Κορωνοϊός: Πολλαπλάσιος κίνδυνος θανάτου για τα άτομα με σύνδρομο Down

γιατρός με ασθενείς που τους έχει μολύνει ο κορωνοϊός
22-12-2020

Πολλές πληθυσμιακές ομάδες είναι πιο ευάλωτες στην λοίμωξη COVID-19 που προκαλεί ο κορωνοϊός. Τώρα, νέα έρευνα Βρετανών επιστημόνων δείχνει πως όσοι έχουν σύνδρομο Down, αντιμετωπίζουν πολλαπλάσιο κίνδυνο θανάτου αν προσβληθούν από κορωνοϊό. Αυτός είναι ο βασικός λόγος που οι ασθενείς με σύνδρομο Down θα εμβολιαστούν κατά προτεραιότητα στη Βρετανία.

Το σύνδρομο Down και ο κορωνοϊός

Μελέτη που έγινε τον Οκτώβριο για 8,6 εκατομμύρια άτομα στη Βρετανία έδειχνε ότι τα άτομα με σύνδρομο Down είναι πέντε φορές πιθανότερο να νοσηλευτούν αν προσβληθούν από Covid-19. Και δέκα φορές πιθανότερο να πεθάνουν, σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό.
Τα ευρήματα επιβεβαιώνονται από προδημοσίευση διεθνούς μελέτης. Αυτή δείχνει ότι η θνησιμότητα σε άτομα με DS ηλικίας 40 ετών ή περισσότερο φτάνει το τρομακτικό ποσοστό του 51%.

«Γύρω στην ηλικία των 40 η κατάσταση γίνεται πραγματικά άσχημη. Η θνησιμότητα είναι συγκρίσιμη με τα άτομα άνω των 80 ετών στον γενικό πληθυσμό» σχολιάζει στην ηλεκτρονική έκδοση του επιστημονικού περιοδικού Science η πρώτη συγγραφέας της μελέτης Άνκε Χιούελς. Βιοστατιστικός του Πανεπιστημίου Έμορι στην Ατλάντα.
Τα άτομα με DS έχει αποδειχθεί ότι είναι ιδιαίτερα ευπαθή στις λοιμώξεις του αναπνευστικού γενικά. Έχουν για παράδειγμα μεγάλες αμυγδαλές, μεγάλες γλώσσες, μικρά σαγόνια και μειωμένο μυικό τόνο στον λάρυγγα. Κάτι που διευκολύνει την είσοδο του ιού στα κύτταρα.

Φέρουν επίσης τρία αντί για δύο αντίγραφα του χρωμοσώματος 21, στο οποίο βρίσκεται το γονίδιο TMPRSS2. Το γονίδιο κωδικοποιεί ένα ένζυμο που αξιοποιείται από τον κορωνοϊό για την είσοδό του στα κύτταρα.

Τα συμπεράσματα των ειδικών

Σχετική ανάλυση έδειξε ότι στα άτομα με DS το γονίδιο εκφράζεται 1,6 φορές περισσότερο από ό,τι στον γενικό πληθυσμό.

Η συμπεριφορά του ανοσοποιητικού συστήματος στα άτομα με DS φαίνεται ότι παίζει επίσης βασικό ρόλο, καθώς τα επίπεδα των Β κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος είναι ιδιαίτερα χαμηλά, ενώ αντίθετα τα επίπεδα φλεγμονής παραμένουν υψηλά ακόμα και όταν δεν υπάρχει λοίμωξη. Αυτό σημαίνει ότι τα άτομα με DS είναι πιθανότερο να εκδηλώσουν τις καταιγιστικές φλεγμονώδεις αντιδράσεις που μπορούν να προκαλέσουν τον θάνατο σε ασθενείς με Covid-19.

Τα κύτταρα των ασθενών με σύνδρομο Down φέρουν περισσότερους υποδοχείς ιντερφερόνης, μιας πρωτεΐνης που χρησιμοποιείται στην επικοινωνία των κυττάρων σε περίπτωση μόλυνσης από ιούς. Η χρόνια ενεργοποίηση των υποδοχέων ίσως μειώνει την ευαισθησία τους στην ιντερφερόνη, λέει ο Λουίς Μαλ του Νοσοκομείου Mount Sinai.

Μελέτη σε νοσοκομεία της Νέας Υόρκης έδειχνε ότι τα άτομα με DS που νοσηλεύονται με Covid-19 είναι κατά μέσο όρο 10 χρόνια νεότεροι από τους άλλους ασθενείς. Κι εκδηλώνουν σοβαρότερα συμπτώματα.

Λίγες μέρες μετά τη δημοσίευση της μελέτης, η Βρετανία πρόσθεσε τα άτομα με DS στη λίστα των «εξαιρετικά ευάλωτων» ομάδων που χρίζουν εμβολιασμού κατά προτεραιότητα.

Η Διεθνής Εταιρεία Έρευνας Τρισωμίας 21 απευθύνει έκκληση για την προτεραιοποίηση των ασθενών με σύνδρομο Ντάουν, ειδικά όσων έχουν ηλικία άνω των 40 ετών.

Προτεραιότητα, λένε οι ειδικοί, πρέπει να δοθεί στους ασθενείς με DS όχι μόνο στα εμβόλια, αλλά και στις θεραπείες μονοκλωνικών αντισωμάτων. Οι θεραπείες αυτές ίσως μειώνουν τον κίνδυνο θανάτου, είναι όμως διαθέσιμες σε πολύ περιορισμένες ποσότητες.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Κορωνοϊός: Το σύμπτωμα στα μάτια που ίσως είναι το πρώτο σημάδι