Κορωνοϊός: Τα φάρμακα για την χοληστερίνη μειώνουν τον κίνδυνο για θάνατο

ασθενής που τον έχει μολύνει ο κορωνοϊός στο νοσοκομείο
02-03-2021

Όσο περισσότερο μένει ο κορωνοϊός στην ζωή μας τόσα περισσότερα μαθαίνουμε για αυτόν. Και κατ’ επέκταση τόσο πιο εύκολο γίνεται για να τον καταπολεμήσουμε. Τώρα, έρευνα Αμερικανών επιστημόνων δείχνει πως όσοι είχαν COVID-19 που προκαλεί ο κορωνοϊός και λάμβαναν στατίνες για τη χοληστερόλη αντιμετώπιζαν σχεδόν 50% μικρότερες πιθανότητες θανάτου.

Η έρευνα έγινε από επιστήμονες του Κολλεγίου Ιατρών και Χειρουργών Vagelos του Πανεπιστημίου Κολούμπια και του Πρεσβυτεριανού Νοσοκομείου της Νέας Υόρκης. Και δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Nature Communications».

Πιθανή αποτελεσματική, χαμηλού κόστους θεραπευτική στρατηγική

«Η μελέτη μας είναι μια από τις μεγαλύτερες που επιβεβαιώνουν αυτή την υπόθεση. Και τα δεδομένα ανοίγουν τον δρόμο για μελλοντικές τυχαιοποιημένες κλινικές δοκιμές. Δοκιμές απαραίτητες προκειμένου να αποδειχθούν πέρα από κάθε αμφιβολία τα οφέλη των στατινών στην COVID-19». Αυτά ανέφερε η Αακρίτι Γκούπτα. Καρδιολόγος στο Πρεσβυτεριανό Νοσοκομείο της Νέας Υόρκης και στο Ιατρικό Κέντρο Irving του Πανεπιστημίου Κολούμπια. Μια εκ των βασικών συγγραφέων της μελέτης.

«Αν τα οφέλη των στατινών αποδειχθούν και σε τυχαιοποιημένες κλινικές δοκιμές, τα φάρμακα αυτά θα μπορούσαν να αποτελέσουν μια αποτελεσματική, χαμηλού κόστους θεραπευτική στρατηγική για την COVID-19». Αυτό συμπλήρωσε ο Μαχές Μαντάβαν. Καρδιολόγος στο Πρεσβυτεριανό Νοσοκομείο της Νέας Υόρκης και στο Ιατρικό Κέντρο Irving του Κολούμπια. Ένας από τους συμμετέχοντες στην έρευνα.

Γιατί στατίνες;

Οι ειδικοί παρακολούθησαν στο πλαίσιό της ασθενείς κατά την άνοιξη και το καλοκαίρι του 2020. Τότε που το πρώτο πανδημικό κύμα «σάρωσε» τη Νέα Υόρκη. «Παρατηρήσαμε ότι ασθενείς που νόσησαν βαριά και είχαν ανάγκη νοσηλείας εμφάνιζαν υψηλά επίπεδα φλεγμονής και θρόμβωσης» εξήγησε η Ιλέιν Γουάν, επίκουρη καθηγήτρια Ιατρικής στην Καρδιολογία και την Ηλεκτροφυσιολογία της Καρδιάς στο Πρεσβυτεριανό Νοσοκομείο της Νέας Υόρκης και το Ιατρικό Κέντρο Irving του Κολούμπια. Επίσης μια εκ των κύριων συγγραφέων της μελέτης.

«Με δεδομένο ότι είμαστε καρδιολόγοι, οι στατίνες ήλθαν αμέσως στο μυαλό μας. Εκτός από τη γνωστή επίδρασή τους ενάντια στην υψηλή χοληστερόλη, είναι γνωστές για τις αντιφλεγμονώδεις, τις αντιθρομβωτικές και τις ανοσοτροποποιητικές ιδιότητές τους» σημείωσε η δρ Γκούπτα.

