Κορωνοϊός: Το 80% των ασθενών ανακτούν γεύση και όσφρηση μετά από έξι μήνες

δωμάτιο σε νοσοκομείο με ασθενείς που τους έχει χτυπήσει ο κορωνοϊός
06-10-2021

Ένα από τα συμπτώματα που έχει ο κορωνοϊός είναι η απώλεια γεύσης και όσφρησης. Τώρα, μια νέα Αμερικανική έρευνα δείχνει πως τέσσερις στους πέντε ασθενείς που πέρασαν την λοίμωξη Covid-19 (ποσοστό 80%) έχουν πάλι όσφρηση και γεύση μέσα σε ένα εξάμηνο. Το υπόλοιπο 20%, δηλαδή ο ένας στους πέντε, συνεχίζει να εμφανίζει μικρότερα ή μεγαλύτερα προβλήματα με αυτές τις δύο αισθήσεις του.

Επιπλέον, οι άνθρωποι έως 40 ετών είναι πιθανότερο να επανέλθουν σε φυσιολογική γεύση και όσφρηση, από ότι οι ασθενείς μεγαλύτερης ηλικίας.

Οι ερευνητές είχαν επικεφαλής τον καθηγητή ωτορινολαρυγγολογίας Ίβαν Ράιτερ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Βιρτζίνια. Κι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό περιοδικό «American Journal of Otolaryngology».
Ανέλυσαν στοιχεία για 798 άτομα άνω των 18 ετών που είχαν διαγνωστεί θετικοί για κορωνοϊό. Και είχαν αναφέρει διαταραχές όσφρησης και γεύσης.

Κορωνοϊός: Τι λένε οι ειδικοί

«Βρήκαμε ένα ποσοστό ανάκτησης περίπου 80% των δύο αισθήσεων σε περίοδο έξι μηνών ή κάπως περισσότερο. Παρόλα αυτά, το υπόλοιπο 20% είναι πολλοί άνθρωποι. Με δεδομένο ιδίως πόσα εκατομμύρια έχουν αρρωστήσει με Covid-19», ανέφερε ο δρ Ράιτερ.

Τα διαγνωσμένα κρούσματα της πανδημίας πλησιάζουν τα 237 εκατομμύρια παγκοσμίως. Έτσι, περισσότεροι από 20 εκατομμύρια άνθρωποι μπορεί να μην έχουν ανακτήσει πλήρως την όσφρηση και τη γεύση τους μέσα σε ένα εξάμηνο. Κάτι που ελαττώνει την ποιότητα ζωής τους, π.χ. μειώνοντας την απόλαυση του φαγητού και οδηγώντας σε απώλεια όρεξης.

Η απώλεια γεύσης ή/και όσφρησης θεωρείται χαρακτηριστικό σύμπτωμα της μόλυνσης από κορωνοϊό. Οι ασθενείς που έχουν τέτοια συμπτώματα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, μπορεί να αντιμετωπίζουν επίσης αυξημένο κίνδυνο για σοβαρή Covid-19.

Η νέα μελέτη βρήκε ότι όσοι ασθενείς είχαν δύσπνοια όταν αρρώστησαν με Covid-19, όπως και εκείνοι με προηγούμενο τραύμα στο κεφάλι, είχαν μεγαλύτερη δυσκολία ανάκτησης της όσφρησης. Επίσης κανένα από τα συνήθως χρησιμοποιούμενα φάρμακα κατά της Covid-19 δεν φάνηκε να βελτιώνει την ανάκτηση της όσφρησης. Από την άλλη, όσοι είχαν συχνά βουλωμένη μύτη πριν μολυνθούν από τον κορωνοϊό, τείνουν να ανακτήσουν ταχύτερα την – ούτως ή άλλως μέτρια – όσφρησή τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Κορωνοϊός: Αυτά είναι τα 9 υποψήφια φάρμακα