Κορωνοϊός: Τα παιδιά και οι έφηβοι έχουν υψηλό ιικό φορτίο

παιδί φορά μάσκα και βάζει αντισηπτικό για να μην το μολύνει ο κορωνοϊός
16-10-2021

Ο κορωνοϊός χτυπά και τα παιδιά. Ιδίως τους τελευταίους μήνες. Τα παιδιά και οι έφηβοι είναι εξίσου ικανοί με τους ενήλικες να μεταφέρουν υψηλά φορτία ώστε να μπορεί να μεταδοθεί ο κορωνοϊός. Αυτό επιβεβαιώνει μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Ο κορωνοϊός σε παιδιά και εφήβους

Η νέα μελέτη έγινε σε 110 παιδιά με μέση ηλικία δέκα ετών, που είχαν διαγνωστεί με Covid-19. Διαπίστωσε μέσω μοριακών τεστ και ιικής καλλιέργειας στο εργαστήριο ότι αυτά τα υψηλά επίπεδα ζωντανού μολυσματικού ιού βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο τους στην αρχή της λοίμωξης (μέσα στις πέντε πρώτες μέρες). Τόσο στα συμπτωματικά παιδιά όσο και στα ασυμπτωματικά.

Δεν βρέθηκε συσχέτιση ανάμεσα στην ηλικία των παιδιών και στο επίπεδο του ιικού φορτίου. Ακόμη, το ιικό φορτίο των νοσηλευομένων παιδιών με Covid-19 δεν διέφερε από εκείνο των νοσηλευομένων ενηλίκων με την ίδια νόσο.

Οι ερευνητές των πανεπιστημίων Χάρβαρντ και ΜΙΤ και των νοσοκομείων Γενικό Μασαχουσέτης και Brigham & Women’s Βοστώνης, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό λοιμωξιολογίας “Journal of Infectious Diseases”.
Χαρακτήρισαν επίσης αξιοσημείωτο ότι δεν βρέθηκε το ιικό φορτίο να σχετίζεται με τη σοβαρότητα της νόσου στα ίδια τα παιδιά. Βέβαια, οι ανησυχίες παραμένουν για τη μεταδοτικότητα σε όσους βρίσκονται γύρω τους.

Τι λένε οι ειδικοί

Όπως δήλωσε η επίκουρη καθηγήτρια παιδιατρικής πνευμονολογίας Λαέλ Γιόνκερ, «είχε εγερθεί το ερώτημα κατά πόσο το υψηλό ιικό φορτίο στα παιδιά σχετίζεται με ζωντανό ιό. Μπορέσαμε να δώσουμε πλέον οριστική απάντηση ότι αυτά τα υψηλά ιικά φορτία είναι μολυσματικά. Τα παιδιά μπορούν να μεταφέρουν τον ιό και να μολύνουν άλλους ανθρώπους».

Τα περισσότερα παιδιά είναι ασυμπτωματικά ή έχουν ήπια μόνο συμπτώματα, όταν νοσούν με Covid-19. Κάτι που μπορεί να παραπλανήσει ότι είναι λιγότερο μεταδοτικά, σύμφωνα με τους ερευνητές. Αυτό, όπως ανέφεραν, είναι κάτι που πρέπει να λαμβάνεται υπόψη τόσο μέσα στα σχολεία όσο και γενικότερα για τον έλεγχο της πανδημίας.

Όπως είπε η δρ Γιόνκερ, «τα μολυσμένα παιδιά είναι πιθανά ‘ρεζερβουάρ’ για την εξέλιξη νέων παραλλαγών του κορονοϊού, καθώς και μεταδότες των σημερινών παραλλαγών. Τα παιδιά με Covid-19, ακόμη και τα ασυμπτωματικά, είναι μεταδοτικά και μπορούν να ‘φιλοξενήσουν’ διάφορες παραλλαγές του ιού».

Όλα αυτά, κατά τους ερευνητές, αναδεικνύουν τη σημασία τα παιδιά και οι έφηβοι να φοράνε μάσκα, αλλά και να γίνονται συχνά τεστ σε αυτά, προκειμένου να διευκολυνθεί η έξοδος από την πανδημία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Κορωνοϊός: Οι περιοχές με περισσότερο πράσινο έχουν λιγότερα κρούσματα