Κορωνοϊός: Τι να μην κάνετε αν δεν περάσει ένας μήνας από το εμβόλιο

άνθρωποι φορούν μάσκες για να μην τους μολύνει ο κορωνοϊός
19-02-2021

Τα εμβόλια COVID-19 για να καταπολεμηθεί ο κορωνοϊός έχουν αποδειχθεί ασφαλή. Συνοδεύονται όμως κι από κάποιες προειδοποιήσεις. Ποιες είναι αυτές; Μην παίρνετε παυσίπονα πριν κάνετε το εμβόλιο. Και μετά θα έχετε κάποιες αναμενόμενες παρενέργειες. Τώρα, οι ειδικοί μας προειδοποιούν ώστε να αποφύγουμε μια άλλη δραστηριότητα. Και μάλιστα για τουλάχιστον έναν μήνα αφότου κάνουμε το εμβόλιο.

Κορωνοϊός: Το εμβόλιο “μιμείται” σημάδια καρκίνου του μαστού

Η αμερικανική Εταιρεία Απεικόνισης του Μαστού εξέδωσε ανακοίνωση. Αυτή αναφέρει ότι κάποια άτομα που έκαναν προσφάτως εμβόλιο COVID-19 παρουσίασαν οίδημα των μασχαλιαίων λεμφαδένων. Αυτό θα μπορούσε να εκτιμηθεί λανθασμένα ως σημάδι καρκίνου του μαστού. Οι μασχαλιαίοι λεμφαδένες βρίσκονται κοντά στο εξωτερικό στήθος. Αν μια γυναίκα δει διόγκωση σε εκείνο το σημείο θα μπορούσε εύκολα να της προκαλέσει ανησυχία. Η ανακοίνωση των ειδικών περιγράφει λεπτομερώς τον τρόπο με τον οποίο οι επαγγελματίες υγείας πρέπει να τεκμηριώνουν ένα τέτοιο περιστατικό. Συνιστά, επίσης, σε όλους και ειδικά στις γυναίκες να μην κανονίσουν για εξέταση μαστού προτού περάσουν κάποιες εβδομάδες από το εμβόλιο COVID-19.

Σύμφωνα με τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), το οίδημα των μασχαλιαίων λεμφαδένων βρέθηκε τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες κατά τη διάρκεια των δοκιμών εμβολίων Pfizer και Moderna. Οι πρησμένοι λεμφαδένες είναι μια κοινή ανοσοαπόκριση. Κι εμφανίζεται με διάφορα εμβόλια, όπως εκείνα της γρίπης, της ηπατίτιδας, της πολιομυελίτιδας και του τετάνου.

«Το λεμφικό είναι το σύστημα αποστράγγισης του οργανισμού και ανταποκρίνεται στη φλεγμονή», εξήγησε η ειδική επί ορμονικών θεμάτων και ιδρυτής της Revitalize Medical Group, δρ. Tara Scott. «Οι μασχάλες σας (ή οι μασχαλιαίοι λεμφαδένες) είναι αυτοί που βρίσκονται πιο κοντά στον βραχίονα και στο στήθος. Οπότε είναι ορατοί σε μια μαστογραφία».

Κορωνοϊός: Περιμένετε τουλάχιστον έναν μήνα μεταξύ του εμβολίου COVID-19 και της μαστογραφίας

«Η σύσταση είναι να περιμένετε τουλάχιστον έναν μήνα μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου και να μην κάνετε τη μαστογραφία στο διάστημα μεταξύ των δύο δόσεων«, δήλωσε η δρ. Scott. Στην ανακοίνωσή της, η Εταιρεία Απεικόνισης του Μαστού ανέφερε ότι θα ήταν σώφρον να προγραμματίσετε μια μαστογραφία πριν κάνετε το εμβόλιο. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε επίσης να σας καθησυχάσει αν τυχόν σχηματιστεί κάποιο “γρομπαλάκι” κοντά στην μασχάλη σας μετά το εμβόλιο COVID-19.

Εάν δεν μπορείτε να κλείσετε ραντεβού για μαστογραφία πριν από το εμβόλιο, η Εταιρεία Απεικόνισης του Μαστού προτείνει “να περιμένετε 4 έως 6 εβδομάδες μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου COVID-19″.

Κορωνοϊός: Εάν προσέξετε πρησμένο μασχαλιαίο λεμφαδένα, μην βιαστείτε να βγάλετε συμπεράσματα

Μια μαστογραφία δεν είναι το μοναδικό τεστ που μπορεί να εντοπίσει έναν πρησμένο μασχαλιαίο λεμφαδένα. «Βλέπουμε μασχαλιαία αδενοπάθεια στην απεικόνιση μαστού, όπως σε μια μαστογραφία, υπερηχογράφημα, ή μαγνητική τομογραφία μαστού μετά από εμβόλια COVID-19», δήλωσε η δρ. Sunny Mitchell, επικεφαλής υπηρεσιών μαστού και γυναικών και διευθύντρια χειρουργικής μαστού στο νοσοκομείο Montefiore Nyack. «Αυτό παρουσιάζεται τόσο σε άτομα με ιστορικό καρκίνου του μαστού, όσο και σε άτομα χωρίς κανένα ιστορικό καρκίνου του μαστού». Η δρ. Mitchell είπε ότι οι ακτινολόγοι του μαστού χρησιμοποιούν βραχυχρόνια παρακολούθηση και επαναλαμβανόμενη απεικόνιση για να αξιολογήσουν την κατάσταση προτού συστήσουν βιοψία, σε περίπτωση που το εξόγκωμα σχετίζεται με το εμβόλιο COVID-19.

Η δρ. Rebecca Gamms, ακτινολόγος μαστού στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Hackensack, είναι σαφής. «Προτείνεται μια εξέταση σε 2-3 μήνες για να επιτρέψετε στους λεμφαδένες να επανέλθουν στο φυσιολογικό». Επιπλέον, για να αποφευχθεί η συχνότητα εμφάνισης αυτής της κατάστασης, πρέπει να τηρείται η σχετική σύσταση της Εταιρείας Απεικόνισης του Μαστού. Και τι λέει αυτή: Προγραμματισμός μαστογραφιών είτε πριν, είτε 4 έως 6 εβδομάδες μετά από το εμβόλιο COVID-19.

Πηγή: https://www.forbes.com
Πηγή: https://www.cdc.gov
Πηγή: https://bestlifeonline.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Κορωνοϊός: 5 κόλπα για να εφαρμόζει και να προστατεύει καλύτερα η μάσκα