Κορωνοϊός: Ποια ώρα της ημέρας βγαίνουν τα περισσότερα θετικά τεστ

θάλαμος με ασθενείς που τους έχει μολύνει ο κορωνοϊός
16-03-2021

Καθημερινά γίνονται χιλιάδες τεστ με σκοπό να ελεγχθεί ο κορωνοϊός. Η ακρίβεια των μοριακών τεστ PCR με βάση τα ρινοφαρυγγικά δείγματα, πιθανώς διαφέρει. Κυρίως ανάλογα με την ώρα της μέρας που αυτά γίνονται. Αυτό δείχνει μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Ο κορωνοϊός και η αποτελεσματικότητα των τεστ

Οι ερευνητές είχαν επικεφαλής τη δρα Κάντις ΜακΝότον του Πανεπιστημίου Βάντερμπιλτ. Κι έκαναν τη σχετική προδημοσίευση στο medRxiv.
Οι ειδικοί ανέλυσαν τα αποτελέσματα 31.094 μοριακών τεστ που έγιναν σε συμπτωματικά και ασυμπτωματικά άτομα. Από αυτά, τα 2.438 βγήκαν θετικά.

Η ανάλυση, με βάση την ώρα που έγινε κάθε τεστ, έδειξε ότι ένα τεστ έχει τη μεγαλύτερη πιθανότητα να βγει θετικό γύρω στις 2 μ.μ. Το ποσοστό των θετικών τεστ λίγο μετά το μεσημέρι και νωρίς το απόγευμα είναι περίπου διπλάσιο σε σχέση με το χαμηλότερο ποσοστό που παρατηρείται σε άλλες ώρες της μέρας.

Η μελέτη, σύμφωνα με τους ερευνητές, δείχνει ότι «οι άνθρωποι πιθανώς είναι πιο μολυσματικοί ορισμένες ώρες της μέρας. Πράγμα που εγείρει ερωτήματα κατά πόσο τα τεστ για SARS-CoV-2 ίσως είναι λιγότερο ακριβή, όταν τα δείγματα συλλέγονται αργά το απόγευμα και νωρίς το πρωί».

Τι λένε οι ειδικοί

«Αν τα ευρήματα μας επιβεβαιωθούν, οι γιατροί και οι ομάδες δημόσιας υγείας θα πρέπει να εστιάσουν τις προσπάθειες τους στο μειώσουν τον κίνδυνο εξάπλωσης του κορωνοϊού στη διάρκεια των ωρών που κορυφώνεται η μολυσματικότητα», δήλωσε η ΜακΝότον. Αυτό πρακτικά σημαίνει, πρόσθεσε, αυξημένα μέτρα προστασίας. Μέτρα, όπως η χρήση μάσκας, μετά το μεσημέρι και νωρίς το απόγευμα., Επίσης η ενθάρρυνση των αγορών στα καταστήματα νωρίς το πρωί.

Τέλος αν βγει αρνητικό ένα μοριακό τεστ που έχει γίνει νωρίς το πρωί ή αργά το απόγευμα, υπάρχει ίσως περισσότερο νόημα να επαναληφθεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Κορωνοϊός: Μισό εκατομμύριο ερευνητές σε όλο τον κόσμο έχουν κάνει δημοσιεύσεις για τον Covid