Κορωνοϊός: Πόσο μεγάλος είναι ο κίνδυνος μόλυνσης σε εξωτερικό χώρο

ζευγάρι φοράει μάσκες για να μην τους μολύνει ο κορωνοϊός
22-02-2021

Από την πρώτη στιγμή που ο κορωνοϊός μπήκε στη ζωή μας οι ειδικοί μας είπαν πως οι εξωτερικοί χώροι είναι περισσότερο ασφαλείς. Εκεί, μας είπαν, κολλάς λίγο δυσκολότερα. Τώρα, ένας κορυφαίος επιστήμονας έρχεται να επιβεβαιώσει αυτούς τους ισχυρισμούς.

Ο ακαδημαϊκός του Κέιμπριτζ, Dr. Shaun Fitzgerald μίλησε στην εφημερίδα Daily Mail. Και είπε πως ο κίνδυνος να κολλήσει κάποιος Covid-19 από επαφές σε εξωτερικούς χώρους είναι «πολύ, πολύ μικρότερος» από ό,τι σε εσωτερικούς χώρους.

Ακόμα κι ένα ελαφρύ αεράκι μειώνει δραστικά την πιθανότητα να μολυνθείς ακόμα και από άνθρωπο που κάθεται κοντά σου. Κι αυτό γιατί τα ρεύματα του αέρα διασκορπίζουν τα σωματίδια του Sars-Cov-2.

Ο κίνδυνος μόλυνσης σε εξωτερικό χώρο είναι πολύ χαμηλότερος. Ωστόσο, η μετάδοση μπορεί να συμβεί σε ανθρώπους που κάθονται στο ίδιο τραπέζι.

Ο ειδικός ήταν σαφής: «Ο μεγαλύτερος παράγοντας είναι η πολύ πολύ μικρότερη συγκέντρωση σωματιδίων του ιού με τα οποία έρχεσαι σε επαφή σε έναν εξωτερικό χώρο. Ο φρέσκος αέρας παρασύρει τον ιό μακριά».

Ο Dr Fitzgerald τονίζει ωστόσο τη σημασία της κοινωνικής απόστασης ακόμα και στο ύπαιθρο.

Το συμπέρασμα λοιπόν που πρέπει να βγει είναι το εξής: Το ότι είμαστε σε εξωτερικό χώρο δεν σημαίνει πως δεν πρέπει να προσέχουμε. Ακόμα κι αν είμαστε στο ύπαιθρο, απο την στιγμή που είμαστε με άλλο κόσμο εξακολουθούμε να τηρούμε τα μέτρα. Δηλαδή φοράμε μάσκες και κρατάμε τις αποστάσεις.

Πηγή: www.dailymail.co.uk

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Κορωνοϊός: Αυτά είναι τα συμπτώματα που διαρκούν έως και 6 μήνες