Κορωνοϊός: Τα Συχνά Συμπτώματα

covid
05-01-2021

Αν και ο νέος κορωνοϊός προσβάλλει διαφορετικά άτομα με διαφορετικούς τρόπους, και υπάρχει ένα ευρύ φάσμα συμπτωμάτων, υπάρχουν κάποια που είναι πιο συχνά.

Τα περισσότερα μολυσμένα άτομα εμφανίζουν ήπια έως μέτρια συμπτώματα και αναρρώνουν χωρίς να χρειάζεται να νοσηλευτούν.

Τα πιο συχνά συμπτώματα είναι ο πυρετός, ο ξηρός βήχας και η κούραση. Ακολουθούν η απώλεια γεύσης, ή/και όσφρησης, που είναι και χαρακτηριστικό σύμπτωμα της μόλυνσης και η δυσκολία στην αναπνοή ή και δύσπνοια  που είναι και σχετικά σοβαρό σύμπτωμα.

Λιγότερο συχνά είναι τα ρίγη, οι μυϊκοί πόνοι, ο συριγμός, ο πονοκέφαλος, ο πονόλαιμος, οι πόνοι στις αρθρώσεις, η σύγχυση, οι ζαλάδες και η διάρροια.

COVID 19

Έχουν καταγραφεί ακόμα και η επιπεφυκίτιδα, δερματικά εξανθήματα, ή αποχρωματισμός στα δάχτυλα των χεριών ή των ποδιών και άλλα.

Κάποια από τα ανωτέρω συμπτώματα φυσικά, είναι χαρακτηριστικά και της γρίπης και του κρυολογήματος. Να θυμίσουμε ότι κατά μέσο όρο, χρειάζονται 5-6 ημέρες από τη στιγμή που κάποιος θα μολυνθεί με τον ιό μέχρι να εμφανίσει τα συμπτώματα, ωστόσο μπορεί να χρειαστούν έως και 14 ημέρες. Θυμίζουμε επίσης ότι όσοι έχουν τα ανωτέρω συμπτώματα σε ήπια ένταση και κατά τα άλλα είναι υγιείς θα πρέπει να διαχειριστούν τα συμπτώματά τους στο σπίτι.

Σε περίπτωση που τα συμπτώματα είναι έντονα, ή υπάρχει πόνος ή πίεση στο στήθος, η απώλεια ομιλίας ή κίνησης θα πρέπει να ζητήσετε άμεση ιατρική βοήθεια. Καλέστε από πριν προτού επισκεφτείτε τον ιατρό σας ή κάποιον χώρο παροχής υπηρεσιών υγείας.

Τα στοιχεία στο infographic προέρχονται από επεξεργασία του healthview σε γράφημα του CNN με βάση στοιχεία αξιολόγησης από 149 μελέτες σε 9 χώρες και σε 24.410 ενήλικες με COVID-19 που δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό PLOS One. Η εικόνα προέρχεται από το BBC μετά από επεξεργασία του healthview.