Ο κίνδυνος να μας χτυπήσει κορωνοϊός μακράς διαρκείας… ή αλλιώς long covid εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Τώρα, νέα έρευνα Αμερικανών επιστημόνων καταδεικνύει έναν ακόμα. Τα επίπεδα σερατονίνης στο αίμα μας.
Η σεροτονίνη είναι χημική ουσία που υπάρχει κυρίως στον εγκέφαλο, στο έντερο και στα αιμοπετάλια. Έχει πολλές και διαφορετικές λειτουργίες στο ανθρώπινο σώμα. Ρυθμίζει στην όρεξη, στα συναισθήματα, στην κίνηση, στη συμπεριφορά και στις λειτουργίες του αυτόνομου νευρικού συστήματος.
Παίζει επίσης σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της ισορροπίας της διάθεσης. Τα χαμηλά επίπεδα σεροτονίνης συνδέονται με την κατάθλιψη.
Η σεροτονίνη αποκαλείται και «ορμόνη της ευτυχίας», επειδή συμβάλλει στην ευεξία και στην ευτυχία.
Τα χαμηλά επίπεδα σεροτονίνης στον οργανισμό, μπορεί να αποτελούν παράγοντα κινδύνου για την εμφάνιση μακράς Covid, σύμφωνα με νέα μελέτη.
Κορωνοϊός και σερατονίνη
Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι ακόμη και μετά την υποχώρηση των συμπτωμάτων της οξείας φάσης, τα ίχνη του ιού παραμένουν στον γαστρεντερικό σωλήνα, όπου παράγεται το μεγαλύτερο ποσοστό σεροτονίνης.
Εκεί ο ιός μειώνει τα επίπεδα της σεροτονίνης. Τα χαμηλά επίπεδα σεροτονίνης μπορεί με τη σειρά τους να οδηγήσουν σε μερικά από τα πιο συχνά αναφερόμενα συμπτώματα της μακράς Covid, όπως είναι οι γνωστικές δυσκολίες και τα προβλήματα μνήμης.
Οι ερευνητές στο πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια ανέλυσαν τα ευρήματα μελετών και ανασκοπήσεις ιατρικών διαγραμμάτων 1.540 ασθενών που νοσηλεύτηκαν με Long Covid. Οι ασθενείς ανέφεραν συμπτώματα όπως κόπωση, γνωστικές δυσκολίες, πονοκεφάλους, άγχος, δυσκολίες στον ύπνο και απώλεια μνήμης.
Η μελέτη ανέλυσε επίσης δείγματα αίματος που ελήφθησαν από 58 ασθενείς με Long Covid. Στη συνέχεια τα σύγκρινε με δείγματα που ελήφθησαν από 30 άτομα που ανάρρωσαν πλήρως από τον COVID, καθώς και με δείγματα που ελήφθησαν από 60 άτομα με ενεργή λοίμωξη COVID.
Τι λένε οι ειδικοί
«Αυτά τα ευρήματα παρέχουν μια πιθανή εξήγηση για τα νευρογνωστικά συμπτώματα που σχετίζονται με την επιμονή του ιού στις περιπτώσεις ασθενών με Long Covid», αναφέρουν οι συγγραφείς.
Διαπιστώθηκε ότι οι ασθενείς με COVID-19 είχαν διαφορετικά επίπεδα σεροτονίνης στο σώμα τους σε σύγκριση με εκείνους που είχαν αναρρώσει.
Οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα υπολείμματα του ιού στον γαστρεντερικό σωλήνα αναγκάζουν το σώμα να παράγει πρωτεΐνες που οδηγούν σε φλεγμονή και αδυναμία απορρόφησης τρυπτοφάνης, ενός αμινοξέος που είναι απαραίτητο για την παραγωγή και τη συντήρηση των νευροδιαβιβαστών, συμπεριλαμβανομένης της σεροτονίνης. Τα χαμηλά επίπεδα σεροτονίνης οδηγούν σε προβλήματα μνήμης και άλλα γνωστικά προβλήματα.
Τα επίπεδα σεροτονίνης ήταν επίσης ένδειξη πλήρους ανάρρωσης ή μακροχρόνιων επιπλοκών μετά τη μόλυνση από κορονοϊό.
Τα επίπεδα σεροτονίνης παρέμειναν χαμηλά σε σοβαρές περιπτώσεις Long Covid.
Οι ασθενείς με Long Covid είχαν επίσης υψηλότερα επίπεδα ενζύμων στο σώμα που μπορούν να διασπάσουν τη σεροτονίνη, η οποία με τη σειρά της μπορεί επίσης να μειώσει τα επίπεδα του νευροδιαβιβαστή.
Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Cell.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Κορωνοϊός: Πόσος ύπνος μειώνει τον κίνδυνο για long covid