Kορωνοϊός: Τα εμβόλια «ρίχνουν» τις ηλικίες των νεκρών από COVID

Ασθενής που τον έχει χτυπήσει ο κορωνοϊός στο νοσοκομείο
11-11-2021

Στις αρχές της πανδημίας βλέπαμε πως ο κορωνοϊός στοίχιζε την ζωή μόνο των μεγαλύτερων. Όσο περνούν οι μήνες, αυτό αλλάζει. Ερευνητές από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ιταλία έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Environmental Research». Έκαναν μια αποτίμηση της αλλαγής στο ηλικιακό προφίλ των θανάτων Covid-19. Η μελέτη έγινε σε 40 χώρες μετά τη χρήση των εμβολίων.

Μία μετατόπιση προς νεαρότερες ηλικίες του ηλικιακού κέντρου βάρους των θανάτων λόγω της Covid-19 παρατηρείται σε πολλές χώρες μετά από τους μαζικούς εμβολιασμούς. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα στις χώρες που έδωσαν προτεραιότητα στον εμβολιασμό των ηλικιωμένων. Το συμπέρασμα βγήκε από με μία νέα επιστημονική μελέτη με επικεφαλής τον καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Στάνφορντ της Καλιφόρνιας, Γιάννη Ιωαννίδη.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι αναλογικά περισσότεροι νέοι πεθαίνουν πλέον από κορωνοϊό. Σε σχέση πάντα με την περίοδο προ εμβολίων. Κάτι που δεν ισχύει, όμως, για τις χώρες με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη. Ακόμα κι αυτές που δεν έδωσαν προτεραιότητα στον εμβολιασμό των ηλικιωμένων.

Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι η ηλικιακή μετατόπιση των θανάτων Covid-19 «συνιστά μία ισχυρή ένδειξη για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων. Και την ευνοϊκή εξέλιξη της πανδημίας προς την ενδημικότητα με λιγότερους θανάτους ηλικιωμένων».

Σύμφωνα με τον κ. Ιωαννίδη, πρόκειται για μία «θετική εξέλιξη, απόλυτα συμβατή με την εξέλιξη προς την ενδημικότητα, που ευτυχώς φαίνεται να έχουν πετύχει χώρες με υψηλή εμβολιαστική κάλυψη των ατόμων μεγάλης ηλικίας και με σωστή διαχείριση της πανδημίας, δυστυχώς όχι ακόμα η Ελλάδα».

Κορωνοϊός και τηλεόραση

Μία δεύτερη δημοσίευση έγινε με επικεφαλής τον ίδιο, στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό «BMJ Open». Εκείνη, ανέλυσε την επιστημονική παραγωγή και απήχηση των πιο προβεβλημένων στα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας επιστημόνων σχετικά με την Covid-19 σε τέσσερις χώρες (76 ειδικούς από τις ΗΠΑ, 12 από την Ελλάδα, 50 από τη Δανία και δύο από την Ελβετία). Η μελέτη εξέτασε κατά πόσο αυτοί που εμφανίζονται συστηματικά στα ΜΜΕ -ιδίως στην τηλεόραση- έχουν πολλές έρευνες με διεθνή απήχηση σε επιστημονικά περιοδικά.

Το συμπέρασμα είναι ότι, παρά ορισμένες σημαντικές εξαιρέσεις, «οι περισσότεροι από τους προβεβλημένους ειδικούς δεν έχουν δημοσιεύσει τίποτα στην επιστημονική βιβλιογραφία για Covid-19 . Και η συντριπτική πλειοψηφία δεν έχουν μεγάλη επιστημονική απήχηση στο συνολικό έργο τους. Υπάρχει μεγάλη απόσχιση της επιστημονικής πραγματικότητας από την τηλεοπτική πραγματικότητα».

Στην Ελλάδα, από τους 12 συχνά προβεβλημένους στα media επιστήμονες, οι δύο αξιολογήθηκαν ότι με τις δημοσιεύσεις τους βρίσκονται στο κορυφαίο 2% της διεθνούς επιστημονικής απήχησης. Αντίστοιχα, αυτό ισχύει για τους 23 από τους 76 στις ΗΠΑ, τους 10 από τους 50 στη Δανία και κανέναν από τους δύο στην Ελβετία.

Επίσης, διαπιστώθηκε υπο-αντιπροσώπευση των γυναικών μεταξύ των ειδικών που προβάλλονται στα ΜΜΕ σχετικά με την πανδημία. Στην Ελλάδα π.χ. μόνο οι δύο από τους 12 που εξετάστηκαν είναι γυναίκες.

Ακόμη, οι ερευνητές έκριναν ότι στην Ελλάδα υπάρχουν 64 επιστήμονες (οι 22 γυναίκες) που έχουν υψηλότερη επιστημονική απήχηση διεθνώς σχετικά την Covid-19 (αναφορές ξένων επιστημόνων στο έργο των Ελλήνων), σε σχέση με τους περισσότερους άκρως προβεβλημένους ειδικούς στα μέσα ενημέρωσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Κορωνοϊός: Κινδυνεύουν περισσότερο οι ασθενείς καρκίνου του αίματος παρά το εμβόλιο