Κορωνοϊός: Τα αντιπηκτικά μειώνουν τον κίνδυνο θανάτου των ασθενών με Covid-19

ασθενής που τον έχει μολύνει ο κορωνοϊός στο νοσοκομείο
15-02-2021

Όσοι τους έχει χτυπήσει ο κορωνοϊός και παίρνουν αντιπηκτικά φάρμακα για το αίμα μέσα σε 24 ώρες από την εισαγωγή τους στο νοσοκομείο, έχουν μικρότερη πιθανότητα να πεθάνουν. Αυτό έδειξε μια νέα έρευνα Αμερικανών και Βρετανών επιστημόνων.

Ο κορωνοϊός και τα αντιπηκτικά

Ορισμένοι θάνατοι από τον κορωνοϊό οφείλονται σε θρόμβους που εμφανίζονται στις φλέβες και αρτηρίες. Τα αντιπηκτικά αποτρέπουν κάτι τέτοιο. Επιπλέον, έχουν αντι-ιικές και δυνητικά αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Οι ερευνητές, είχαν επικεφαλής τον επίκουρο καθηγητή Κρίστοφερ Ρεντς του Τμήματος Επιδημιολογίας και Υγείας του Πληθυσμού της Σχολής Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου. Κι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό «British Medical Journal».
Οι ειδικοί ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 4.300 ασθενείς με μέση ηλικία 68 ετών, που νοσηλεύθηκαν σε αμερικανικά νοσοκομεία λόγω λοίμωξης Covid-19. Από αυτούς, το 84% είχαν πάρει αντιπηκτικά μέσα στο πρώτο 24ωρο από την εισαγωγή τους. Συνολικά, υπήρξαν 622 θάνατοι (15%) μέσα στις επόμενες 30 μέρες.

Τι έδειξε η έρευνα

Διαπιστώθηκε ότι το ποσοστό θανάτων ήταν 14,3% μεταξύ όσων είχαν πάρει αντιπηκτικό έναντι 18,7% μεταξύ όσων δεν είχαν, δηλαδή υπήρχε μια απόλυτη μείωση του κινδύνου κατά 4,4% και του σχετικού κατά 34%. Το όφελος ήταν μεγαλύτερο για όσους δεν είχαν χρειαστεί άμεση εισαγωγή σε ΜΕΘ. Επίσης δεν παρατηρήθηκε αυξημένος κίνδυνος σοβαρής αιμορραγίας.

Τα παραπάνω ευρήματα, όπως οι ερευνητές συμπέραναν, «παρέχουν ισχυρές πραγματικές ενδείξεις που υποστηρίζουν τις συστάσεις για τη χρήση προφυλακτικής αντιπηκτικής αγωγής ως αρχικής θεραπείας για τους ασθενείς με Covid-19 κατά την εισαγωγή τους στο νοσοκομείο».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Κορωνοϊός: Οι χώρες του πλανήτη χωρίς ούτε ένα κρούσμα