Κορωνοϊός: Όσοι περπατούν αργά κινδυνεύουν περισσότερο

ζευγάρι φοράει μάσκες για να μην τους μολύνει ο κορωνοϊός
17-03-2021

Ο κορωνοϊός έχει σαρώσει τον πλανήτη εδώ κι έναν χρόνο και οι επιστήμονες έχουν ριχτεί στη μάχη για να μάθουν όσα περισσότερα μπορούν για αυτόν. Τώρα λοιπόν Βρετανοί επιστήμονες ανακάλυψαν πως όσοι περπατούν αργά έχουν υπερδιπλάσια πιθανότητα να αρρωστήσουν σοβαρά από Covid-19. Και σχεδόν τετραπλάσια να πεθάνουν από τη νόσο.

Η μελέτη συμπέρανε ότι «οι αργοί βαδιστές φαίνεται να αποτελούν ομάδα υψηλού κινδύνου για σοβαρή έκβαση της Covid-19. Κι αυτό, άσχετα με την παχυσαρκία».

Ο κορωνοϊός και το περπάτημα

Οι ερευνητές είχαν επικεφαλής τον καθηγητή Τόμας Γιέιτς του Πανεπιστημίου του Λέστερ. Κι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο διεθνές περιοδικό για θέματα παχυσαρκίας International of Obesity Journal.
Ανέλυσαν στοιχεία για 412.596 μεσήλικες, συσχετίζοντας το δείκτη μάζας σώματος και την ταχύτητα βαδίσματος με τον κίνδυνο σοβαρής νόσησης και θανάτου από τον κοροναϊό.

Η ανάλυση βρήκε ότι οι αργοί βαδιστές κανονικού βάρους έχουν σχεδόν 2,5 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να εκδηλώσουν σοβαρή Covid-19.
Και 3,75 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να πεθάνουν εξαιτίας της σε σχέση με τους ανθρώπους ίδιου βάρους, αλλά που περπατούν με γρήγορο ρυθμό.

Η μελέτη διαπίστωσε, επίσης, ότι οι αργοί βαδιστές κανονικού βάρους κινδυνεύουν περισσότερο. Τόσο από σοβαρή Covid-19 όσο και από θάνατο. Κι αυτό εξαιτίας της σε σχέση με τους παχύσαρκους, που όμως είναι γρήγοροι βαδιστές.

Ο κίνδυνος από τον κορωναϊό είναι αυξημένος για τους αργούς βαδιστές. Είτε έχουν κανονικό βάρος είτε παχυσαρκία.

Τι λένε οι ειδικοί

«Είναι η πρώτη μελέτη που δείχνει ότι όσοι περπατούν αργά έχουν πολύ υψηλότερο κίνδυνο για χειρότερη έκβαση της Covid-19, άσχετα με το βάρος τους» δήλωσε ο δρ Γιέιτς.

«Οι γρήγοροι βαδιστές, όπως έχουν δείξει προηγούμενες έρευνες, έχουν καλή καρδιαγγειακή υγεία και υγεία καρδιάς, πράγμα που τους κάνει πιο ανθεκτικούς στους εξωτερικούς στρεσογόνους παράγοντες, όπως μια λοίμωξη από ιό» πρόσθεσε.

Οι ερευνητές πρότειναν οι δείκτες σωματικής κατάστασης, όπως η ταχύτητα βαδίσματος, να συμπεριληφθούν, μαζί με το βάρος, στους πιθανούς παράγοντες κινδύνου από Covid-19.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Κορωνοϊός: Ποια ώρα της ημέρας βγαίνουν τα περισσότερα θετικά τεστ