Ανάλυση των ηλεκτρονικών φακέλων υγείας

Οι ερευνητές μελέτησαν στοιχεία σχετικά με 2.626 ασθενείς με COVID-19. Αυτοί εισήχθησαν σε ιατρικό κέντρο στο Μανχάταν κατά τις πρώτες 18 εβδομάδες της πανδημίας. Συνέκριναν 648 ασθενείς που λάμβαναν συστηματικά στατίνες πριν εμφανίσουν COVID-19 με ισάριθμους ασθενείς που δεν λάμβαναν στατίνες.

Στατιστικώς σημαντική διαφορά στη θνητότητα

Οπως προέκυψε, από την ομάδα των ατόμων που λάμβαναν στατίνες οι 96 (14,8%) πέθαναν μέσα σε 30 ημέρες από τη στιγμή της εισαγωγής τους στο νοσοκομείο. Αυτό, σε σύγκριση με 172 άτομα (26,5%) στην ομάδα που δεν λάμβανε στατίνες. Η ανάλυση των στοιχείων έδειξε ότι η λήψη στατινών συνδεόταν με μείωση της θνητότητας των νοσηλευόμενων ασθενών της τάξεως του 50%. Οι ασθενείς που βρίσκονταν σε θεραπεία με στατίνες έτειναν επίσης να εμφανίζουν χαμηλότερα επίπεδα της C-αντιδρώσας πρωτεΐνης. Eνός σημαντικού δείκτη φλεγμονής.

Πάντως, η χρήση στατινών δεν φάνηκε να συνδέεται με στατιστικώς σημαντική μείωση στην ανάγκη μηχανικής υποστήριξης της αναπνοής (ποσοστό 18,6% στους ασθενείς που λάμβαναν στατίνες έναντι 21,9% στους ασθενείς που δεν λάμβαναν), στη διάρκεια του διαστήματος που απαιτείτο μηχανική υποστήριξη της αναπνοής (13,5% έναντι 12,8%) καθώς και στη διάρκεια της νοσηλείας (7 ημέρες νοσηλείας κατά μέσο όρο και στις δύο ομάδες).

Μια από τις μεγαλύτερες μελέτες του είδους για το πως λειτουργεί ο κορωνοϊός

Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη είναι μια από τις μεγαλύτερες μελέτες που έχουν διεξαχθεί μέχρι στιγμής παγκοσμίως σχετικά με την πιθανή ευεργετική επίδραση των στατινών στην COVID-19 που προκαλεί ο κορωνοϊός. Υπάρχουν ορισμένες άλλες μικρότερες αναδρομικές μελέτες από τη Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη που έχουν καταλήξει σε παρόμοια συμπεράσματα. Επίσης αντίστοιχες μελέτες και μετα-αναλύσεις έχουν γίνει και στην Κίνα και έχουν δείξει όφελος στην επιβίωση σε ασθενείς με COVID-19 που λαμβάνουν στατίνες. Ωστόσο, τα αποτελέσματα που αφορούν την Ασία εκτιμάται ότι δεν μπορούν να αντικατοπτρίσουν το τι συμβαίνει στον δυτικό κόσμο καθώς ο πληθυσμός των δυτικών χωρών εμφανίζει γενικώς περισσότερα καρδιαγγειακά νοσήματα σε σύγκριση με τους Ασιάτες.

Κλινικές δοκιμές σε εξέλιξη για το πως θα καταπολεμηθεί ο κορωνοϊός

Επόμενος στόχοςείναι να διεξαχθούν τυχαιοποιημένες κλινικές δοκιμές. Ηδη βρίσκονται σε εξέλιξη κάποιες, όπως δοκιμές στις οποίες θα προσδιοριστεί αν οι στατίνες μπορούν να αποτρέψουν την ανάγκη νοσηλείας σε ασθενείς με COVID-19 εκτός νοσοκομείων. Επίσης αυτή τη στιγμή «τρέχει» κλινική δοκιμή στο Ιράν σε ασθενείς με COVID-19 που νοσηλεύονται σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και λαμβάνουν στατίνες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Κορωνοϊός: Οι παχύσαρκοι ίσως χρειαστούν περισσότερες δόσεις από το εμβόλιο της Pfizer