Κορωνοϊός: Όσοι έχουν υπνική άπνοια κινδυνεύουν περισσότερο με βαριά νόσηση

δωμάτιο σε νοσοκομείο με ασθενείς που τους έχει χτυπήσει ο κορωνοϊός
12-11-2021

Ο κίνδυνος να χτυπήσει κάποιον πολύ σοβαρά ο κορωνοϊός είναι μεγαλύτερος στους ανθρώπους με αποφρακτική υπνική άπνοια και άλλες αναπνευστικές δυσκολίες που προκαλούν μείωση των επιπέδων του οξυγόνου στη διάρκεια του ύπνου (υποξία). Αυτό έδειξε μια νέα έρευνα Αμερικανών επιστημόνων.

Αυτοί οι άνθρωποι δεν κινδυνεύουν περισσότερο να μολυνθούν από τον κορωνοϊό. Αλλά εάν αρρωστήσουν εξαιτίας του έχουν αυξημένη πιθανότητα να νοσήσουν με σοβαρά συμπτώματα.

Οι ερευνητές της Κλινικής του Κλίβελαντ έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό «JAMA Network Open».
Ανέλυσαν στοιχεία για 5.402 ενήλικες με μέση ηλικία 56 ετών και τέτοια προβλήματα στον ύπνο. Διαπίστωσαν ότι από αυτούς πάνω από το ένα τρίτο (36%) ήταν θετικοί στον COVID.

Η πιθανότητα μόλυνσης δεν αυξάνει ανάλογα με τη σοβαρότητα τέτοιων προβλημάτων. Όμως, όσοι έχουν χειρότερη βαθμολογία στον «δείκτη άπνοιας-υποξίας» έχουν μεγαλύτερη κατά 31% πιθανότητα για νοσηλεία λόγω κορωνοϊού ή να πεθάνουν εξαιτίας της.

Ακόμη δεν είναι σαφές εάν οι θεραπείες που βελτιώνουν την υπνική άπνοια μπορούν, επίσης, να μειώσουν τον κίνδυνο σοβαρής λοίμωξης Covid-19.

Περίπου ο ένας στους 15 ενήλικες έχει μικρότερης ή μεγαλύτερης σοβαρότητας υπνική άπνοια. Μία διαταραχή που οδηγεί, συχνότερα του φυσιολογικού, σε παύση της αναπνοής ή σε πολύ ρηχή αναπνοή κατά τη διάρκεια του ύπνου. Αυτό έχει ως συνέπεια να διαταράσσεται η ομαλή και επαρκής ροή οξυγόνου στο σώμα και να παρατηρείται υποξία. Μία επιπλοκή που -γενικότερα- έχει συσχετιστεί με τη σοβαρή Covid-19. Συχνά συμπτώματα της υπνικής άπνοιας είναι το πολύ δυνατό ροχαλητό και οι αλλαγές στον τρόπο αναπνοής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Κορωνοϊός: Τα περισσότερα παιδιά με καρκίνο τον περνούν ήπια και αναρρώνουν πλήρως