Κορωνοϊός: Σε ανοδική πορεία η ανταπόκριση των ανθρώπων στα εμβόλια

γιατρός κρατά το εμβόλιο για να καταπολεμηθεί ο κορωνοϊός
02-03-2021

Όταν πρωτοβηγήκαν τα εμβόλια με τα οποία θα νικηθεί ο κορωνοϊός, ο περισσότερος κόσμος ήταν σκεπτικός. Τώρα, νέα διεθνής έρευνα από την εταιρία Kekst CNC δείχνει πως σε πολλές χώρες αυξάνεται η ανταπόκριση του κόσμου προς το εμβόλιο κατά της Covid-19. Ανάμεσα στις χώρες αυτές το Ηνωμένο Βασίλειο, οι ΗΠΑ ή ακόμα και τη Γαλλία.

Κορωνοϊός: Η πίστη στο εμβόλιο

Η έρευνα διενεργήθηκε σε έξι χώρες (Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία, Ιαπωνία, ΗΠΑ και Σουηδία) και δείχνει παντού μια ξεκάθαρη ανοδική τάση σε σχέση με το τέλος του 2020.
Έτσι, στη Γαλλία, το 59% των ερωτηθέντων δηλώνουν έτοιμοι να κάνουν ένα εμβόλιο ή δηλώνουν ότι το έχουν ήδη κάνει, συγκριτικά με μόλις 40% τον περασμένο Δεκέμβριο.

Η αύξηση είναι ακόμα πιο θεαματική στη Σουηδία, με 76% θετικές απαντήσεις στο ερώτημα αυτό συγκριτικά με 51% τον Σεπτέμβριο του 2020.
Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι η χώρα όπου το ποσοστό αυτό είναι το υψηλότερο, 89%, συγκριτικά με 65% τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Αντίθετα, οι ερωτηθέντες είναι πολύ πιο επικριτικοί σε ό,τι αφορά την εξέλιξη της εμβολιαστικής διαδικασίας στις χώρες τους.

Ενώ 3 στους 4 Βρετανούς είναι ικανοποιημένοι με την ταχεία εφαρμογή του εμβολιαστικού προγράμματος στη χώρα τους, το ποσοστό κατακρημνίζεται σε άλλες χώρες, στις οποίες έγινε η έρευνα, στο 32% στις ΗΠΑ, στο 22% στη Γαλλία και ακόμα στο 20% στη Σουηδία.

Ποιες χώρες έχουν τα πρωτία στους εμβολιασμούς

Ερωτηθέντες για το ποιες χώρες που θεωρούν ότι είναι οι πιο αποτελεσματικές στον τομέα αυτό, στην κορυφή βρίσκονται το Ισραήλ. Εκεί το ήμισυ του πληθυσμού έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση. Δεύτερο είναι το Ηνωμένο Βασίλειο.

Στις περισσότερες χώρες που συμμετείχαν στην έρευνα, η πλειονότητα των ερωτηθέντων επιθυμούν πάνω απ’ όλα να διατηρηθούν τα μέτρα για την προστασία του πληθυσμού σε σχέση με την οικονομία.

Έτσι, 6 στους 10 Βρετανούς επιθυμούν να περιοριστεί η διασπορά του ιού σε σχέση με την προστασία της οικονομίας. Το ποσοστό διαμορφώνεται:

  • στο 50% στην Ιαπωνία
  • στο 47% στη Γερμανία και τη Σουηδία

Μόνο στη Γαλλία είναι μεγαλύτερο το ποσοστό αυτών που επιθυμούν κατά προτεραιότητα επιστροφή της οικονομικής δραστηριότητας. Δηλαδή είναι 38% έναντι 36% που είναι υπέρ της ανακοπής της διασποράς.

Βρισκόμαστε ένα χρόνο μετά το ξέσπασμα της πανδημίας. Και η πλειονότητα των ερωτηθέντων παραμένει επιφυλακτική απέναντι στην πιθανή άρση των περιορισμών. Ακόμα και στην περίπτωση καθαρής μείωσης στον αριθμό των κρουσμάτων και των θανάτων.

Τέλος, η έρευνα δείχνει ότι η πλειονότητα των ανθρώπων αντιτίθεται στη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο φέτος, ξεκινώντας από τους ίδιους τους Ιάπωνες, οι οποίοι επιθυμούν μόνο σε ποσοστό 16% να λάβει χώρα το συγκεκριμένο αθλητικό γεγονός.

Η έρευνα διεξήχθη στα μέσα Φεβρουαρίου σε διάστημα 10 ημερών, σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 1.000 ενηλίκων σε κάθε χώρα. Το ποσοστό λάθους είναι 3,3% για όλες τις χώρες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Κορωνοϊός: Οι παχύσαρκοι ίσως χρειαστούν περισσότερες δόσεις από το εμβόλιο της Pfizer