Κορωνοϊός: Πώς συνδέεται με το Αλτσχάιμερ και την άνοια

ασθενής που τον έχει χτυπήσει ο κορωνοϊός στο νοσοκομείο
06-09-2022

Μπορεί ο κορωνοϊός να συνδέεται με το Αλτσχάιμερ και την άνοια; Τώρα, μια νέα μελέτη θα αφιερώσει δύο χρόνια στην παρακολούθηση ασθενών άνω των 65 ετών μετά την COVID-19 για να απαντήσει στο ερώτημα.

Η επιστημονική και ιατρική κοινότητα έχει εκφράσει εδώ και πολύ καιρό κάποια ανησυχία για μια πιθανή σύνδεση μεταξύ του νέου κορωνοϊού και της άνοιας. Μελέτη του Πανεπιστημίου του Σάο Πάολο από τον Ιούνιο του 2021 διαπίστωσε ότι το Αλτσχάιμερ αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο σοβαρών συμπτωμάτων από την COVID-19 κι ότι το ίδιο μπορεί κάλλιστα να ισχύει και για το αντίστροφο.

Κορωνοϊός και Αλτσχάιμερ

Τα Εθνικά Ινστιτούτα Γήρανσης των ΗΠΑ χορήγησαν 3,7 εκατομμύρια δολάρια για να επιτρέψουν στους ερευνητές του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου του Ρότσεστερ (URMC) να διερευνήσουν πώς ο κορονοϊός προκαλεί βλάβη στον εγκέφαλο και πώς αυτό θα μπορούσε να επηρεάσει τον μακροπρόθεσμο αντίκτυπό του στη γνωστική απόδοση.

Η νέα μελέτη θα περιλαμβάνει μια διεπιστημονική ομάδα νευρολόγων URMC, ειδικών λοιμωξιογόνων, ακτινολόγων και επιστημόνων υπολογιστών, σύμφωνα με το κέντρο, οι οποίοι θα στρατολογήσουν 300 εθελοντές 65 ετών και άνω που είχαν αρκετά σοβαρή λοίμωξη COVID που χρειαζόταν νοσηλεία.

Η μελέτη θα πραγματοποιηθεί σε χρονικό διάστημα δύο ετών, αξιολογώντας τη νευρογνωστική κατάσταση των εθελοντών και παρακολουθώντας τις αλλαγές στη λευκή ουσία του εγκεφάλου, τη ροή του αίματος, τα αιμοφόρα αγγεία και τους βιοδείκτες φλεγμονής και εγκεφαλικής βλάβης χρησιμοποιώντας ποσοτική νευροαπεικόνιση.

«Δεδομένου του υψηλού ποσοστού COVID παγκοσμίως και της γήρανσης, η άνοια θα μπορούσε να αυξηθεί στο εγγύς μέλλον», δήλωσε ο νευρολόγος του URMC και κύριος ερευνητής της μελέτης Giovanni Schifitto M.D. «Πρέπει να κατανοήσουμε καλύτερα το βάρος και την εξέλιξη της γνωστικής έκπτωσης και τους μηχανισμούς με τους οποίους συμβαίνει αυτό. Αυτό θα ανοίξει το δρόμο για νέες παρεμβάσεις που έχουν σχεδιαστεί για να αποτρέψουν την εμφάνιση άνοιας σε αυτά τα άτομα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Κορωνοϊός: Το σύμπτωμα της νέας μετάλλαξης που εκδηλώνεται στον ύπνο