Κορωνοϊός: Πώς φαίνεται στο στόμα και τι είναι η “γλώσσα COVID” που προκαλεί

γυναίκα με στολή θερμομετρεί νεαρή κοπέλα για να δει εάν την έχει μολύνει ο κορωνοϊός
25-01-2021

Ο κορωνοϊός μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα στα μάτια, στα πόδια, στα χέρια. Ακόμη και στο στόμα σας. Μπορεί να φαίνεται παράξενο αλλά παρατηρώντας το στόμα σας μπορεί να ανακαλύψετε ότι έχετε μολυνθεί από τον ιό.

Σύμφωνα με ειδικούς, εάν παρατηρήσετε οποιοδήποτε από αυτά τα τέσσερα συμπτώματα στο στόμα σας, μπορεί να έχετε COVID-19.

Κορωνοϊός: Σύμπτωμα η λευκή γλώσσα ή αλλιώς “γλώσσα COVID”

Μια αλλαγή στην εμφάνιση της γλώσσας είναι ένα από τα νεότερα συμπτώματα του κορονοϊού που σχετίζονται με το στόμα. Ο δρ. Tim Spector, επιδημιολόγος και επικεφαλής ερευνητής στην ZOE COVID Symptom Study, ανέβασε στο Twitter μια εικόνα ενός ασθενούς με λευκή γλώσσα που μοιάζει με μια κατάσταση που ονομάζεται “γεωγραφική γλώσσα”. Ο δρ. Spector ανέφερε ότι αυτή η “γλώσσα COVID” μπορεί να είναι ένα από τα λιγότερο κοινά συμπτώματα, που βιώνουν οι ασθενείς. Η γλώσσα COVID δεν περιλαμβάνεται ως σύμπτωμα στους επίσημους καταλόγους.

Σύμφωνα με την κλινική Mayo, η γεωγραφική γλώσσα είναι μια φλεγμονώδης κατάσταση. Αυτό από μόνο του μπορεί να υποδηλώνει τη σχέση της με τον κορωνοϊό. Μια μελέτη του περασμένου Αυγούστου, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό International Journal of Infectious Diseases έδειξε ότι όταν τα κύτταρα με υποδοχείς ACE2 μολυνθούν από τον ιό SARS-CoV-2, αυτό μπορεί να προκαλέσει φλεγμονώδεις αντιδράσεις σε σχετικά όργανα και ιστούς, όπως η γλώσσα.

Κορωνοϊός: Έχετε εξανθήματα ή/και έλκη στο στόμα;

Τα δερματικά εξανθήματα έχουν τεκμηριωθεί σε μεγάλο βαθμό ως σύμπτωμα κορωνοϊού. Εξανθήματα μπορεί να εμφανίσετε και στο στόμα. Σύμφωνα με το WebMD, μια ισπανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό JAMA Dermatology ήταν η πρώτη που αναγνώρισε αυτό το σύμπτωμα, που ονομάζεται ενάνθεμα (enanthem), το οποίο εμφανίζεται ως εξανθήματα ή έλκη στο στόμα. Στην μελέτη, το ενάνθεμα εμφανίστηκε συνήθως από δύο μέρες πριν από την εκδήλωση άλλων συμπτωμάτων έως και 24 μέρες μέρες μετά.

Η δρ. Michele Green, δερματολόγος στο νοσοκομείο Lenox Hill της Νέας Υόρκης, δήλωσε στο WebMD ότι το ενάνθεμα δεν είναι και τόσο πρωτοφανές σύμπτωμα COVID-19, δεδομένου του πώς προκύπτει σε άλλες λοιμώξεις. “Είναι πολύ συχνό σε ασθενείς με ιογενείς λοιμώξεις, όπως η ανεμοβλογιά. Είναι χαρακτηριστικό πολλών ιογενών εξανθημάτων να επηρεάζουν τους βλεννογόνους αδένες”, εξήγησε.

Κορωνοϊός: Έχετε μεταλλική γεύση στο στόμα;

Μια μελέτη του περασμένου Δεκεμβρίου, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Neurology Clinical Practice έδειξε, ότι το 62,4% των περιπτώσεων κορονοϊού είχαν συμπτώματα δυσγευσίας, γεγονός που αποτελεί παραμόρφωση της αίσθησης της γεύσης. Αυτό είναι διαφορετικό από την αγευσία, που είναι πλήρης απώλεια γεύσης και έχει ήδη τεκμηριωθεί ως σύμπτωμα COVID-19. Και ενώ πολλοί άνθρωποι γνωρίζουν ότι η αγευσία είναι ένα σύμπτωμα κορωνοϊού, μπορεί να μην συνειδητοποιήσουν ότι θα μπορούσε ξεκινήσει αρχικά ως μεταλλική γεύση στο στόμα τους. Ο δρ. Robert Korn, ιατρός σε ΜΕΘ στη Νέα Υόρκη, είπε στο refinery29.com ότι μια μεταλλική γεύση στο στόμα σας θα μπορούσε πιθανώς να είναι “η αλλοιωμένη αίσθηση της γεύσης που σταδιακά θα καταλήξει στην αγευσία”.

Κορωνοϊός: Τι μπορεί να δείχνει η ξηροστομία

Μια μελέτη του Σεπτεμβρίου 2020 στο επιστημονικό περιοδικό Ear, Nose & Throat Journal κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η ξηροστομία πρέπει να θεωρηθεί σύμπτωμα COVID-19. Οι ερευνητές σημείωσαν ότι διάφορες μελέτες είχαν προσδιορίσει ότι οι σιελογόνιοι αδένες είχαν την υψηλότερη ύπαρξη υποδοχέων ACE2 στα κύτταρα. Αυτοί οι υποδοχείς είναι εκείνοι που επιτρέπουν στον ιό να εισέλθει στο σώμα κάποιου. Δεδομένου ότι η μειωμένη ή απουσία ροής του σάλιου μπορεί να προκληθεί από μολύνσεις και φλεγμονή που προκαλείται από ιούς, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η ξηροστομία μπορεί να προκύψει από την COVID-19.

 

Πηγή: https://www.southwalesargus.co.uk
Πηγή: https://metro.co.uk
Πηγή: https://www.mayoclinic.org
Πηγή: https://www.webmd.com
Πηγή: https://www.refinery29.com
Πηγή: https://bestlifeonline.com

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Κορωνοϊός: Τα παιδιά τον μεταδίδουν 60% πιο εύκολα απ’ όσο οι ηλικιωμένοι