Κορωνοϊός: Ρινικό επίχρισμα θα μπορούσε να προβλέπει τη σοβαρότητα της νόσου

κορωνοϊός
08-11-2024
Ο κορωνοϊός έχει πέντε χρόνια που έχει μπει στη ζωή μας. Κι όμως… η έρευνες που γίνονται βοηθούν όλο και περισσότερο στην αντιμετώπιση του. Τώρα, όπως δείχνει μελέτη, ένα απλό ρινικό επίχρισμα θα μπορούσε να βοηθά στο μέλλον τους γιατρούς να προβλέψουν τη σοβαρότητα που έχει ο κορωνοϊός της λοίμωξης COVID ενός ασθενή.

Πάνω από το 70% των ατόμων με ήπια ή μέτρια COVID αναπτύσσουν αντισώματα στη ρινική κοιλότητα που συνδέονται με λιγότερα συμπτώματα, καλύτερη ανοσολογική απόκριση και ταχύτερη ανάρρωση, ανέφεραν ερευνητές στις 6 Νοεμβρίου στο περιοδικό Science Translational Medicine.

Κορωνοϊός και πρόγνωση

Πρόκειται για αυτοαντισώματα ή αντισώματα που επιτίθενται στον οργανισμό και συνήθως συνδέονται με αυτοάνοσες ασθένειες όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου και η ψωρίαση, ανέφεραν οι ερευνητές.

«Γενικά, τα αυτοαντισώματα σχετίζονται με την παθολογία και την αρνητική πρόγνωση, προκαλώντας αυξημένη φλεγμονή που θα υποδείκνυε πιο σοβαρή νόσηση», σημείωσε ο επικεφαλής ερευνητής Eliver Ghosn, του Κέντρου Ανθρώπινης Ανοσολογίας Lowance και του Κέντρου Εμβολίων του Πανεπιστημίου Emory.

Προηγούμενες μελέτες σε ασθενείς με COVID έχουν δείξει ότι τα αυτοαντισώματα στο αίμα υποδεικνύουν μια πιο απειλητική για τη ζωή ασθένεια.

Αλλά οι μελέτες αυτές εξέταζαν το αίμα και όχι τη μύτη, η οποία είναι η πραγματική θέση της λοίμωξης, ανέφεραν οι ερευνητές.

«Αυτό που είναι ενδιαφέρον στα ευρήματά μας είναι ότι με την COVID-19 συμβαίνει το αντίθετο. Τα ρινικά αυτοαντισώματα εμφανίστηκαν αμέσως μετά τη λοίμωξη, στοχεύοντας ένα σημαντικό φλεγμονώδες μόριο που παράγεται από τα κύτταρα του ασθενούς», ανέφερε ο Gohsn σε δελτίο Τύπου του Emory.

«Αυτά τα αυτοαντισώματα προσκολλήθηκαν στο μόριο, πιθανότατα για να αποτρέψουν την υπερβολική φλεγμονή και εξασθένησαν καθώς οι άνθρωποι ανάρρωναν, γεγονός που δείχνει ότι ο οργανισμός τα χρησιμοποιεί για να κρατήσει τα πράγματα σε ισορροπία», πρόσθεσε ο Gohsn.

Τι δείχνει η έρευνα

Τα ευρήματα δείχνουν ότι η ανοσολογική απάντηση που εγκαθίσταται στη μύτη κατά την COVID διαφέρει από εκείνη που εγκαθίσταται στο αίμα.

Τα αυτοαντισώματα στη μύτη παρέχουν προστασία, ενώ τα αυτοαντισώματα στο αίμα συνδέονται με πιο σοβαρή COVID.

«Το κλειδί σε αυτό το παζλ ήταν να εξετάσουμε απευθείας το σημείο της λοίμωξης, στη μύτη, αντί για το αίμα», ανέφερε ο Ghosn. «Ενώ τα αυτοαντισώματα στο αίμα συνδέονται με κακή πρόγνωση, η παραγωγή τους μόνο στη μύτη αμέσως μετά τη μόλυνση συνδέεται με αποτελεσματική ανάρρωση», εξηγεί.

Οι ερευνητές εργάζονται τώρα πάνω σε ένα ρινικό επίχρισμα (τεστ) που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να προβλέψει πόσο σοβαρή θα αποδειχθεί η λοίμωξη COVID ενός ατόμου. Μια εξέταση που θα μπορούσε να δώσει στους γιατρούς και τους ασθενείς τις πληροφορίες που χρειάζονται σε πραγματικό χρόνο για να λάβουν ταχύτερες και πιο έξυπνες αποφάσεις για τη θεραπεία.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Κορωνοϊός: Ποιοι ασθενείς έχουν τριπλάσιες πιθανότητες να πεθάνουν αν νοσηλευτούν