννοσηρότητες είναι πολύ σημαντικός παράγοντας για την έκβαση της νόσου. Παρόλα αυτά, ένα σημαντικό στοιχείο που θα πρέπει να διερευνηθεί είναι ο ρόλος των συγκεκριμένων επιβαρυντικών νόσων στην καθυστερημένη και αδύναμη ανοσολογική απόκριση. Τέλος, η μελέτη αναδεικνύει την μεγάλη σημασία που θα έχει ο εμβολιασμός στα παιδιά για την αποφυγή βαριάς νόσου όταν ολοκληρωθεί η αδειοδότηση των σχετικών εμβολίων. Ο εμβολιασμός ενισχύει και επιταχύνει την ανοσολογική απόκριση στα πρώτα κρίσιμα στάδια της μόλυνσης από κορωνοϊό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Κορωνοϊός: Πως επηρεάζει ο καιρός την μετάδοση του ιού