Κορωνοϊός: Πως η πανδημία ίσως προκαλέσει αύξηση θανάτων από καρκίνο

γυναίκα στο νοσοκομείο επειδή την έχει μολύνει ο κορωνοϊός
14-07-2021

Ο κορωνοϊός δεν χτυπά μόνο τους ανθρώπους που νοσούν από αυτόν. Η πανδημία έχει προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις στον χώρο της υγείας. Νέα μελέτη στις Ηνωμένες Πολιτείες δείχνει πως υπάρχουν καθυστερήσεις στις θεραπείες του καρκίνου του μαστού. Κι αυτό, εξαιτίας της πίεσης στο αμερικάνικο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Ο κορωνοϊός και ο καρκίνος του μαστού

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Ουισκόνσιν διαπίστωσαν ότι το Μάρτιο του 2020, ο αριθμός των μαστογραφιών στις ΗΠΑ μειώθηκε κατά 80%.
Οι ασθενείς με καρκίνο του μαστού παρουσίασαν καθυστερήσεις στη θεραπεία τους. Αποτέλεσμα ήταν να μειωθούν και οι θεραπείες χημειοθεραπείας.

Η μεγαλύτερη μείωση στα ραντεβού παρατηρήθηκε κατά τους πρώτους μήνες της πανδημίας. Τότε που η προτεραιότητα σε όλα τα συστήματα υγείας δόθηκε στους ασθενείς με Covid.

Στις ΗΠΑ ορισμένα νοσοκομεία απαγόρευσαν τις εκλεκτικές χειρουργικές επεμβάσεις κατά τη διάρκεια της επέλασης του κορωνοϊού.

Οι ερευνητές υπολόγισαν 2.500 υπερβολικούς θανάτους από καρκίνο του μαστού πριν από το 2030, εξαιτίας χαμένων ελέγχων και καθυστερήσεων στις διαγνώσεις κατά την επέλαση του κορωνοϊού.

Η χημειοθεραπεία και άλλες θεραπείες για τον καρκίνο του μαστού καθυστέρησαν επίσης για ορισμένους ασθενείς.

Πολλές γυναίκες ήθελαν επίσης να αποφύγουν όσα ραντεβού δεν είναι απολύτως αναγκαία προκειμένου να μειώσουν όσο το δυνατόν την έκθεσή τους στον κορωνοϊό, αποφεύγοντας έτσι τα νοσοκομεία.

Ως αποτέλεσμα, ο έλεγχος του καρκίνου του μαστού μειώθηκε κατά περισσότερο από 80% την άνοιξη του 2020 σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια.

Προβλέψεις-σοκ για τους θανάτους από καρκίνου του μαστού έως το 2030

Η ομάδα προβλέπει ότι αυτές οι καθυστερήσεις θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε 2.500 περίπου θανάτους από καρκίνο του μαστού έως το 2030. Αυτή είναι μια αύξηση 0,52% τα επόμενα 10 χρόνια.

Ωστόσο, ο αντίκτυπος θα μπορούσε να ήταν ακόμη χειρότερος.

Εάν οι έλεγχοι και οι θεραπείες καθυστερούσαν για ένα ολόκληρο έτος αντί για έξι μήνες, οι θάνατοι θα διπλασιάζονταν. Αυτό διαπίστωσαν οι ερευνητές.

Το βασικό συμπέρασμα της έρευνας είναι πως οι εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης της Αμερικής αλλά και κατ΄επέκταση όλου του κόσμου θα πρέπει τώρα να δώσουν προτεραιότητα στον έλεγχο και την ενημέρωση των γυναικών που δεν μπόρεσαν να κάνουν εξετάσεις μαστογραφίας εξαιτίας της πανδημίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Κορωνοϊός: 1 στους 5 που εμβολιάζεται για την γρίπη γλιτώνει την εντατική