Κορωνοϊός: Τι να κάνετε τις δύο μέρες πριν το εμβόλιο για να ”πιάσει” καλύτερα

γιατρός με ασθενείς που τους έχει μολύνει ο κορωνοϊός
21-01-2021

Ένα από τα πιο ενθαρρυντικά πράγματα για τα εμβόλια από την Pfizer και τη Moderna για να νικηθεί ο κορωνοϊός είναι ότι και τα δύο βρέθηκαν να είναι 95% αποτελεσματικά. Ωστόσο, μια νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι υπάρχουν δύο πράγματα που μπορεί να κάνει κάποιος, ώστε να ενισχύσει το ανοσοποιητικό του σύστημα. Να βελτιώσει, έστω και λίγο, την αποτελεσματικότητα του εμβολίου. Ακόμα και να μειώσει τη σοβαρότητα από τις πιθανές, προσωρινές παρενέργειες.

Κορωνοϊός: Έντονη άσκηση και καλός ύπνος πριν κάνετε το εμβόλιο, για καλύτερα αποτελέσματα

Η έντονη σωματική άσκηση και ο καλός ύπνος τις δύο τελευταίες μέρες πριν κάνετε το εμβόλιο COVID-19, μπορεί να είναι ευεργετικά.

“Εκτός από τη φυσική επιβάρυνση της νόσου COVID-19, η πανδημία έχει εξίσου ανησυχητική παράμετρο στην ψυχική υγεία. Ο κορωνοϊός προκαλεί άγχος και κατάθλιψη, μεταξύ πολλών άλλων σχετικών προβλημάτων”. Αυτό ανέφερε η Annelise Madison, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και ερευνήτρια στο πανεπιστήμιο του Οχάιο.

“Η νέα μας μελέτη ρίχνει φως στην αποτελεσματικότητα του εμβολίου και στο πώς οι συμπεριφορές υγείας και το συναισθηματικό στρες μπορούν να αλλάξουν την ικανότητα του οργανισμού να αναπτύξει μια ανοσολογική απόκριση. Το πρόβλημα είναι ότι η πανδημία από μόνη της θα μπορούσε να ενισχύσει αυτούς τους παράγοντες κινδύνου», είπε η ίδια.

Προσοχή! Οι ερευνητές ΔΕΝ υποστηρίζουν ότι ο ύπνος και η άσκηση θα ενισχύσουν σημαντικά την αποτελεσματικότητα του εμβολίου.
Ισχυρίζονται όμως ότι αυτές οι δύο δραστηριότητες θα μπορούσαν να μειώσουν το χρόνο που χρειάζεται ο οργανισμός για να αναπτύξει πλήρη ανοσοαπόκριση. Αξίζει να σημειωθεί, ότι το εμβόλιο του κορωνοϊού δεν δημιουργεί ανοσία αμέσως. Χρειάζονται μερικές εβδομάδες.

Τι λένε οι ειδικοί

Το CDC σημειώνει: Συνήθως απαιτούνται μερικές εβδομάδες για να παράγει ο οργανισμός Τ-λεμφοκύτταρα και Β-λεμφοκύτταρα μετά τον εμβολιασμό. Επομένως, είναι πιθανό ένα άτομο να μολυνθεί με τον κορωνοϊό που προκαλεί την COVID-19 λίγο πριν ή αμέσως μετά τον εμβολιασμό και στη συνέχεια να αρρωστήσει, επειδή το εμβόλιο δεν έχει προλάβει να δημιουργήσει προστασία.

Σε μια ανασκόπηση της επιστημονικής βιβλιογραφίας, η έρευνα διαπίστωσε ότι το άγχος και οι άλλοι στρεσογόνοι παράγοντες ψυχικής υγείας μπορούν να έχουν σοβαρό αντίκτυπο στην ανταπόκριση του ατόμου σε ένα εμβόλιο.

Κορωνοϊός: Τι γίνεται αν η ανοσοαπόκριση του οργανισμού στο εμβόλιο είναι εξασθενημένη

Μια δημοσίευση από το Ιατρικό Κέντρο Wexner του Πανεπιστημίου του Οχάιο αναφέρει ότι μια εξασθενημένη ανοσοαπόκριση μπορεί να προκαλέσει τρεις αντιδράσεις:

  • παρεμβολή στην ανάπτυξη αντισωμάτων κατά του παθογόνου παράγοντα
  • πιο γρήγορη μείωση της προστασίας αντισωμάτων
  • εντατικοποίηση των παρενεργειών από το εμβόλιο

Για τον λόγο αυτό η Madison προσθέτει ότι “οι ψυχολογικές και συμπεριφορικές παρεμβάσεις μπορούν να βελτιώσουν την ανταπόκριση του οργανισμού στο εμβόλιο” και ότι είναι σημαντικό “να εντοπίσουμε αυτούς που διατρέχουν κίνδυνο για κακή ανοσοαπόκριση και να παρέμβουν σε αυτούς τους παράγοντες κινδύνου”.

Πηγή: https://www.eurekalert.org
Πηγή: https://www.cdc.gov
Πηγή: https://wexnermedical.osu.edu
Πηγή: https://bgr.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Κορωνοϊός: Η ομιλία σε κλειστό χώρο μπορεί να τον εξαπλώσει όσο ο βήχας