Κορωνοϊός: Πόσοι παραμένουν αρνητές των εμβολίων και γιατί

γυναίκα στο νοσοκομείο επειδή την έχει μολύνει ο κορωνοϊός
13-01-2022

Ο κορωνοϊός μπορεί να νικηθεί μόνο με τα εμβόλια. Το θετικό είναι πως τον Ιανουάριο έως τον Οκτώβριο του 2021 αυξήθηκε το ποστοστό των εμβολιασμένων ή εκείνων που θα κάνουν το εμβόλιο. Από εκεί και πέρα όμως παρέμεινε σταθερή/οριακά αυξανόμενη στις τρεις τελευταίες μετρήσεις. Η μικρή αύξηση να προέρχεται κυρίως από τις μεγάλες ηλικίες. Στις αρχές του 2022 το 9% των Ελλήνων δηλαδή σχεδόν ο ένας στους δέκα- αποκλείουν να κάνουν το εμβόλιο. το 8% εμφανίζονται ακόμη διστακτικοί (απαντώντας «μπορεί ναι/μπορεί όχι»). Συνολικά το ποσοστό όσων αρνούνται ή διστάζουν, κινείται στο 17%.

Αυτό προκύπτει από την τελευταία έρευνα της Focus Bari/YouGov.  Η εταιρία, από τον Ιανουάριο έως τις τελευταίες μέρες του Δεκεμβρίου 2021, διενέργησε οκτώ πανελλαδικές έρευνες.
Παρακολούθησε την αναλογία των εμβολιασμένων, θετικά διακείμενων, σκεπτικών και αρνητικά διακείμενων Ελλήνων προς το εμβόλιο.

H τελευταία μέτρηση διενεργήθηκε μεταξύ 21-31 Δεκεμβρίου σε δείγμα 1.002 Ελλήνων 18-74 ετών

Ο κορωνοϊός και οι αρνητές της πανδημίας

Λίγο περισσότεροι από τέσσερις στους πέντε Έλληνες (το 83%) έχουν ήδη κάνει/έχουν ραντεβού/θα κάνουν οπωσδήποτε το εμβόλιο.

Οι νεαρότερες ηλικίες έως 44 ετών παρουσιάζουν τα υψηλότερα ποσοστά των διστακτικών. Μια σταθερή αναλογία «αρνητών» βρίσκεται σε όλες τις ηλικίες. Οι περισσότεροι αρνητές (15%) και οι περισσότεροι διστακτικοί (13%) βρίσκονται στην ηλικιακή ομάδα 25-34 ετών. Στους άνω των 55 ετών τα ποσοστά αρνητών είναι 8% και των διστακτικών 5%.

Για τους αρνητές των εμβολίων, ο κυριότερος λόγος που προβάλλουν, είναι η άρνηση τους να κάνουν κάτι που τους επιβάλλεται εκβιαστικά (το 65%, δηλαδή οι δύο στους τρεις). Ακολουθούν με μικρότερα ποσοστά οι αμφισβητήσεις τους περί του εμβολίου και των επιπτώσεών του στην υγεία.

  • Το 57% των αρνητών θεωρούν ότι το εμβόλιο «δεν είναι δοκιμασμένο/είναι πειραματικό»
  • το 43% «φοβούνται τις μακροπρόθεσμες παρενέργειες»
  • το 29% «φοβούνται τις άμεσες παρενέργειες»
  • το 21% πιστεύουν ότι «η πανδημία είναι κατασκευασμένη ή παραπλανητική»
  • το 14% δηλώνουν ότι ανήκουν σε ειδική ομάδα που δεν επιτρέπεται να εμβολιαστεί

Οι γυναίκες αρνήτριες είναι λίγο περισσότερες (9%) από τους άνδρες (8%), ενώ είναι και πιο διστακτικές (10% έναντι 7% των ανδρών).

Οι κάτοικοι της Θεσσαλονίκης είναι πιο αρνητικοί (13%) και πιο διστακτικοί (10%) σε σχέση με τους κατοίκους της Αθήνας (11% και 7% αντίστοιχα) και της περιφέρειας (8% και 9%).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Σεξ: Ο κορωνοϊός μείωσε τις περιστασιακές σχέσεις