Κορωνοϊός: Πολλοί σοβαρά ασθενείς εμφανίζουν μετατραυματικό στρες

γυναίκα που έχει κατάθλιψη από την πανδημία που έφερε ο κορωνοϊός
24-02-2021

Σχεδόν ένας στους τρεις ασθενείς που επιβιώνουν από βαριά νόσο COVID που προκαλεί ο κορωνοϊός εμφανίζουν ακόμη, μετά από μήνες, διαταραχή μετατραυματικού στρες. Αυτό έδειξε μια νέα έρευνα γιατρών στην Ιταλία… ανάμεσα τους κι ένας Έλληνας της διασποράς.

Ο κορωνοϊός και το μετατραυματικό στρες

Οι ερευνητές έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό περιοδικό Ψυχιατρικής «JAMA Psychiatry». Μελέτησαν τις περιπτώσεις 381 ασθενών με μέση ηλικία 55 ετών,εκ των οποίων περίπου το 80% είχαν νοσηλευθεί σε νοσοκομείο της Ρώμης με μέση διάρκεια νοσηλείας 18 ημέρες. Στην έρευνα συμμετείχε ο Γεώργιος Κοτζαλίδης του Τμήματος Ψυχιατρικής του πανεπιστημιακού νοσοκομείου Fondazione Policlinico Universitario Agostino Gemelli IRCCS.

Διαπιστώθηκε ότι τέσσερις μήνες μετά την ανάρρωση από τη λοίμωξη το 30% εμφάνιζαν μετατραυματικό στρες. Το 17% κατάθλιψη και το 7% γενικευμένη αγχώδη διαταραχή. Τα άτομα με διαταραχή μετατραυματικού στρες ήταν συχνότερα γυναίκες. Είχαν συχνότερα ιστορικό ψυχιατρικών διαταραχών, είχαν ντελίριο όταν είχαν νοσηλευθεί και υπέφεραν από παρατεταμένα συμπτώματα «μακράς Covid-19».

Η διαταραχή μετατραυματικού στρες μπορεί να εμφανιστεί μετά από μία τραυματική εμπειρία και έχει παρατηρηθεί στο παρελθόν και σε άλλες επιδημίες από συγγενικούς κορωνοϊούς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Κορωνοϊός: Η απώλεια όσφρησης και γεύσης μπορεί να διαρκέσει μισό χρόνο