Κορωνοϊός: Πώς η μάσκα μπορεί να προκαλέσει σπυράκια

γυναίκα με σημάδια από τη μάσκα που φορούσε για να μην την μολύνει ο κορωνοϊός
09-01-2021

Πολλοί παράγοντες οδηγούν σε ακμή. Ανάμεσα τους και η υπερβολική παραγωγή σμήγματος και κερατίνης. Επίσης η ύπαρξη, βακτηρίων που προκαλούν ακμή, ορμονών, αποκλεισμένων πόρων και φλεγμονών. Ο κορωνοϊός όμως έχει προσθέσει άλλον έναν παράγοντα. Τη μάσκα.

Αλλά η νέα κανονικότητα απαιτεί από εμάς να φοράμε μάσκες τακτικά και για μεγάλα χρονικά διαστήματα σε ορισμένες περιπτώσεις. Ενώ καλύπτουμε το στόμα και την μύτη μας για να σταματήσουμε την εξάπλωση της νόσου COVID-19, μερικοί από εμάς ανακαλύπτουμε ένα νέο πρόβλημα: σπυράκια ακμής από την χρήση της μάσκας.

Η σχέση μεταξύ διατροφής και ακμής εξακολουθεί να μην έχει εξηγηθεί απόλυτα σε επιστημονικό πλαίσιο. Όμως, πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της ακμής. Την ίδια στιγμή η δερματολόγος, Amy Kassouf λέει, ότι το άγχος από την πανδημία, καθώς και ο τοπικός ερεθισμός από την μάσκα σας, μπορούν να κάνουν τα σπυράκια ακμής πιο πιθανό να εκδηλωθούν.

Η ακμή από την χρήση μάσκας για τον κορωνοϊό έχει πάρει πρόχειρα μια ιδιαίτερη ονομασία: “μασκμή”. Από τις λέξεις μάσκα και ακμή. Η μασκμή, λοιπόν, σε συνδυασμό με κάποιες τροφές που είναι γνωστό ότι ευνούν την ανάπτυξη ακμής, έχουν προκαλέσει ένα ενοχλητικό πρόβλημα σε πολλούς ανθρώπους αυτόν τον καιρό.

Πώς η μάσκα για να μην μεταδίδεται ο κορωνοϊός προκαλεί σπυράκια

Όταν αναπνέετε ή μιλάτε, η μάσκα τείνει να παγιδεύει ζεστό αέρα από την εκπνοή σας. Αυτο δεν είναι μόνο ενοχλητικό. Αυτός ο αέρας δημιουργεί ένα ζεστό, υγρό περιβάλλον, ιδανικό για την ανάπτυξη ζύμης, βακτηρίων και ακάρεων του δέρματος που ζουν φυσικά στο δέρμα μας.

Η δρ. Kassouf λέει ότι αυτές οι βακτηριακές ανισορροπίες και η τριβή από την μάσκα μπορούν να ευνοήσουν την έξαρση της ακμής και της ροδόχρου ακμής. Μπορούν επίσης να προκαλέσουν κάτι που ονομάζεται περιφερική δερματίτιδα. Αυτό συμβαίνει όταν εμφανίζονται λεπτά σπυράκια και φλύκταινες γύρω από την μύτη και το στόμα.

Μπορεί το μακιγιάζ, οι λοσιόν ή τα αντηλιακά να επιδεινώσουν το πρόβλημα;

Μπορείτε να νομίζετε, ότι η χρήση αυτών των προϊόντων κάτω από την μάσκα μπορεί να σας σώσει από τα σπυράκια ακμής. Αυτό όμως δεν συμβαίνει πάντα. Οι λοσιόν, οι τοπικές θεραπείες και το αντηλιακό μπορούν να βοηθήσουν στην ηρεμία και την εξισορρόπηση της φυσιολογικής δερματικής χλωρίδας.

“Ένα στρώμα ενυδατικής κρέμας, ή ακόμη και ένα αντιηλιακό που περιέχει ψευδάργυρο ή τιτάνιο μπορεί να βοηθήσει το δέρμα σας. Χρησιμεύοντας ως φράγμα έναντι της τριβής και του ερεθισμού που αναπτύσσεται από την χρήση μάσκας”, λέει η δρ. Kassouf.

Αλλά πρέπει να έχετε κατά νου ότι αν βάλετε πολύ υλικό λοσιόν ή αντηλιακού στο πρόσωπο μπορεί να επιδεινώσετε εξάρσεις ακμής με ή χωρίς μάσκα. Απλά, είναι ακόμα πιο πιθανό όταν φοράτε μάσκα.

Μπορεί τα γένια να προκαλέσουν προβλήματα;

Οι τρίχες του προσώπου μπορεί να παρουσιάσουν πρόβλημα δεδομένης της εφαρμογής της μάσκας, του ζεστού αέρα που παγιδεύεται κάτω από αυτήν και της υγρασίας από τον ιδρώτα.

Εάν πρέπει να φοράτε μάσκα για μεγάλο χρονικό διάστημα και δεν σας είναι εύκολο να πλένετε το πρόσωπό σας, η δρ. Kassouf προτείνει τη χρήση ενός απλού toner με άλφα υδροξύ οξύ. Έτσι, θα φρεσκάρετε το δέρμα σας και θα αποτρέψετε προβλήματα. Απλώς βεβαιωθείτε ότι αφήνετε το δέρμα και τα γένια σας να στεγνώσουν πλήρως προτού βάλετε την μάσκα που φοράτε για να μην μεταδίδεται ο κορωνοϊός.

Μπορούν ορισμένα υφάσματα μάσκας να προκαλέσουν σπυράκια;

Αν και τα ελαφριά υφάσματα μπορεί να είναι καλύτερα για το δέρμα σας, δεν προσφέρουν αρκετά υψηλό επίπεδο προστασίας, που απαιτείται για την προστασία από τη νόσο COVID-19. Η δρ. Kassouf εξηγεί σχετικά:

“Τα ελαφρύτερα υφάσματα που είναι πιο δροσερά και συνήθως πιο εύκολα στην αναπνοή είναι συχνά αυτά που δεν κάνουν καλή δουλειά να φιλτράρουν τον κορονοϊό, τόσο κατά την εισπνοή, όσο και την εκπνοή. Τα υφάσματα και οι μάσκες με πολλά στρώματα παρέχουν καλύτερη προστασία. Μερικά υφάσματα είναι πιο μαλακά και πιο εύκαμπτα, ώστε να είναι πιο άνετα. Το πλύσιμο του υφάσματος ή της μάσκας πρώτα για να αφαιρέσετε τυχόν σκουπίδια στο ύφασμα μπορεί επίσης να μειώσει την πιθανότητα ερεθισμού».

Γιατί πρέπει να διατηρείτε την μάσκα που φοράτε για να μην μεταδίδεται ο κορωνοϊός καθαρή

Η τακτική αλλαγή της μάσκας μπορεί να βοηθήσει στην μείωση του ερεθισμού, ειδικά μετά την εφίδρωση ή την άσκηση. Μετά από κάθε χρήση, καλό είναι να πλένετε τις μάσκες σας με απορρυπαντικό χωρίς άρωμα, να τις ξεπλύνετε δύο φορές και να τις βάλετε στο στεγνωτήριο. Αυτή η διαδικασία είναι πολύ σημαντική για τον έλεγχο των λοιμώξεων.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Κορωνοϊός: Οι ασυμπτωματικοι ασθενείς ευθύνονται για τα μισά κρούσματα